Насладете се на “Европейски младежки симфоничен оркестър PROGRESSIVE” със солист световноизвестния цигулар Светлин Русев на 24 юли на Римския стадион

Входът е свободен за всички пловдивчани и гости на Града под тепетата

“Европейски младежки симфоничен оркестър PROGRESSIVE” ще изнесе Гала концерт на Римския стадион в  Пловдив на 24 юли 2019 г. от 19 ч.

Начело на оркестъра ще застанат талантливият млад български диригент Цанислав Петков и гръцкият му колега Димостенис Фотиадис.

Димостенис Фотиадис
Димостенис Фотиадис
Цанислав Петков
Цанислав Петков

Солист ще бъде световноизвестният цигулар Светлин Русев – концертмайстор на оркестъра на Романска Швейцария. Един от силните акценти в програмата на младите музиканти е представянето на световната премиера на специално създадената за този уникален състав творба „Триптих” от прочутата българска композиторка Пенка Кунева, която от години работи изключително успешно за Холивуд. Наред с това тя работи много активно и с български творци – именно Пенка Кунева е автор на музиката в уникалния филм на Милко Лазаров „АГА“, спечелил над 30 световни награди.

Пенка Кунева
Пенка Кунева

Друг ярък акцент в  Гала концерта на “Европейски младежки симфоничен оркестър PROGRESSIVE” е отдаването на почит към 120 – годишнината от рождението на един от най-големите български композитори – Панчо Владигеров, станал част от европейския музикален елит още през 20-те години на миналия век. Наред с българските произведения от Владигеров и Кунева, ще прозвучат прочути оркестрови творби от Дж. Росини, П. Сарасате, Й. Брамс, А. Дворжак, А. Бородин и др.

Ядрото на “Европейски младежки симфоничен оркестър PROGRESSIVE”  включва талантливите млади български музиканти от филхармония “Пионер”, НУМТИ “Добрин Петков” – Пловдив, НМУ “Л. Пипков” – София, НУИ “Панайот Пипков” – Плевен, НУИ “Добри Христов” – Варна, НМА “Проф. П. Владигеров”, АМТИИ и др., като към тях се присъединяват  техни връстници – оркестранти от Гърция, Сърбия, Македония, Румъния, Австрия, Италия, Испания, Португалия, Великобритания и др.

“PROGRESSIVE” създава уникалната възможност за взаимодействие между млади музиканти от България, Балканите и Европа, представители на различни музикални образователни школи, с различни пътища на  реализация, възможност, която  да изпълни със съдържание и смисъл понятието „ЗАЕДНО” в един градивен и  прогресиращ процес.

Жените – композитори в Холивуд се броят на пръсти, но българката Пенка Кунева е сред най-изявените от тях. След огромния успех на първия й албум „Жената астронавт“, тя е

поканена да напише музиката за изложбата “Герои и легенди” в музея на НАСА. Заедно с композитора Стив Яблонски тя създава музиката на прочутите видеоигри “Принцът на

Персия” и „Трансформърс“. Оркестратор е на музиката на филмите “Трансформърс”,

“Матрицата“, „Карибски пирати“, „Ангели и демони“, „Шерлок Холмс“. Пенка Кунева е

първата жена в историята на Холивуд, която е главен оркестратор на редица

блокбъстъри, сред които “Елизиум“ с Мат Деймън и Джоди Фостър, “Играта на Ендър“ с Харисън Форд и “Костенурките Нинджа”. Наред с холивудските успехи прочутата българска композиторка работи активно и с български творци. Именно тя е автор на музиката в уникалния филм на Милко Лазаров „АГА“, спечелил над 30 световни награди. През март 2019 Софийска филхармония изпълни премиерата на поръчаната от нея оркестрова фантазия “Предателството на технологиите” (по темата за Чернобил).
Пенка Кунева композира и музика за световноизвестни видеоигри, сред които „Мумията VR“ и мн. др.

Светлин Русев – носител на награди от международните конкурси в Индианаполис, Мелбърн и „Маргарита Лонг – Жак Тибо”, отличен с Голямата награда, Специалната награда на публиката и Специалната награда за най-добра интерпретация на концерт от Й. С. Бах на I международен конкурс в Сендай, Япония, се изявява като солист на именити симфонични колективи, под палката на прочути диригенти, желан гост на едни от най-престижните сцени в света. През 2005 заема поста концертмайстор на Филхармоничния оркестър на Френското национално радио, а от 2017 и на Оркестъра на Романска Швейцария. Професор е по цигулка в „Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse” в Париж.

“Европейски младежки симфоничен оркестър PROGRESSIVE” е  проект на Фондация за култура и изкуство „Музикартисимо” и е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Входът е свободен за всички пловдивчани и гости на Града под тепетата.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…