Стартира 25-тото издание на Международния фолклорен фестивал

В 25-тото издание на Международния фолклорен фестивал през 2019 година, който ще се проведе от 29 юли до 2 август, в Пловдив ще си дадат среща представителни фолклорни състави от Испания, Индия, Молдова, Мали, Сърбия.

В годината, в която Пловдив е Европейска столица на културата, акцентът съвсем умишлено е поставен на българското представяне, затова и ще има силно, атрактивно българско участие – Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ Плевен, Ансамбълът за народни песни и танци “Пазарджик”, Ансамбъл „Дилянка“ Пловдив, Ансамбъл „Чепино“ Велинград и Ансамбъл „Тракия“, които ще имат самостоятелен концерт под надслов „Среща на поколенията“, по повод 45 годишнина от създаването ансамбъла – една от културните емблеми на града под тепетата.

Тържественото откриване на XXV Международен фолклорен фестивал е на 29 юли, в 20 часа на Античен театър, с участието на колективи от Испания, Индия, Мали, Молдова, Сърбия, Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ Плевен и Ансамбъл „Тракия“ Пловдив.

Всяка вечер в периода 29 юли – 2 август от 17.30 часа ще се състоят дефилетата на съставите. Те ще тръгват от „Дом Левски”, ще преминават по Главната улица и ще стигат до сцената на пл. „Стефан Стамболов”, където с начален час 18.00 ч. ще изнасят кратки концерти. Програмата ще продължава с официалните вечерни представяния на участниците на сцената  на Античния театър от 20:00 ч. Входът за събитията е свободен.

Участниците

СЪРБИЯ

ФОЛКЛОРЕН АНСАМБЪЛ НА ГРАД ПИРОТ

Артистичен директор: Боривое Стоянович

Фолклорният ансамбъл на Пирот е основан през 1886 г. Днес групата е част от Центъра за култура на Пирот, където нейните 450 членове са организирани в 5 групи. Всички те имат собствен фолклорен оркестър и солисти. Ансамбълът обединява 40 артисти, изпълняващи около 40 хореографии от различни региони в цяла Сърбия и съседните държави.

Фолклорната група се радва на голяма популярност както в Сърбия, така и извън страната. Ансамбълът на Пирот е участвал във всички местни фестивали, като е гастролирал и в повечето европейски страни.

ИСПАНИЯ

АНСАМБЪЛ „КОРЕНИТЕ НА ИСПАНИЯ“

Директор: Анхел Мартинес Кесада

Ансамбълът „Корените на Испания“ е създаден през 70-те години на миналия век под ръководството на неговия основател и хореограф Анхел Мартинес Кесада. Групата е известна с разнообразните си интерпретации на автентичен фолклор, както и със сериозната си дискография. Майсторските изпълнения на традиционни танци от региона са част от причините „Корените на Испания“ да бъдат признати за една от най-добрите групи в Сарагоса.

Ансамбълът „Корените на Испания“ е участник в многобройни фестивали по целия свят – Канада, САЩ, Гърция, Великобритания, Португалия, Швейцария, Германия, Австрия, Люксембург, Турция и Китай.

МАЛИ

ФОЛКЛОРНА ГРУПА „ТРАКТ-МАЛИ

Артистичен директор: Жакоб Дуньон

Основана през февруари 1991 г., ТРАКТ-МАЛИ е фолклорна група, съставена от 10 певци, танцьори и полиглоти, които говорят редките езици – догон, пеул и бамбара. Артистите са членове на мрежата FOMADDH (Малийски форум за демокрация и човешки права), базирана в Бамако, столицата на Мали. ТРАКТ-МАЛИ изпълнява както традиционни, така и съвременни танци. Групата участва традиционно във фестивалите в Бамако и Буркина Фасо, а традиционните им танци с маски на Догони са изключително атрактивни.

Фолклорната група си сътрудничи с неправителствени организации от различни страни и гастролира успешно във Франция, Алжир, Того, Буркина Фасо, Кот д’Ивоар и др.

ХОЛАНДИЯ

ТРИ ЖЕНИ. ТРИ КУЛТУРИ. ЕДНА ИСТОРИЯ. ЕДНА СЦЕНА

„Докато тя пее“ с второ издание в България е съвместен музикален проект на фондация ПЛОВДИВ 2019 и ЛЕУВАРДЕН Европейска столица на културата, Холандия 2018. Това културно пътешествие обединява артисти, чиито корени са свързани с идишката, българската и ромската общности. Участниците в проекта са професионални музиканти – холандската изпълнителка Лусет ван дер Берг, която  е един от водещите гласове на новото поколение идишки певци; Мария Пашева представител на българската култура, която ще се включи с изпълнението на странджански и тракийски народни песни, Гинка Цер – певицата, която изпълнява чудесно както ромски песни, така и българска народна музика,Мирослав Турийски, Кристиан Желев и част от оркестър „Брестовица“.

#ЗАЕДНО те ще създадат общ концерт, който ще се случи за първи път специално за публиката на Международния фолклорен фестивал Пловдив на 01 август от 19:00 ч. на площад „Стефан Стамболов “.

ИНДИЯ

ПРЕДСТАВИТЕЛЕН ФОЛКЛОРЕН АНСАМБЪЛ НА КУЛТУРНИЯ ЦЕНТЪР В ЩАТА ПЕНДЖАБ

Директор: д-р Давиндер Сингх Чина

Пенджабският представителен фолклорен ансамбъл се ръководи от режисьора д-р Давиндер Сингх Чина. Индийските артисти представят най-колоритните и екзотични танци от щата Пенджаб, Северна Индия. Нейният репертоар включва автентичния народен танц „Бхангра“, танцът „Гидха“, „Малвай-Гидха“, „Болиян“, въздействаща пенджабска музика и много други атрактивни композиции.

От 2001 г. уникалният индийски фолклорен ансамбъл е участвал 125 пъти в най-известните световни фестивали на Европа, Австралия, Доха – Катар и Южна Корея.

МОЛДОВА

АНСАМБЪЛ ЗА БЪЛГАРСКИ НАРОДНИ ПЕСНИ И ТАНЦИ „РОДОЛЮБИЕ“

Директор: Нина Автутова

Ансамбълът за български народни песни и танци «Родолюбие» е създаден през 1986 г. със заповед  на Министерството  на културата на Молдова. Запазването на българските ценности, бит и култура в Бесарабия се дължи именно на поддържането и развитието на автентичния фолклор. Ансамбълът за български  народни  песни и танци «Родолюбие», град Тараклия е културната  визитна  картичка  на бесарабските  българи, уникална и единствена по своя род институция извън  пределите на България.

За своето тридесетгодишно  съществуване,  ансамбълът си е извоювал  достойно  място в културния  живот не само на Молдова, но също и в  България, Украйна, Франция, Италия, Германия, както и в редица други държави, където  има българска  диаспора.

БЪЛГАРИЯ

АНСАМБЪЛЪТ ЗА НАРОДНИ ПЕСНИ И ТАНЦИ “ПАЗАРДЖИК”

Главен художествен ръководител: Атанас Чолаков

Ансамбълът за народни песни и танци “Пазарджик” е създаден през 1962 г. от Александър Начев. Той е истинско средище за съхраняване и популяризиране на танцовата, музикална и песенна традиция от пазарджишкия край. През 1982 г. Атанас Чолаков става главен художествен ръководител и диригент на хора. Богатият репертоар на ансамбъл “Пазарджик” представя фолклорното богатство на Тракия, но музикантите изпълняват с успех обработки и на автентични образци от всички области на България. Творческият път на ансамбъла е белязан и с активна звукозаписна дейност.

Ансамбъл „Пазарджик“ е познат в различни точки на Европа. С огромен успех музикантите са гастролирали многократно в Русия, Германия, Франция, Полша и страните от Балканския регион. Постоянни са контактите им с град Миханиона в Гърция.

БЪЛГАРИЯ

СЕВЕРНЯШКИ АНСАМБЪЛ „ИВАН ВЪЛЕВ“ – ПЛЕВЕН

Директор: Мариян Туджаров

Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци е създаден през 1959 година в град Плевен. Той представя най-характерното за фолклорната област между Дунав и Стара планина по един вълнуващ, новаторски и високо професионален начин. Спектаклите на Северняшкия ансамбъл обединяват усилията на оркестър и танцьори, създавайки хореографски картини подчинени на въздействаща драматургична идея. От  Европейския форум на експертите и академията за международно признати лидери в науката и културата,  на Северняшкия ансамбъл е присъдена „Златна карта“ за значим принос в развитието на Европейската култура.

Съставът прославя българския фолклор у нас и по света и гастролира успешно в Русия, Италия, Полша, Швейцария, Мароко, Франция, Йордания, Сирия, Германия, Гърция, Канада, САЩ, Канарските острови, Македония   и  много други.

БЪЛГАРИЯ

ФАЛКЛОРЕН АНСАМБЪЛ „ТРАКИЯ“ – ПЛОВДИВ

Главен художествен ръководител: проф. д-р Даниела Дженева

Фолклорен ансамбъл „Тракия“ гр. Пловдив е създаден през 1974 г. Творческият му облик е създаден от проф. Кирил Дженев, но се развива през годините с помощта на най-големите автори в областта на фолклора. Съществен принос за този неувяхващ творчески заряд винаги са имали и изпълнителите.

Вече 45 години „Тракия“ е новатор в музикалните и танцови форми, като нито за миг не прекъсва връзката на съвременното изкуство с дълбоките корени на българския фолклор, обреди и легенди. Спектаклите на Ансамбъла излизат от рамките на традиционните концерти и по един блестящ начин разкриват огромното фолклорно богатство на България от всички етнографски области.

До сега са изнесени хиляди концерти във всички краища на България и в повече от 60 страни по света. Ансамбъл „Тракия“ е емблема за град Пловдив и уникално Българско постижение за световната сценична култура.

БЪЛГАРИЯ

ФОЛКЛОРЕН ТАНЦОВ СЪСТАВ „ДИЛЯНКА“

Ръководител: Мария Кьосева

Фолклорният танцов ансамбъл „Дилянка“ е създаден през1992 г. в гр.Пловдив. През 2017 г., художественият ръководител и хореограф на състава Мария Кьосева отбелязва 40 години творческа дейност. В ансамбъла танцуват момичета и момчета, разделени в три групи – подготвителна школа, средна група и младежка формация. В репертоара на“ДИЛЯНКА“ са включени танци от всички етнографски области на България. Колоритните костюми и динамика на танците завладяват публиката не само у нас, но и в чужбина. Вече 25 години, ансамбълът е сред най-активните в културния живот на Пловдив.

Фолклорният състав „Дилянка “ многократно е бил лауреат на наши и международни фолклорни фестивали. Успешните гастроли на танцьорите, включват турнета в Чехия, Полша, Гърция, Белгия, Франция, Италия, Кипър, Дания, където многократно са награждавани с фестивални отличия.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…