Брюксел Балкански оркестър пристига в Пловдив, за да изнесе за гражданите и гостите на Европейска столица на културата един различен концерт. На 10 август от 20.00 часа на Римски стадион групата музиканти, базирани в Брюксел, ще изпълняват автентична балканска музика.

 

Под диригентството на белгийският цигулар Никола Озьор публиката ще се наслади на съвременни аранжименти на музика от региона на Балканите. Входът е свободен.

 

Оркестърът събира около 30 професионални млади музиканти и аматьори от цяла Европа, включително български изпълнители, като истински символ на културния обмен и интереса на млади европейци към културата на Балканите. Сред българското участие са солистите Иван Стефанов (гъдулка), Радка Стефанова (вокали), Владимир Владимиров (тамбура), Георги Сейменски (акордеон) и Димитър Арнаудов (контрабас).

 

Брюксел Балкански оркестър е основан през 2016 г. от Никола Озьор. Той поддържа и мрежа от творчески обмени между Белгия и Балканите в продължение на 20 години и управлява  сдружение създадено за тази дейност – „Kopanica asbl“. Колектива на оркестъра е изграден от млади музиканти от различни националности, които са усвоили най-популярното от фолклорния репертоар, изучаван при признати учители като Кириакос Гувентас (Гърция), Марсел Рамба (Румъния), Димос Вугиукас (Гърция), Никола Озьор (Белгия), Радка и Иван Стефанови, Недялко Недялков, Георги Петров и Георги Сейменски (България).

 

От 2016 г. Брюксел Балкански оркестър участва в концерти в Белгия, България, Холандия. През април 2018 г. Никола Озьор, съвместно с министър Амелия Гешева,  проф. Милчо Василев и проф. д-р Костадин Бураджиев, организира концерта на Академичен народен хор и оркестър към АМТИИ – Пловдив в рамките на фестивала „Балкан трафик“  в Брюксел. Последните им концерти са в Лайден, Холандия (юни 2019) за международната конференция на Международната асоциация „Стъпка по стъпка“.

 

Проектът на KOPANICA ASBL е асоцииран към програмата на „Пловдив 2019“.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…