Деца от Пловдив и Япония със съвместна проява за петата годишнина от избирането на града за Европейска столица на културата

Детските хорови формации от Япония – Младежки смесен хор „Сан-ин – Малкият Феникс“ от град Йонаго и хор „Фени“ от град Токорозава, заедно с пловдивския хор „Детска китка“, ще изнесат концерти в Пловдив по повод петата годишнина от избирането на града за Европейска столица на културата.

Съвместните изяви ще отбележат и партньорството между „EU Japan Fest “ и фондация „Пловдив 2019“,  както и визитата на председателя на неправителствената японска организация Масаказу Токура.

Първият от поредицата концерти е на 3 септември от 17,00 ч. в Съюз на Инвалидите – Пловдив с участието на хор Малкият Феникс. В същия ден, от 19:00 часа е представянето на хор Фени в в храм „Св. Йосиф. Специално за 5-и септември, денят, в който Пловдив печели титлата „Европейска столица на културата“, от 19:30 часа ще се състои концерт на стълбите на „Каменица“. Участие в него ще вземат 44 деца от японските хорове и 50 деца от българския хор „Детска китка“. Входът за концертите е свободен!

Партньорството между Пловдив 2019 и „EU Japan Fest “ датира отпреди пет години. За цялото сътрудничество до момента организацията е спомогнала с над 200 000 евро, за осъществяването на над 15 проекта, реализирани съвместно от български и японски артисти. Сред текущите проекти са „Седмицата на съвременното изкуство“, Седмица на японското куклено изкуство и „+7 часа“, обединяващ българското и японското изкуство.

Партньорството ще продължи и през 2020 година, когато българският хор „ Детска китка“ ще гостува на летните олимписки игри в Япония.

ДЕТСКИ ХОР „ТОКОРОЗАВА ФЕНИ“

„Фени“ е основан през 1998 г. и в него участват деца на възраст от 3 до 18 години. „Fény“ означава „блестящ“ на унгарски. Избрали са това име, защото представлява отношението, което имат, когато пеят. Децата са от района на Токорозава и идват от много различни училища. Всяка година участват в около 10 концерта – от малки концерти в местни домове за пенсионери, до годишен концерт в края на всяка година. Репертоарът им включва предимно японски, английски или унгарски песни. Имали са съвместни концерти с унгарски, белгийски, български, корейски, латвийски, руски и полски хорове. Това е добра възможност за всички членове на „Фени“ да разширят своето виждане за света.

МЛАДЕЖКИ СМЕСЕН ХОР „МАЛКИЯТ ФЕНИКС“

Хорът е основан 1959 г. Около 27 деца на възраст от 6 до 18 години са членове на хора. Те обичат да пеят и репертоарът им е с широк спектър – японски детски песни, поп музика и хорови композиции, специално създадени за децата от хора. Изпълненията на „Малкият феникс“ включват специална хореография и често инкорпорират използване на жестомимичния език, което им носи широка популярност и висока оценка. Хорът е гостувал във Франция, Южна Корея, Литва, Вроцлав, Сан Себастиан, Орхус и др. В Япония те имат по 20 концерта годишно и участват в концерти със сборни хорови компании от цялата страна.

ХОР „ДЕТСКА КИТКА“ ПРИ ЦПРЛ – ОБЩИНСКИ ДЕТСКИ КОМПЛЕКС ПЛОВДИВ

Хор „Детска китка“ е създаден през 1947 г. и е един от най-старите и известни детско-девически хорови състави в България. Получава международна известност под ръководството на Златина Делирадева през 80-те и 90-те години на ХХ век, печелейки награди от някои от най-престижните международни хорови конкурси в Европа. През 2011 г. творческото му ръководство е поето от Яна Делирадева, с която хорът участва в национални музикални и хорови фестивали. Биографията на хора включва близо 50 концертни турнета в Австрия, Белгия, Босна и Херцеговина, Германия, Гърция, Италия, Полша, Русия, Словения, Сърбия, Турция Унгария, Франция, Холандия, Чехия, Швейцария, Швеция и изпълнения на над двадесет международни фестивала. В трите състава на хор „Детска китка“ – подготвителен, стажантски и концертен – пеят 120 момичета на възраст от 7 до 19 години, от 35 пловдивски училища.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…