Гледайте документалната пиеса с лични спомени на 27 септември в Камерната зала на Драматичен театър

Под небето ниско, едно неочаквано театрално пътешествие в миналото и настоящето на Сирия, ще видим на 27 септември 2019 от 20:00 ч. в Камерната зала на Драматичен театър – Пловдив в рамките на 12-тото издание на фестивала ONE DANCE WEEK.

Уаел Али, един от най-известните сирийски драматурзи и режисьори, кани действителността на сцената и събира в една пиеса извадки от архивите на Сирия, лични спомени, предмети и видеография. Между различни исторически персонажи и самите себе си, актьорите Нанда Мухамад и Шариф Андура навлизат едновременно в полето на политическото и на социалното, за да превърнат спектакъла в нещо повече от документален театър.

 

Отправна точка на спектакъла е 40-годишния Джамал. Видеограф и документалист, базиран във Франция от десетилетие, той наблюдава как местата от спомените му биват изоставените или унищожени, а приятелите му се разпръскват по света. Тръгвайки от неговото минало, режисьорът Уаел Али се връща към документални извори от колониалната история на своята родина, за да преплете миналото и настоящото. Това е театрално търсене на Сирия - една пленена страна.

Под небето ниско създава диалог между различните измерения на времето и многобройните начини, по които можем да гледаме на един и същи обект, на една и съща територия. Шариф Андура и Нанда Мухамад  изпълняват завладяващ дует на сцената, докато на видеостената зад тях до публиката достигат серия от въпроси.

Как да гледаме към настоящето, когато нямаме достъп до миналото? Как да се справим с днешния ден, ако вчерашният е изгубен? Как се създава театър в период на война, когато се намираме извън страната? Защо и за кого?

Световната премиера на Под небето ниско се състоя на 21 и 22 юни в Неапол, Италия, а у нас публиката ще може да му се наслади на 27 септември от 20:00 часа в Камерната зала на Драматичен театър - Пловдив.

УАЕЛ АЛИ

Автор и режисьор, Уаел Али е роден през 1979 г. в Сирия. През 2004 г. завършва института за сценични изкуства в Дамаск, след което продължава обучението си във Франция, където получава втора магистърска степен по сценични изкуства в университетa Люмиер Лион. Между 2003 – 2006 г. Али работи като драматург и е част от интерактивен театър в Сирия, където ръководи обучения в различни провинции. През 2014 г. пише и режисира спектакъла “Je me souviens plus” (“Вече не помня”) -  представен в Бейрут, Ливан и участва в редица фестивали, включително и Gorki в Берлин, Maison d’Europe, Toneelhuis в Антверпен, Белгия, Тунис и други. През 2016-а режисира постановката “Titre Provisoire” по текстове, написани в сътрудничество с ливанската актриса Кристел Кодр.

Сценограф на Под небето ниско е талантливата Бисан Ал Чариф. След като следва специалност архитектура в Сирия, Бисан тръгва по пътя на сценографията, като се насочва към френските градове Лион и Нант. Проектирала е сценичния облик на различни театрални представления и художествени инсталации, а през 2016 г. е удостоена със степента Кавалер на Ордена за изкуство и култура на Франция за работата си по спектакъла “Mémoire(s) de femmes”.

ПОД НЕБЕТО НИСКО / Уаел Али (Сирия)

27 септември - 20:00 ч. - Драматичен театър - Пловдив, Камерна зала

Билети ще намерите тук.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…