Картини от тела – жива плът и имитация (ВИДЕО)

Срещаме се с чешкия хореограф, за да ни разкаже повече за авторския си спектакъл SOMA, който ще видим по време на танцовия фестивал в Дом на културата “Борис Христов” на 4 октомври от 19:30 ч. 

Мартин Талага работи в областта на физическия театър и съвременния танц като хореограф и изпълнител. Интересува се още от експериментални и визуални произведения, както и от фолклорни танци. През годините сътрудничи с утвърдени танцови и театрални компании, сред които LATERNA MAGIKA – Национална танцова компания на Чехия, чешките компании VerTeDance, Spitfire Company, Radim Vizváry и много други. Автор на няколко самостоятелни продукции – Thirsts, SYNovial (колаборация с Малек Зелинка), BOI (колаборация с Матей Матейка), FAUNUS и SOMA, носител на две чешки награди за танц, който гостува в България с подкрепата на Чешки център и Посолството на Чешката Република в София.

Картини от тела – жива плът и имитация. За да докаже несъвършенствата на човешкото тяло, чешкият хореограф Мартин Талага ще го покаже в цялата му прелест и грозота, възможности и ограничения. Какво може да каже човешкото тяло? И какво не може да изрази?

Как започнахте да се занимавате със съвременен танц?

Когато бях по-млад, се интересувах предимно от балет и модерен танц, не толкова от съвременен. Това се случи по-късно, когато бях на около 16-17 години – гледах един съвременен танцов пърформанс, а дотогава не си давах сметка, че това изобщо съществува. Бях безкрайно впечатлен от това, което видях и се гмурнах в света на съвременния танц. Постепенно осъзнах, че това е нещото, с което искам да се занимавам професионално.

Ще ни разкажете ли малко повече за хореографския процес и креативните решения в СОМА?

Процесът беше дълъг и напрегнат. Исках да създам представление, изцяло посветено на тялото от много време, но все се получаваше така, че темата за тялото някак не изглеждаше толкова силна и в сюжета постоянно се вплитаха и други теми. Но реших, че искам да създам пърформанс, посветен изцяло на самото тяло и всичко, което то притежава – красота, възможности, грозота.

След това прекарах много време, търсейки подходящите танцьори – беше много трудно. Тримата танцьори, с които работя, са страхотни и много ми се искаше да работя точно с тях. Надявах се, че ще се съгласят и те го направиха. След това нещата започнаха да вървят по-гладко, влезнахме в студиото и за две седмици те създадоха впечатляващи неща – не можех да взема решение кое да включа в пърформанса и кое не. Някак сглобихме всичко и реших, че ще оставя отворено пространство за промени. Пърформансът се променя и развива всеки път и след всяко представяне.

Какво всъщност означава SOMA?

Идва от стара гръцка дума, гърците имат 3 думи за “тяло”, и SOMA e първата от тях, която означава “форма на тялото”. Има и второ значение, което се свързва с “тялото като пречка на душата да бъде свободна”. Тези две значение ми проговориха и бях сигурен, че това ще бъде заглавието.

Какво е красотата за вас?

Това е сложна тема, защото самият аз още търся път към собственото си тяло. Знаете как днес в списанията, в социалните мрежи, особено в Инстаграм, всички се стремят към един определен идеал за красотата – “перфектността”… Попаднах на една книга на Умберто Еко “История на красотата”, която той по-късно прекръства на “История на грозотата”. Тази книга ми спря дъха, защото има толкова много книги за красотата и това, какво е тя, а Еко успява да дефинира грозотата. Тази книга наистина ме вдъхнови в създаването на СОМА.

Като хореограф, кой и какво ви вдъхновява?

Основно вдъхновение за мен винаги е било човешкото тяло. Много съм любопитен за всичките му възможности и общо взето, към всичко, свързано с тялото и способностите му. И, разбира се, природата. Винаги се обръщам към нея, когато търся вдъхновение. Доколкото за хореографи – възхищавам се на Димитрис Папайоану и Дамиен Жале. От моята гледна точка те са супер-мастерите в това изкуство. Когато видях техни спектакли за първи път, бях потресен от тази невероятна красота. Много е интересно, защото преди да започна да се занимавам с танц, рисувах непрестанно. После постепенно преминах към танца – обожавам тяхната визуална свързаност.

А сега танцувате ли?

Танцувам, но в момента съм по-съсредоточен върху хореографията. Работя в театър, където общувам с много актьори и танцьори, и определено съм по-въвлечен в хореографската част, но продължавам да обичам да танцувам. В момента съм любопитен в каква посока ще ме доведе хореографското ми въображение.

Какъв  е съветът ви към бъдещите хореографи?

Следвайте собствената си естетика и творческо вдъхновение, пътят никога не свършва. Най-вероятно в началото никой няма да харесва, нито разбира работата ви. Същото беше и при мен, в началото нещата бяха много неясни. Танцът, тук в Чехия, предполагам както и при вас, е много тясна специалност и за това трябва да бъдете упорити, настойчиви и в крайна сметка, нещата ще потръгнат.

Били ли сте в Пловдив преди? 

Бил съм в Пловдив няколко пъти, в интерес на истината. Имам много добър приятел там и съм посещавал фолклорните фестивали – надсвирванията с гайди. Много харесвам и Родопите, една от любимите ми планини. Много харесвам България като цяло – нямам търпение да се върна.

 

*СОМА / МАРТИН ТАЛАГА (Чехия)

4 октомври, Дом на културата “Борис Христов” фоайе – 19:30 – 20:30

Билети ще намерите в мрежата на EpayGо и на касите на EasyPay в цялата страна.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…