Скромни, добри и отдадени хора – това е впечатлението на немския екип от Римини Протокол за пловдивчани, които ще участват в спектакъла 100% Пловдив, който предстои в следващите 4 дни на сцената на Драматичния театър. В много градове, когато поканиш някого на сцената, той реагира веднага – „Да, разбира се“, докато тук хората са по-скромни, по-трудно ги убеждавахме, че са достатъчно интересни и достойни за представяне на сцена, разказа Хелгард Хауг от Римини Протокол на пресконференция ден преди официалната премиера.

Идеята на спектакъла е да провокира размисъл чрез представяне на извадка от града и техните позиции по различни въпроси – 100 души се качват на сцената, които са подбрани като социологически разрез на града по етнически, икономически и други показатели. Част от спектакъла е задаването на въпроси към тях – „Искате ли да се върне социализма?“, „Искате ли да се върне монархията?“, „Какво ще направите, ако синът ви каже, че е гей“ и други по-общи и социални, или провокативни и лични, коментира Хауг. Тя добави, че има различни методи, с които се получават отговорите – понякога това става открито, а понякога се изключва цялото осветление, и публиката разбира колко хора как отговарят само, чрез анонимни фенерчета, които 100-те пловдивчани ползват.

Спектакълът в Пловдив ще се играе 4 пъти – като в други градове също често се играе в поредни дни. Интересно е, че понякога отговорите на хората се променят в различните дни – дали, защото в следващ ден са се осмелили повече да кажат нещо, преосмислили са дадена позиция или друго, разказа още Хелгард Хауг и добави, че в някои случаи е важна дори и публиката: „Някои от актьорите може да не искат някой конкретен човек в публиката да разбере как точно отговарят на даден въпрос, а понякога може да е и обратното – искат много ясно някой в публиката да разбере“.

Неда Соколовска, която е част от екипа на спектакъла и от Vox Populi, които отговаряха за селекцията непрофесионални актьори, добави, че едно от предизвикателствата е било да убедят хората да участват, и че това е безопасен начин да споделят своите мисли. „Ние сме от София, но в тези месеци, в които работихме в Пловдив създадохме много специална връзка с града“, каза тя и добави, че се усеща мултиетничността и опитът у хората да бъдеш толерантен към различните. И изобщо – един специален дух у всеки един пловдивчанин.

Няма да разкриваме много от спектакъла, добави Виктор Янков от фондация „Пловдив 2019“. Но беше особено интересно, когато стигнахме до въпроса „Искате ли да се върне социализма?“ и се оказа, че нито един не иска. А всъщност селекцията хора е много разнообразна, разказаха от Римини Протокол. Има от едногодишно дете до 79-годишен участник. Сцената ще споделят известни публични личности и хора, които в даден момент от живота си са живели на улицата.

Спектакълът действително е уникален, нещо, което не сме виждали досега и едва ли скоро ще видим в България, добави Нада Соколовска. Очакванията са това да промени представата ни и да помогне на пловдивчани да се разбираме още по-добре в ежедневието си. Смятам, че това ще е един чудесен завършен на прекрасна година за Пловдив, а надеждата и през 2020-а година да имаме развитие на всичко, което се случи сега, добави и домакинът на събитието Кръстьо Кръстев – директор на Драматичен театър – Пловдив.

100% Пловдив ще се изиграе в 4 поредни дати – от 17 до 20 октомври. Сцената е Драматичен театър – Пловдив, а входът е свободен – срещу предварително взети пропуски. Те могат да се вземат от касата на театъра.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…