Ученици и преподаватели от Националната художествена гимназия в Пловдив „Цанко Лавренов“, заедно с техни колеги и връстници от Италия, Малта, Турция, Франция и Чехия изпълниха със съдържание Витрувианския човек на Леонардо Да Винчи в двора на гимназията днес.

Младежите от чужбина са пристигнали в Града под тепетата в неделя – 17 ноември по Проект „Art shaping our cultural identity“, по програма „Еразъм+“. В рамките на 6 дни 31 участници (преподаватели и ученици) от петте страни ще гостуват в Пловдив, разказа координаторът на проекта от българска страна е Ирена Корбетова – преподавател по английски език в НХГ „Цанко Лавренов“. От Художествената гимназия в Пловдив участват ученици от различни класове и специалности.

Триметрова скулптура на човека със съвършени пропорции, създаден от художника Жорж Трак, бе докарана с камион в двора на училището.

Там я очакваха участниците в пърформанса „Човек #БезОтпадъци“, за да я натъпчат с опаковки от ежедневието.

Междувременно гостите от чужбина хапнаха торта от кутия с пластмасови лъщички, за да се запасят с материал за пълнежа.

Други си носеха предварително подготвен.

Ролята на художниците е да търсят винаги красотата, обърна се Жорж Трак към младите творци. Ето какво им разказа за събитието и идеята му.

Арт инсталацията е създадена с помощта на платформата за чиста градска среда „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ на сдружение БГ Бъди активен. С пърформанса „Човек #БезОтпадъци“ активистите за чист град отбелязват Европейската седмица за намаляване на отпадъците.

Провокативната композиция ще бъде инсталирана на кръстовището срещу Търговската гимназия и Дървото, за да подсеща пловдивчани да пазят чисто и да намалят отпадъците в ежедневието си.

ПОВЕЧЕ СНИМКИ ВИЖТЕ В PODTEPETO.COM

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…