50 общински съветника поискаха промяна във фондация „Пловдив 2019” на първата редовна сесия на новия местен парламент днес. С пълно единодушие старейшините приеха предложението на Веселина Александрова от „Демократична България” за спиране на процедурата по програма „Наследство”, през която трябваше да бъдат разпределени средствата от наградата „Мелина Меркури”- 3 милиона лева.

„Приемането на това предложение е задължително. Управителният съвет на фондация „Пловдив 2019” няма кворум и е нелегитимен”, каза в началото на дебата по точката Евелин Парасков от „Съюз за Пловдив”.

Стефан Послийски от ВМРО заяви, че отворената покана „Наследство” трябва да бъде спряна, тъй като процедурата за нея е направена набързо, между изборите. Той допълни, че отмяната на тази процедура може да даде ново начало в работата на фондацията, за да могат следващите години да са по-успешни от настоящата 2019г.

Николай Радев от БСП попита какво ще каже Европейската комисия ако това ОбС подкрепи това предложение и дали няма опасност от санкции. Послийски му отговори, че това е малко вероятно.

„Поздравявам Веселина Александрова като вносител на тази точка. Имаме изключително скромна година на Европейска столица на културата. Г-н Димитров, спешно трябва да се преразгледа цялото ръководство на фондацията. То носи вина за резултатите от ЕСК. Очакваме промяната да дойде. ЕСК генерира повече скандали, отколкото позитиви. Това ръководство е с изчерпан кредит на доверие, за да разпределя тези три милиона лева. Трябва да се подбере такъв екип от хора в Управителния съвет, които да се ползват с максимално широко доверие”, заяви независимият общински съветник Слави Георгиев.

Преди да приемат предложението на адв. Александрова с пълно единодушие, съветниците освободиха от УС на фондацията новия председател на ОбС Александър Държиков. Николай Радев от БСП заяви, че групата на червените ще гласува против, тъй като не вижда юридическа причина Държиков да напусна УС на „Пловдив 2019”. „Нормално е да останете там като представител на общинския съвет”, заяви Радев.

„Участвал съм на 100 процента в заседанията на УС. Ще оставя мястото си за моя наследник- следващият заместник-кмет по културата. От сегашната си позиция ще бъда коректив на фондацията. Така ще бъда по-полезен”, отговори Александър Държиков.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…