Коледният концерт на Ансамбъл „Войводинци“  с вход свободен е на 20.12.2019г. от  19 ч. в ДНА – Военен клуб Пловдив

Народно читалище „Виделина – 1928г.“ с. Войводиново е едно от най-активните в община „Марица“. Емблематичен за Читалището е Ансамбъл „Войводинци“, който пише своята история вече 15 години.

Начело на ансамбъла са хореографът и художествен ръководител Илиана Божанова и музикалният ръководител и корепетитор Тодор Янков.

През далечната 2004 г. с много ентусиазъм те организират в нереновираната зала на Читалището, заедно със близки съмишленици от няколко ентусиазирани семейства и няколко стари носии, част от които под наем, младежката танцова формация. Тогава дейността им се свежда до 2 детски танцови групи, 1 женска певческа група и младежката.

Любовта към българския фолклор бързо дава първите си плодове. Днес ансамбълът наброява над 150 самодейци в седем танцови състава на възраст от 4 до 54 г. и женска певческа група. В репертоара си, ансамбълът има вече 38 авторски танца, десетки песни и богат костюмен фонд с носии от почти всички фолклорни области на България.

Участват в местни, национални и международни фестивали, от които рядко се прибира без награди от призовите места. Редовно се включват в концертни програми, изяви с благотворителна цел и инициативи на читалището. Tрадиционно детските и младежките формации участват в обичаите Лазаруване и Коледуване.

Зад гърба си „Войводинци“ има участия в престижни фестивали и шампионати по фолклор у нас и в чужбина, сред които са: турнета в Холандия и Швейцария, фестивали в Хърватия, Македония, Турция, Австрия, Чехия, Унгария и Италия.

Ансамбълът е специален участник на 20-ти Международен фолклорен фестивал Пловдив 2014 г.

През 2015 година им е присъдено званието „Представителен Ансамбъл“ от Националната секция на ЦИОФФ България.

През годините, гости на Читалището са групи от Германия, Холандия, Швейцария, Великобритания, Япония, Тайван и САЩ, които изучават българските народни танци и традиции. Те се запознават с работата на самодейците в читалището и присъстват на открити репетиции.

На 20 декември 2019 г. от 19 ч., Ансамбъл „Войводинци“ кани всички пловдивчани и гости на града да се насладят на част от техния репертоар в ДНА – Военен клуб Пловдив.

Концертът се организира от Съюз на ветераните от войните на България, Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите.

Входът е свободен. Заповядайте!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…