Да донесе светлина в едно особено време. Това е основната мисия на новото предизвикателство на пловдивския театър- сценичната адаптация на култовия роман на Труман Капоти „Закуска в Тифани”. От днес сърцето на Драмата отново тупти в обичайния си ритъм, след като от близо половин година културната институция бе в творческа пауза заради коронавируса. И този път нужната доза адреналин ще е режисьорът Диана Добрева, която по обяд даде старт на репетиционния процес. Зад спектакъла застава екипът, реализирал “Вълци”, “Дебелянов и ангелите” и “Одисей”. Две са новите имена в отбора на Добрева за поредното й приключение в Пловдив. След дълъг кастинг ролята на Холи Голайтли  бе поверена на Климентина Фърцова, студентка в четвърти курс на НАТФИЗ в класа на професор Пламен Марков. За нея това ще е дебют на голяма сцена. Към творческия тим се присъединява и костюмиерката Марина Райчинова. Всички заедно ще сервират от Зауската на Капоти на гладната пловдивска публика през есента.

” Днес, с началото на репетициите, за мен е първи работен ден след този хаос, който ни сполетя. Имаше моменти, в които не очаквах, че този така чакан ден ще дойде”, трудно скриваше усмивката от лицето си днес Диана Добрева. За първи път тя е партньор на Александър Секулов в драматизацията на текста на Капоти.

„Как се спряхме на „Закуска в Тифани”… Изборът, който правим с Диана е на принципа „трудно, по-трудно, невъзможно”. Това е много труден текст за сцена, трудно е да се намери театрален еквивалент.  Имах щастието да не го правя сам, а с Диана. Работихме онлайн. По време на карантината работихме и по друго заглавие, което също е готово- „Коприна””, разказа Александър Секулов.

„Идеята за това точно в този момент да се започне „Закуска в Тифани” е на директора на театъра Кръстю Кръстев. Той е абсолютно прав, че сега е моментът за това заглавие”, каза режисьорът Диана Добрева.

 „Сега е моментът за „Закуска в Тифани”, защото това заглавие е различно, неочаквано, голямо предизвикателство. Мисля, че ще е нещо много любопитно за публиката, защото ще търсим друг театрален език”, допълни я Кръстю Кръстев.

„Сега е моментът за „Закуска в Тифани”, защото в тази история има надежда. През каквото и да минава човек, онова, което го движи е надеждата”, каза на свой ред Александър Секулов.

„След този тежък кошмар, който всички изживяхме, текстът на Труман Капоти носи особена светлина и радост. Хората имат нужда точно от това, от светлина”, смята Диана Добрева.

Екипът се спря и на едноименната холивудска екранизация от 1961 година с Одри Хепбърн в ролята на Холи Голайтли .  Добрева и Секулов подчертаха, че за разлика от филма, спектакълът ще се движи по оригиналната повест на Капоти. И припомниха, че писателят не е бил доволен от кино адаптацията, както и от избора на Одри Хепбърн да изиграе един от знаковите литературни женски образи на миналия век.
12 актьори от пловдивската трупа от днес репетират „Закуска в Тифани”, като се очаква премиерата да е в края на ноември. В главната мъжка роля ще видим Константин Еленков.

Изненадата от днес е, че на сцената може да се появи и четириног актьор. По време на днешната пресконференция в двора на театъра, пред Дина Добрева, Александър Секулов и Кръстю Кръстев полегна рижаво-бяла котка. Животното сякаш позираше пред театралите, а режисьорът реагира мигновено. „Това е безименната котка на Холи. Риж, безгрижен и независим. Дори няма нужда от подготовка като го гледам, готов е за сцената”, усмихна се Добрева и погали неочаквания гост-актьор. 

Дали животинката ще излезе на сцена пред публиката през ноември, тепърва предстои да научим.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…