В навечерието на 24 май образователният проект на Опера Пловдив в партньорство с университети и оперни театри от Испания, Италия и България получи зелена светлина за европейско финансиране по програма Еразъм +.  През следващите две години ще бъде разработена образователна методика с видео уроци за запознаване с оперното изкуство на деца от 0 до 6 години, заедно с отделни видео ръководства за техните родители и предучилищните педагози. Ще бъде създадено и мултиезично приложение, в което под формата на игра децата ще навлизат в света на операта, ще се запознават с композитори, ще слушат известни арии и ще могат да гледат адаптирани оперни спектакли.

В проекта „Опера и ранно детско образование: изграждане на европейско самосъзнание чрез музика във времена на пандемия“ обединяват сили Университета и Операта в Овиедо (Испания), Миланският университет Бикокка, AsLiCo- Италианска асоциация за опера и концерти, АМТИИ „Проф. Асен Златаров“ и Държавна опера – Пловдив. Операта като европейска културна ценност и нейният отпечатък за постигане на чувство за общностна принадлежност са в основата на избрания методологичен подход. Сред целите на проекта са да се стимулира чрез опера вкус към качествена музика в най-ранна детска възраст, да се подобри развитието на музикалните, когнитивните, психомоторните, езиковите и емоционалните компетенции на децата, както и да се насърчават и подкрепят родители в тяхната ключова роля за културното образование на децата им.

Педагогическите и техническите департаменти на висшите учебни заведения ще разработват елементите на образователните методики и техническите аспекти за видео съдържанието и приложението, а Опера Пловдив, операта в Овиедо и AsLiCo ще допринесат с експертизата си за разработване на музикалното съдържание. Трите артистични организации ще произведат и копродукция на адаптирано оперно заглавие за деца от 2 до 4 години, което ще бъде представено в Пловдив, Овиедо и Комо. Спектакълът ще използва елементи от разработената методика за обучение като включва различни способи за привличане интереса и вниманието на най-малките зрители.

Опера Пловдив бе поканена за участие в проекта заради натрупания опит и успехите си в  развитие на детски публики чрез образователната платформа „Госпожа Опера“ и създаването на адаптирана продукция – концерти, мюзикъли, балетни и оперни деца за най-малките зрители. Безценен е опитът на културната институция в изготвянето на адаптирано видео съдържание за деца по време на пандемията от Ковид и разпространението му за ползване в пловдивските училища по проекта „Госпожа Опера в училище“, както и музикалните спектакли „Академия за бебета на Госпожа Опера“ за деца от 0 до 4 години. Освен предоставяне на модела за Госпожа Опера като медиатор в образователния процес по музика за най-малките, специалисти от Опера Пловдив ще консултират избора на музикално съдържание и художествено оформление – декори, костюми и осветление, към разработените видео уроци.

Международните работни групи вече започнаха своята работа онлайн, а с напредването на проекта ще се осъществят консултации, конференции и тренинги в трите участващи държави. Водеща институция в проекта е Университетът в Овиедо.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…