Галерия Тракарт напуска завинаги Археологическия подлез на Понеделник пазара. От центъра за култура, който се намира в обемите на античната жилищна сграда Ейрене с добре запазени красиви мозайки, съобщиха, че преустановяват дейността си след 20 години на тази локация. Активностите на галерията вече ще се организират в другите два обекта на Жорж Трак- изследователски център-музей „Тракарт” на Главната и Център за съвременно изкуство „Тракарт парк” на Асеновградско шосе.

 

Жорж Трак бе принуден да напусне подлез „Археологически” след две десетилетия, в които държеше на концесия уникалното заради археологията си пешеходно съоръжение под бул. „Цар Борис III Обединител”. Подлезът бе даден на концесия през 2003 година по времето на кмета Иван Чомаков. Поради законови разминавания неясна беше съдбата на археологията там – предимно късноантичните мозайки в сграда „Ейрене“. Плановете са те да станат част от наследството на ЮНЕСКО в груповия обект мозайките на Филипопол.

 

В края на миналия месец концесията изтече, а към момента вече подлезът е под управлението на Общината. От администрацията в момента мислят относно бъдещето на зоната. Предстои градската управа да влезе в гореща комуникация с Министерството на културата, за да се установи точният статут на всеки обект в рамките на съоръжението.

 

„Първо трябва да се актува археологията, тъй като когато са давали подлеза на концесия тя не е имала актове- Законът не го е изисквал. Имаме готовност в бъдеще археологическият подлез да мине към ОИ „Старинен Пловдив”, както е с Епископската базилика, и да стане с нея един цял свързан туристически обект, а от друга страна Археологическия музей да се грижи за археологията. ОП „Чистота” са сигнализирани, че имат ангажимент да почистват подлеза, след като общината влезе във владение”, обясни зам.-кметът по култура Пламен Панов.

 

Той подчерта, че има риск подлезът много бързо да западне и не трябва да се допуска това да се случи.

 

1 comment

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…