Градът ще е гигантска библиотека цели 8 дни

Откриват официално фестивала от Античния театър с връчването на Орфеев венец за постижения в съвременната поезия

Пловдив ще се превърне голяма отворена книга или гигантска библиотека от следващата седмица.  В продължение на цели 8 дни под тепетата ще властват литературата и поезията, тъй като започва фестивалът „Пловдив чете”. Програмата на маратона на изящното слово стартира още в понеделник, 12 юни, и ще продължи до 18-ти. Официалното откриване на събитието ще е на Античния театър, където във вторник вечерта в, присъствието на министъра на културата Боил Банов, ще бъдат връчени наградите Орфеев венец за високи постижения в съвременната поезия, и Златна четка за най- добро художествено оформление на книга. Церемонията по откриването на „Пловдив чете” е с вход свободен, а публиката ще може да чуе на живо Тони Димитрова и Орлин Горанов, както и да гледа филма „Пловдив чете” на режисьора Крум Филипов.

Намираме се във време, в което книгата е някъде в задния двор. А имаме изключителна нужда от четене. Връчваме награда Орфеев венец, придружена с парична премия от 5 хиляди лева, за поезия, тъй като тя изчезва от живота на хората. А това е страшно. Будете приятелките си с красива рима, млади мъже, призова от заседателната зала на общината издателката Божана Апостолова, основен двигател на фестивала. Тя се върна назад във времето и обясни, че книжната панорама се прави под тепетата, защото е категорична в позицията си, че „Пловдив чете, а София срича в културно отношение”.

Едно от събитията, които тя открои от програмата на феста, е гостуването на Милен Русков с новия му роман „Чамкория” на 17 юни в камерната зала на Драматичния театър. Издателката се похвали, че книгата се радва на огромен интерес и рекордни продажби.

Сами направете своя избор от богатата програма, но аз не бих пропуснала още премиерата на книгата „Сляпата Вайша” с Георги Господинов и Теодор Ушев на австрийския павилион Флука на улица „Отец Паисий”, както и представянето на световноизвестния мим Герасим Дишлиев- Геро в театъра, препоръча Божана Апостолова.

Алеята на книгата на Главната ще бъде открита на 13 юни, като под 14-те шатри в литературното градче ще се представят 40 издателства. 

Вижте тук пълната програма на фестивала: http://plovdivchete.janet45.com/

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…