Поредното издание на Код червено: Литература ни среща със Светлана Атанасова на извънреден художествен съвет.

"Българското литературно е пределно замърсено от книжни отпадъци, твърдят многоучени критикари (не без основание!), та в тази връзка нашето допитване до уважаемата публика е:

Да издаде ли лицето С.А. книга, или да предаде текстовете си за рециклиране?"

Срещата е тази вечер в U PARK Gallery от 19 часа. 

Биография на Светлана /такава, каквато само тя може да измисли/:

Родена в София, в борческа Коньовица, съвсем до тънката граница между българи и цигани, потомък на бежанци от Македония и Одринска Тракия, самата тя е бежанец в прекия и преносен смисъл на думата. Животът не я задържа повече от десетина години на едно място и затова тя нарича себе си "Влакът- беглец". Преди това е имала и други прякори - "Лудото Ленче" и "Птичьенцьето" - така са я е наричали колегите ѝ във ВИТИЗ - където завършва актьорско майсторство /1978 – 1982/ в класа на проф. Николай Люцканов. "Тракийското Съкровище" е - от времето на работата ѝ в пловдивския театър от 1982 до 1989. Наречена е така от най-любимите ѝ Мама Злата и Бачо Кольо - светла им памет и дълбок поклон! Това са вечните актьори Златина и Никола Тодеви... "Змията", "Змиярева", "Черната мамба"... и други производни, произлизащи от вица - "най-гот е да си змия - хем си лежиш, хем си вървиш"- е прякорът, движещ се паралелно с "Тракийското Съкровище". Максим Генчев, пък ѝ вика "Светлосиния Петър" - пак в пловдивския период. Та… освен в Драматичен театър Пловдив, Тракийското съкровище се изявява и в Театър "Сълза и смях", преди да хване така наречените "кубински самолети" и да далдиса в Канада, където прякорът ѝ се променя на "Мамо". Там, тя живее близо 15 години - най-вече в Едмънтън, но също и във Ванкувър и Калгари. След това съдбата я захвърля в Щатите. След три години в Сан Франциско тя и до днес пребивава в Бостън, когато не е в София или Пловдив! Сами разбирате откъде идва собствено измисленият й прякор "Влакът -беглец". Играе в над 25 постановки във Пловдив и в София. Имала е над 30 представления месечно в продължение на години, докато се отдаде на благородната професия - "МАЙКА" 2009 , вече в Бостън, заедно с Мая Праматарова пишат "Убийте тази жена" и след 20 години Светлана бодро стъпва отново на сцената. Играе моноспектакъла в Щатите и Канада... и естествено в Пловдив и София. Веднъж отприщена, актьорската природа на "Влакът - беглец" не спира. Започва да излага дневните си въжделения и наблюдения във Фейсбук, където събира малка, но предана група от приятели и последователи. Някои от постовете ѝ ще чуете на 15 ноември в собствената ѝ интерпретация.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…