Капана.БГ

Капана.БГ

Спектакълът “Тримата братя и златната ябълка” разказва стара българска народна приказка. Трима братя получават наследство от баща си златна ябълка. За беда, всяка година долита една Ламя и я открадва. Само Най-малкият от братята поема по дългия път след Ламята, за да върне своята златна ябълка. По пътя неусетно пораства и открива че силата на човек се крие в сърцето. Открива позабравени ценности като вяра, надежда, любов. Открива приятелството и мъдростта. Успява да победи Ламята и да върне своята златна ябълка. За да може отново да блести на върха на дървото, изплетено от ръцете на разказвачките. Това е спектакъл за корените и наследството, оставено ни от дедите. За съхранението и опазването на националното достойнство и идентичност. Спектакъл в който българската фолклорна музика, народното творчество и ръкоделие, българските танци и обреди са преплетени в една вълшебна, магична приказка.

Държавен куклен театър, начало 10,30 ч.

Безплатно обучение за доброволци, което има за цел да запознае участниците със същността на работата на доброволеца в проекта Европейска столица на културата, се организира от Фондация „Пловдив 2019“. Събитието ще се проведе в два поредни дни с идентична програма и модули – на 23 и 24 ноември, в голямата конферентна зала на Дом на културата „Борис Христов“, Пловдив. Програмата включва още усвояване на техники за разрешаване на практически казуси в работата “на терен” и ролеви игри за изграждане на умения за работа в екип. Входът и за двата дни е свободен с предварителна регистрация на сайта на фондацията или на линк: http://bit.ly/2j1pqwJ и без ограничения във възрастта и професията на желаещите да участват.

Обучението през първия ден ще се състои от 14:00 до 18:00 часа. Лектори в програмата са Маюми Танигучи – координатор от Международната доброволческа програма на партньорите на фондацията от EU JAPAN FEST, и Лиляна Лирка – координатор в Международния театрален фестивал - гр. Сибиу (Европейска столица на културата 2008), Румъния. В практическата част ще участва и Козмин Рапену, работил по проект за доброволчески обмен “Сибиу – Такаяма“. Идентичната програма позволява на всеки, който има желание, да избере в кой от двата дни да се включи. През втория ден, 24 ноември (петък), събитието ще се състои от 10:00 до 14:00 часа.

Обучението за доброволци е второто, организирано от фондацията за 2017, което се осъществява като част от платформата за информационни срещи и семинари ФОРУМ 2019. Първият за годината от тях,  се проведе през март с експерта от Вроцлав – Европейска столица на културата 2016 Мери Садовска. Активната работа на доброволците в реализирането на културни събития, част от програмата на „Пловдив 2019“, е важен елемент за успешното реализиране на мащабния проект Европейска столица на културата. Работата им ще включва посрещане на гости и артисти, ще имат възможност да са преводачи и реални участници в различни продукции.

12-тото поредно издание на Киномания в Пловдив започва днес и ще продължи до 30 ноември в LUCKY Дом на киното. В рамките на 14 дни ще можете да се докоснете до 30 от най-силните заглавия на европейското и световно киноизкуство.
Кинопанорамата се открива в 18:30 часа с американската класика “Среднощен каубой”. Филмът е носител на 3 награди Оскар, 6 награди БАФТА и е бил номиниран безброй пъти на различни кинофестивали.

Озвучен с хита на Хари Нилсон “Everybody’s Talkin’”, силата на този химн за приятелството се крие в гениалната визия на Джон Шлезинджър и в невероятния талант на двамата главни актьори. Химията между тогава буквално неизвестния Джон Войт и партньора му Дъстин Хофман провокира мигновено съчувствие към героите им.

“Среднощен каубой”е портрет на градския живот, който може да бъде разглеждан и като ревизионистичен уестърн. Отвъд трагикомичната история за бетонната джунгла звучи меланхолична балада, казваща сбогом на идеалите на американския Запад. Ода за изгубената невинност, филмът разказва за младия Джо Бък – последният градски каубой, който се опитва да осъществи своята бързо изчезваща мечта през 60-те години. Снажен тексасец, Джо пристига в Голямата Ябълка, за да осъществи сексуалните фантазии на богатите и самотни дами в големия град. Но открива свят, който въобще не се нуждае от подобни услуги. Скоро, след поредица от безсмислени срещи с хомосексуалисти, наркомани и религиозни фанатици, той изпада като второкласен жиголо на 42-а улица. Загубил всичко, освен избледняващата си мечта, Джо е придружаван в лутанията си само от транзистор и страдащ от туберкулоза дрипав скитник, наричан Рацо.

Билетите са на редовна цена 7лв, 6лв за студенти и пенсионери, и 30лв. за карта за 5 прожекции. Можете да ги закупите на касата в LUCKY Дом на киното и онлайн на www.boxoffice.bg.

Пивоварите от „Бял Щърк” ще изненадат Капана тази вечер. Точно в 19 часа, в бар „Котка и Мишка”, ще започне премиерата на новата българска крафт бира- Бял стаут. Представянето на супер изненадващото на цвят и вкус пиво ще се състои само в четири заведения в четири града, като, разбира се, „Котка и Мишка” ще е мястото в Пловдив.

Новата бира е с  9% алкохол и внушителните 22.5% плътност, които заедно с вложения овес дават едно много солидно тяло на пивото и гъстота. Стаутът е бял, защото във варката са пропуснати препечените малцове, които дават тъмния цвят на традиционния стаут. Не са пропуснати, разбира се, типичните за този вид пиво съставки като като кафени зърна, какаови пръчици, ванилови шушулки. Може би най-голямата изненада в Белия стаут на „Бял Щърк” е тази, че бирата е варена със сръбска дюлева ракия. При това е правена не къде да е, а в холандската пивоварна De Molen.

При тестване на пивото, с наливането му най-силно се усеща кафето и донякъде какаото. Ако оставите бирата да се затопли до 13-14 градуса излизат ваниловите нотки. На финала на отпиването се появява ярко и дюлевата ракия. Ако искате да усетите този букет от вкусове и аромати само в една чаша, не пропускайте премиерата на Бял стаут в „Котка и Мишка” тази вечер. Ще има и наливна, но в малки количества, така че не закъснявайте.

Снимка: bforbeer

Най-любовната група в България - Остава гостува за първи път във Vintage. Концертът е тази вечер от 20 часа.

Остава ще се представят в акустичен сет: Свилен Ноев(вокал и акустична китара), Георги Георгиев( китара и вокал), Даниоек Петров (дръм пад и перкусии). "Ще се насладим на любимите песни на поколения почитатели на алтернативната музика", канят организаторите.

Пиесата "Дани и дълбокото синьо море: Танц на апашите" от американеца Джон Патрик Шанли, под режисурата на Ованес Торосян могат да видят тази вечер пловдивските любители на театъра. Постановката на Торосян бързо стана любима на публиката с играта на Каталин Старейшинска и Георги Гоцин. Постановката може да се види в Драматичен театър - Пловдив в 19 часа.

“Дани и дълбокото синьо море" е като (...) мач на живот и смърт, който завършва с нежна прегръдка.“ – Ню Йорк Таймс

"Тази пиеса е посветена на всеки в Бронкс, който ме е ударил или целунал, и на всеки, когото аз съм ударил или целунал." – Джон Патрик Шанли

Авторът на „Дани и дълбокото синьо море: Танц на апашите” е световноизвестният Джон Патрик Шанли – носител на Оскар за филма "Лунатици" с Шер и Никълъс Кейдж, с награди Пулицър и Тони за пиесата „Съмнение”. Постановката на Ованес Торосян е премиера за Шанли на българска сцена.

Пиесата ни пренася в Бронкс, най-опасния квартал в Ню Йорк, където авторът е израснал. Главните герои в тази трагикомедия са момче и момиче, отхвърлени от обществото, крайни и опасни, стигнали до ръба на „дълбокото синьо море", а какво се крие там могат да разберат само при челен сблъсък с другия.

Танцът на апашите (La Danse Apache) е стихиен танц за двама, изпълнен със сцени на насилие, произхождащ от парижката ъндъргаунд култура от началото на 20 век. Не случайно Ню Йорк Таймс определя взаимоотношенията на героите в тази история като „кикбоксово па де дьо”: “Пиесата е като да седиш до ринга и да гледаш мач на живот и смърт, който завършва с нежна прегръдка.“ – Ню Йорк Таймс

„Тя (пиесата) е експлозивно, дълбоко изследване на отчуждението и изкупителната сила на любовта.” – Ню Йорк Дейли Нюз

"Изключително забавна, ужасяваща, изпълнена с въображение, хипнотизираща пиеса, крайно различна от традиционните любовни истории." – Драма-лог

Режисьорът Ованес Торосян за пиесата:

"Основната тема, която ще изследваме, са причините, поради които се превръщаме в маргинали. Стигайки до дъното, давайки си шанс всеки ден за новия ден. Съвременният човек е затворен в резерват. Свободата ни е взета. Да, като че ли ние решаваме и се разполагаме с животите си, но реално не е така. От прекалено много неща сме зависими. Включително и нематериални като минало, бъдеще и настояща среда. Средата ни определя. Добре, а къде е отговорът тогава? Кой отговор? Да стоим безмълвни или да крещим? Понякога на глас, понякога вътре в нас. Изходът – бунт , разпад, депресия, алкохолен делириум. А може би има спасение, някъде в "Дълбокото синьо море."

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на програма „Дебюти“ на Национален фонд „Култура“.

Да погледнем на епохата от „Възвишение” честно, имайки предвид човешката природа, която трудно се променя, посъветва режисьорът на филма

Имаше нужда от някакъв филм, който да погледне към темите и епохата от „Възвишение” не просто през погледа на патриотичните лозунги „Да живее България!” и „Бог с нами!”. Мисля си, че ярко идеологическите времена отминаха и някак си на тези години може да се погледне по нов начин. Така режисьорът на „Възвишение” Виктор Божинов отговори на въпрос каква е била личната му мотивация да се заснеме филма.

Питането до режисьора дойде след негови размисли на темата какво може да е било съдържанието на писмото на Димитър Общи до Левски, което героите в книгата и филма Гичо и Асенчо разнасят из Балкана. Божинов подчерта, че ако някъде от филма възникват въпроси, отговорите са си на зрителите. И че за голяма тях от тези въпроси той няма отговор, а и не иска да има. Нямам отговор на въпроса какво е съдържало писмото на Общи до Левски. Но тайно вярвам, че писмото е било опит да си уговорят среща. Защото и днес всички искаме някакви дълбоки противоположности да не воюват една с друга, а по някакъв начин да намерят общ път в името на това да се случат нещата по-добре за всеки, каза Божинов.

А за личния мотив да се заеме с „Възвишение” отговори така: „Правя кино дебют на 45 години. Защото история, която искам да разкажа с кино, ме намери сега. Четейки романа, аз намерих пълна идентификация с Гичо и неговите разсъждения, и със съвременното звучене на всичките тия мисли. Намерих ги така, сякаш четеш нещо абсолютно актуално. От една страна това ме мотивира. А от друга- предизвикателството. Защото си мисля, че човек трябва да си поставя тежки задачи и да се опитва да ги прескочи.  Иначе основното нещо е духът, идеята, целият поглед към тази епоха. Виждате, когато стане въпрос за патриотизъм какво се случва в съвременна България. Това нещо отсъства от филма. Последните опити на територията на историческия филм у нас за мен бяха по-скоро спекулативни. Имаше нужда от някакъв филм, който да погледне към тези теми не просто през погледа на „Да живее България!” и „Бог с нами!”. Мисля си, че ярко идеологическите времена отминаха и някак си на тези години може да се погледне по нов начин. Дошло е времето, в което може да се погледне на тези времена по-честно. Защото от 20-те години на миналия век, след Октомврийската революция, започва едно такова дълбоко разделение между хората на идеологическа основа и това има отражение във всичко. Историята буквално е пренаписана, за да бъде удобна. Важно е да се погледне на тези времена по нов начин, с непредубеден, идеологически чист поглед. И да бъдем наясно, че не можем да продължаваме да се взираме в тези времена и в миналото с представата за героизма, представата за 1300 години България и това, че ние сме сами във Вселената. Много истини трябва да бъдат разкрити и много от представите ни ще бъдат променени. Трябва да погледнем честно на тези неща, имайки предвид човешката природа, която трудно се променя. Да, лесно е да има враг, но няма как нещата да бъдат разделени само на черно или бяло, на добри или лоши. Можем ли да отговорим категорично въпроса как точно е бил убит Ботев? Дали е застрелян героический от турски куршум в челото или става един скандал за едни работи и те са се гръмнали един друг…”.

Страница 1 от 942

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…