Капана.БГ

Капана.БГ

Тази седмица в Пловдив ще послушаме кино и ще празнуваме отговорно

 

30 октомври

Концерт "Поклон, будители народни"

Колективи от пловдивските читалища ще поднесат пред пловдивчани своя поклон пред будителите, допринесли за пробуждането и самоосъзнаването на българите като единен народ.
Част от празничната програма ще бъдат:
- Хор "Евмолпея";
- Школа за народни танци "Луди млади" при НЧ "Проф. Кирил Дженев - 2018";
- Женски народен хор "Плетеница" към НЧ "Съвременник - 1986";
- Женски народен хор "Родна песен" при НЧ "П.Р.Славейков - 1908";
- Музикална Формация "Приятели" към НЧ "Назъм Хикмет - 1922";
- Група за стари градски песни към НЧ "Захари Стоянов - 1984";
- Вокално-инструментална група "Пеещи сърца" при НЧ "Христо Г.Данов - 1904";
- Танцово студио "Милениум" към НЧ "Христо Смирненски - 1935";
- Танцово студио "Милениум" към НЧ "Захари Стоянов - 1984";
- Танцово студио "Милениум" към НЧ "Антим I - 1937"

Водната каскада на Главната улица (стълбите на Каменица)

17:30 часа

Концерт на Tango Cats

Tango Cats ще ни отнесат към родината на тангото, към страстния Буенос Айрес.

“Tango Cats” разбиват на пух и прах познатото, с което публиката свързва този стил. Триото изпълнява музикални произведения на Астор Пиацола, Карлос Гардел, Ричард Галиано, Д'ариенцо, Троило, Ди Сарли, Фреседо, Д'агостино и Морикон.
Специални гости ще са:
Христо Коликов - Падре,
Веселин Веселинов - Еко,
Стоян Янкулов – Стунджи

Bee Bop Café

21 часа

FLUCA закрива сезон 2020

Програмата по закриването, включва премиера на най-новото видео Le monde d'origine на актуалния женски австрийски колектив CLUB FORTUNA (Ксения Лесневски, Нана Мандл и Сара Стернат), представяне на каталога FLUCA 2020, както и документален филм с кратки интервюта на авторите участници в сезона - Мартина Вачева, Мич Брезунек, Вълко Чобанов, Флориан Ланг, Татяна Данеберг, Александра Ласкова, Елена Савова, Ива Вачева, Красимира Кирова, Марина Генова, Герт Ресингер.

FLUCA - Austrian Cultural Pavilion

18:30 часа

31 октомври

Пловдив след Освобождението

По традиция Free Plovdiv Tour се провежда на английски език, за да може от услугите ни да се възползват максимално много от гостите на града.
Тази година обаче от Сдружение 365 поемаме инициативата всяка събота да представяме пред вас беседи на български език, които не са част от нашия обичаен маршрут и са по-малко познати на публиката. Тази събота - 31.10.2020г. тематична обиколка ще е посветена на Пловдив след Освобождението.
Бихме искали да помолим всички желаещи да се включат в тематичния ни тур да ни уведомят предварително, като ни изпратят съобщение във Фейсбук относно това от колко души се състои групата им.

Площад Стефан Стамболов

11 часа

Разходката на Джейн - Тютюневият град

Разходката на Джейн е глобална инициатива за опознаване на градовете и кварталите в които живеем. Разходка, по време на която пред нас се разкриват неподозирани истории и интересни исторически факти за местата, покрай които преминаваме всеки ден. Разходка, по време на която можем да генерираме идеи за бъдещия облик на квартала и споделяйки, заедно да “нарисуваме” по-удобни публични пространства.

Обиколката ще продължи близо час, през който участниците ще науча за историята на квартала и ще обсъдят важни въпроси като тютюнопушенето и замърсяването от цигарените угарки. Темите, които ще се обсъдят в края на обиколката са възможностите за промяна, възгледите на гражданите и живущите, идеите за промяна на пространството, нуждата от озеленяване, изкуство и култура и нуждите на бизнеса.

Пешеходният тур из Тютюневия град, ще локализира конкретните проблеми в квартала и ще даде възможност на гражданите да изразят мнение за бъдеща промяна.

Ъгъл на ул. Иван Вазов с ул. Капитан Андреев -срещу изгорелите складове

15 часа

Z.I.P Halloween

Момичетата от Z.I.P. са ни подготвили невероятна селекция за Вси Светии!
Нашите приятели от Sailor Jerry и Metaxa пък ще ви изненадат със супер вкусен пунш с тиква, специално за вечерта.

Бар Пощата

21:00 – 23:30 часа

HALLOWEEN PARTY with Varola at BALLY CLUB 

Ако сте сред почитателите на Halloween, заповядайте на 31-ви октомври от 20:00 часа в Bally Club !! Очакват Ви безплатни кървави шотове и позитивната музикалната селекция на Varola.

Bally Club

20:30 – 23:30 часа

01 ноември

Хорът на Турецкий ще пее безплатно на 1 ноември в Пловдив

Известният руски ансамбъл „Хорът на Турецкий” в тази трудна пандемична година направи невъзможното - по време на затворените граници между държавите обиколи за 10 дена половин Европа с музикалния проект „Песни за победата“.
Проектът „Песни на победата“ съществува от 5 години. Тази година артистите го осъществяват под мотото „Музика за мир и здраве“. Музикантите отбелязват, че актуалността на подобни събития тази година е специална. Такива концерти облекчават социалното напрежение у хората, зареждат ги с положителни емоции.

Альоша

14:00 часа

Концерт на Del Padre

Вече 10 години Del Padre даряват почитателите си с радост от живота в чист вид. Всяка среща с тяхната музика пренася гостите в слънчева Испания или романтична Куба. Това е един чудесен повод за празнуване, заедно със своите приятели и фенове! В купона ще участват музикантите: Христо Коликов-Падре, Цветан Андреев, Симеон Леонидов, Живко Василев, Димитър Сираков, Калин Жечев, Деян Илиев и др.

Bee Bop Café

20 часа

Staff party @ Bally Club

Bally Club ви кани на поредица "Staff Party"! -50% на избрани алкохоли и коктейли.

Bally Club

17:00 – 23:30 часа

02 ноември

Завръщане

една изложба на скулптора Борис Сариков

Борис Сариков е артист, чиито творби не могат да останат незабелязани. Причината е тяхната уникалност като съчетание от различни стилове, техники и материали. Страстта си към изкуството той проявява в съвсем ранна възраст. Дървото е материалът, от който изработва първата си творба, после открива камъка, метала. През годините се налага да сменя различни професии, но не спира да рисува и моделира. Открива бронза като материал най-близо до първоначалната идея в глина. Създава собствена бронзолеярна, за да постигне съвършено качество на отливките.

В началото на 90-те год. започва усилено да изучава едно мистериозно изкуство – тракийската торевтика. Създава поредица нови произведения в този стил, познат на Запад като „Chasing & Reposes“. През 2007 г. заминава със семейството си за САЩ, където продължава да търси свой уникален израз на творбите си. В Колорадо открива едни специфични плоски цветни камъни, които стават неразделна част от скулптурите му. Неговите творби е трудно да бъдат описани и снимани. Те трябва да бъдат видени и почувствани на живо. Подобно на една неподвластна на времето категория – любовта например...

Регионален Етнографски музей – Пловдив

17:00  часа

03 ноември

Изложба "Танц на цветовете" на Петя Доненчева

За нея това е първо гостуване в Градска художествена галерия - Пловдив.
Петя Доненчева работи предимно маслена живопис в жанровете натюрморт и пейзаж. Природата „която ни заобикаля и се променя през сезоните и годините“ е сред водещите теми в творчеството ѝ. А стремежът е „всеки да намери нещо от себе си във видяното като спомени от пътувания, от детството, от безбройните красиви места из България и запомнени гледки. Предизвикването на емоция у наблюдаващия е главната цел и върховна награда на всеки творец“ – убедена е младата авторка.
В нейните произведения се откроява и темата за Ориент, който я привлича със своята загадъчност, непреходност и приказност. „Обединяващото начало е моето виждане за детайла, цвета и формата, която преминава в трите измерения и, надявам се, ще остане в четвъртото – времето“ – подчертава художничката.

Градска Художествена галерия

17:00 – 19:30 часа

04 ноември

ДА ПОСЛУШАМЕ КИНО - Хилда Казасян

Очарователната Хилда Казасян, заедно с фантастичните музиканти от Плевенска филхармония идват в Пловдив, за да ни потопят в света на вълшебната българска филмова музика от любимите ленти.
Съдържанието на концерта е докосващо душите не само на меломаните, а и на хората, които не са изцяло отдадени на джаза, тъй като в програмата са подбрани най-любимите и познати мелодии от български игрални филми за всички времена като „Любимец 13“, „Козият рог“, „Адаптация“, „Вчера“ и др.
На сцената до Хилда и Плевенска филхармония с диригент Борислав Йоцов, ще бъдат и едни от най-добрите и утвърдени джазови музиканти в България: Христо Йоцов - барабани, Живко Петров - пиано, Димитър Карамфилов - контрабас и Михаил Йосифов - тромпет.
Специални гости са Теодосий Спасов и Васил Петров.
Мултимедията, която е основен герой в този спектакъл е подготвена от Васил Къркеланов.
Фантастичните аранжименти, които дават един съвсем нов живот на тази толкова обичана от всички музика, са направени специално за този повод от Живко Петров и Христо Йоцов.

Комплекс СИ²ЛА

20 – 22 часа

05 октомври

Познай песента QUIZ!

Покажете музикалните си знания с класики от различни жанрове на музиката. Отборът-победител получава безплатен кръг от специалните шотове на Баба Яга!

BABA YAGA Plovdiv

21:00 – 23:00  часа

No Sense Karaoke Show

След извънредната почивка от бара отново имат възможността да ви поканят на "No Sense Караоке Show", на което да пеете заедно любимите си песни, без да има значение дали можете.
Сценичната треска ще се лекува с шотчета, а несполучливите изпълнения с още повече шотчета!

No Sense

21:30 – 03:00 часа.

Източник: Lostinplovdiv.com

Хорът на Турецкий ще гостува в Пловдив тази неделя. Те идват заедно с дамската формация SOPRANO. Събитието ще се проведе на открито - на паметника на Альоша на 1 ноември (неделя) от 14 часа.

Концертът е част от обиколката на хора из най-големите европейски градове и е под надслов „Музика за мир и здраве“.

Концертът е безплатен за публиката, като организаторите ще осигурят всички противоепидемични мерки – дезинфектанти, маски, спазване на дистанция и т.н.

 

Заповедта на Министерство на здравеопазването, публикувана на 27 октомври, която промени броя на местата от 50% на 30% от общия капацитет на провежданите културни събития, наложи сериозна реорганизация и в програмата на шестото издание на Plovdiv Jazz Fest.
Организаторите съобщават, че за огромно съжаление, двата концерта от откриващата вечер (05 ноември) на пианиста Живко Петров и китаристите Веселин Койчев и Цветан Недялков, заедно с квартета The Teachers, ще бъдат отложени за пролетните месеци. Сумите за всички закупени билети ще бъдат възстановени.

При възникналите обстоятелства, гостуването на басиста Ричард Бона, няма да се осъществи. Концертът на пианиста Антони Дончев и барабаниста Христо Йоцов и тяхната формация „Акустична версия“ остава на 06 ноември от 21:00 ч. Преди него, от 19:30 ч., Милен Кукошаров ще представи своя нов проект Wind Harmonium. Сумата за всички закупени до момента билети ще бъде възстановена и ако гости на фестивала желаят, ще могат да закупят отново билет за тази вечер, но на стойност 30 лв.

Продажбата на билети за двата концерта на Авишай Коен трио е спряна.

 

Организаторите на фестивала съобщават, че ситуацията налага следните промени:

 

По всяка вероятност, няма да е възможно да бъдат спазени предварително закупените места. Екипът на фестивала ще съдейства изцяло на гостите, за да може настаняването да бъде бързо и спокойно.

Хората, които са закупили билети за 14 и 19 ред на 07 ноември от 19:30 ч., ще бъдат пренасочени към концерта от 21:00 ч. Не е нужно билетите да бъдат презаверявани. Ако тези хора нямат възможност да присъстват на по-късния концерт, могат да върнат своите билети и сумата за тях ще бъде възстановена.

Всички Фестивални билети (Grand Pass) могат да бъдат върнати и сумата, инвестирана в тях ще бъде възстановена. Гостите със закупени Grand Pass-ове могат да вземат билети за 06 и 07 ноември. Те са единствените, които ще имат опцията да получат билет за концерта на Авишай Коен на 07 ноември от 21:00 ч.

 

За целта е нужно в сайта на Eventim (в концерта на Авишай Коен трио) да въведат промо кода от първите 20 цифри от баркода на закупеният вече Grand Pass.

Процедурата за връщане на билетите е следната:
Сумите за билетите, закупени от мрежа на EVENTIM, се възстановяват от конкретния обект, от който са закупени.
* Билети, закупени от Стефани Реклама Русе и Мюзик център Пловдив се връщат на адрес – София, ул. “6-ти септември” 58 с банкова сметка, по която да бъде възстановена сумата, заедно с име на титуляр на сметката и телефон за връзка.
В случай, че билетите са закупени от сайта на EVENTIM:
:: с кредитна карта – трябва да се изпратят до централен офис на EVENTIM: София, ул. “6-ти септември” 58 и до 7 работни дни ще бъде възстановена сумата по кредитната карта, с която са закупени;
:: с наложен платеж или по банков път – зрителите трябва да върнат билетите на адрес: София, ул. “6-ти септември” 58 с банкова сметка, по която да бъде възстановена сумата, заедно с име на титуляр на сметката и телефон за връзка.
Краен срок за връщане на билетите е 06 ноември.
Екипът на Plovdiv Jazz Fest искрено се извинява за неудобството, което причинява и остава на разположение за пълно съдействие. Надяваме, че независимо от тези трудности, публиката все пак ще подкрепи български музиканти и фестивала.

 

 

Младата пловдивска художничка Петя Доненчева предлага ярка реалистична живопис в своята самостоятелна изложба „Танц на цветовете“, която ще се открие на 3 ноември между 17:00 и 19:30 ч. на двата етажа в Залите за временни експозиции на ул. „Княз Александър I“ №15. За нея това е първо гостуване в Градска художествена галерия - Пловдив.

 

Петя Доненчева работи предимно маслена живопис в жанровете натюрморт и пейзаж. Природата „която ни заобикаля и се променя през сезоните и годините“ е сред водещите теми в творчеството ѝ. А стремежът е „всеки да намери нещо от себе си във видяното като спомени от пътувания, от детството, от безбройните красиви места из България и запомнени гледки. Предизвикването на емоция у наблюдаващия е главната цел и върховна награда на всеки творец“ – убедена е младата авторка.

 

В нейните произведения се откроява и темата за Ориент, който я привлича със своята загадъчност, непреходност и приказност. „Обединяващото начало е моето виждане за детайла, цвета и формата, която преминава в трите измерения и, надявам се, ще остане в четвъртото – времето“ – подчертава художничката.

 

„Танц на цветовете“ ще може да се види до 23 ноември.

Петя Доненчева:

Родена е на 04.04.1989 г. в Пловдив в семейство на художници.

 

Взима участие в редица детски и ученически изложби, в конкурси по рисуване още от годините на началното си обучение. Участва и в няколко годишни изложби на Алианс Франсез.

 

Завършва Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ - Пловдив със специалност живопис. Активно участие в изложбите, организирани от училището – национални и международни.

 

Първата ѝ по-значима изява е през 2006 г. в галерия „Бовиел“, Пловдив, съвместно с майка си и сестра си - също художници. Следва  отново изложба под надслов „ Майка и дъщери“ през 2007 г. в Регионален етнографски музей - Пловдив.

 

През 2008 г. завършва Висше училище за приложни изкуства „Нидерхайн“ в Крефелд, Германия.  Същността на учебния процес там е съчетанието на класически техники със съвременни методи и подход към изкуството. Набляга се на допира до различни материали като дърво, метал, керамика, текстил и стъкло, както и тяхното визуализиране чрез компютърни програми.

 

През 2009 и 2010 взима участие в изложби живопис във Валанс, Франция.

 

През 2016 г. има самостоятелна изложба в галерия „Филипополис“, Пловдив.

 

Творбите на авторката са притежание на много галерии и частни колекции в страната и чужбина.

 

 

 

 

 

 

 

 

На 30 и 31 октомври ще се състои онлайн лагерът за младежи "TGLC Mindset Conference, Begin Again“, част от европейското турне на южно-корейската организация IYF. Неправителствената организация  е основана в Южна Корея през 2001 г. и дейността й е посветена на духовния, интелектуалния и емоционалния растеж на младите хора по света. TGLC (Tomorrow Global Leaders Conference) e заглавието на движението за настройка на мислене от младите членове на IYF.

 

България е деветата по ред държава, в която ще се състои онлайн лагерът, след Албания, Румъния, Германия, Англия и др. Иновативната програма обединява младежите по време на дистанционната комуникация в настоящото положение на изолация в целия свят.

 

В рамките на два дни участниците ще имат възможността да се впуснат в разнообразни игри, викторини, иновативни начини за общуване и сприятеляване, тестове за разпознаване на личността и други. Най-популярни сред младежите от предишни издания на лагера са туристическите турове, чрез които ще могат да се разходят виртуално в непознати територии, както и сесията в която някои от тях опитват храна от други държави. Участниците ще комуникират помежду си по различни начини и това ще им даде едновременно и състезателен дух, и умения за екипна работа. 

 

През последните 20 години, в процеса на работа с млади хора, екипът на IYF често се сблъсква с международни проблеми, за които търси и намира навременни решения. По думите на създателите на организацията първоизточник за възникването на проблемите е дефект в начина на мислене на новото поколение.

 

“В резултат на пандемията от COVID- 19 масово се увеличи психологическото страдание и душевни болести сред хората по света. Според ООН това се наблюдава главно в страните, които не инвестират в душевното здраве на своите граждани”, разказва един от представителите на организацията Стела Хонг. По думите й поради тази причина екипът на IYF е подготвил различни програми за младежите в България и се стреми да ги вдъхнови с надежда и жизненост. 

 

Акцент на събитието ще бъде лекцията на президента на IYF д-р Дже-Хонг Ким. Той е лидер в образованието за настройка на ума, която дава дълбоко и въздействащо учение на разума и душата на младежите. Д-р Дже-Хонг Ким изнася лекции в цял свят и има голям опит в областта на образованието и развитието на личността. 

 

 „Като разговарях с участниците по време на Стоп сесията (групова дискусия), за първи път си помислих, че толкова е забавно да се отворя и да общувам.“ (Анджелика, Румъния)

 

„Беше много приятно да срещна нови хора в тази онлайн конференция. Имаше много неща, които чух от майндсет лекцията, които мога да приложа в ежедневието си. Също така се опитвам да променя мисленето и то да бъде по-позитивно.“ (Диана, Германия)

 

Младежкият лагер ‘’Begin Again’’, организиран от TGLC България с подкрепата на ОП „Младежки център Пловдив“, ще се проведе на 30 и 31 октомври чрез платформата „Zoom“. Участието е безплатно и всеки може да се присъедини чрез zoom линка, който ще бъде предоставен на участниците след регистрацията на www.tglceu.org

 

Понастоящем IYF има клонове в над 100 страни по света. В България клонът на IYF се намира в Пловдив, като екипът помага на младите хора да развиват уменията си чрез множество уникални програми, които ще им позволят да станат успешни лидери в бъдеще. Чрез сътрудничеството си с южно-корейската организация Община Пловдив има за цел допълнително да насърчи и мотивира младите хора в Пловдив.

 

 

 

Премиерата на дългоочакваната втора част от книжната поредица „Великите европейци“ ще бъде на 29 октомври, четвъртък, от 18 часа, в Първо студио на Радио Пловдив.

 

Тя е част от програмата „Пловдив чете“ и е сред културните събития, организирани и подкрепени от Радио Пловдив по случай неговата 65-годишнина.

 

Втората част на „Великите европейци“ включва 45 литературни портрета на най-значими личности от Стария континент. Тя започва с разговор за любовта, като докосва житейския път на Сафо, прочутата гръцка поетеса от 7 век пр. н.е. И свършва с няколко страници за Джон Ленън, човекът, който без време отиде да се пързаля през Вселената, въпреки че обеща никога да не си тръгва от любовта на този свят.

 

Побрани в почти необятното време от 28 века, в книгата са представени и други значими фигури, изградили европейската история, дух и култура. Тук е папа Уран Втори, който с една реч постави началото на кръстоносните походи; от книгата научаваме странни, малко известни факти, за фигури като Игнатиус Лойола, основателя на ордена на Йезуитите или кардинал Ришельо, който постави Франция на върха на новата европейска история; не е пропусната кралица Виктория, бабата на Европа, нито са избегнати сложните въпроси около идеите и житейския път на хора като Фридрих Ницше и Зигмунд Фройд; най-модерните времена пък се оглеждат в портретите на Робéр Шумảн, бащата на Европа, Йожен Йонеско, майсторът на театъра на абсурда, който настоява, че не театърът, а животът е абсурден, Мария Калас, божествената или Милош Форман, чиито гений за кино събра два свята в един.

Книгата „Великите европейци“ ще бъде представена от известния български преводач, критик и журналист Георги Ангелов. В срещата ще участват авторът Пламен Асенов и художникът Александър Гьошев.

Така че в четвъртък, 29 октомври, от 18 часа, заповядайте в първо студио на Радио Пловдив с маски на лицето и огнено любопитство в душата за поредната – но напълно нова – среща с „Великите европейци“.

 

Изложба живопис „Златна стълба към небето“ на Елисавета Ангелова ще се открие на 3 ноември в галерия Възраждане. В 18:00 ч. в двора на центъра за култура ще бъде представена авторката и изложбата, която ще продължи три седмици.

„Целият живописен свят на художничката поема чистотата на детския мир, на мечтите и спомените. И въпреки това, авторката търси многотемието, което, по един или друг начин, свързва с порива към небето. Златната стълба е по-скоро символ на възвишаването, на надмогването на негативните влияния, на порива към ангелското, което може да ни утеши и подкрепи. Картините са изпълнени със силни образи, със символни предмети, с препратки към детските години, когато илюзиите са най-силни и мечтите най-чисти”, казва за изложбата и авторката галеристката Краси Алексиева.

Биография на Елисавета Ангелова:
Родена през 1986 г.
2005 г. завършва гимназия „Св.Св. Кирил и Методий“ гр. Бургас със специалност „Изобразително изкуство“.
2010 г. завършва бакалавърска степен в АМТИИ град Пловдив със специалност „Църковна живопис“.
2017 г. завършва магистърска степен в ШУ град Шумен със специалност „Педагогика на живописта“.
2011 г. е член на Б.И.С. - „Българско иконографско сдружение“.
2016 г. член на ДХБ „Дружество на художниците Бургас“.
Живее и работи в Бургас. Има осъществени девет самостоятелни изложби и множество участия в групови такива.

 

Страница 1 от 1782

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…