Капана.БГ

Капана.БГ

Понеделник, 24 Юни 2019 16:23

12 цитата за морето

Летните понеделници винаги ни карат да мечтаем за морето и поне в мислите си за миг да избягаме от сивото ежедневие. Особено когато отпуската е още далеч. Пренасяме се на брега с няколко цитата за безкрайното синьо:

Решението на всички проблеми е солената вода: пот, сълзи или море. – Исак Динесен

След като веднъж ви омагьоса, морето ви държи в плен на чара си цял живот. – Жак Кусто

Защо обичаме морето ли? Защото има силата да ни накара да мислим за неща, за които обичаме да мислим. – Робърт Хенри

Рибарите знаят, че морето е опасно и бурята е ужасна, но те никога не са смятали тези опасности за достатъчна причина да останат на брега. – Винсент Ван Гог

Аз търсех свобода, пространство на открито и приключение. Намерих ги в морето. – Ален Жербо

Морякът е художник, чието вдъхновение е вятърът. – Уеб Чийлс

В морето ние винаги намираме себе си. – Едуард Естлин Къмингс

Когато се взирам в морето, ми се струва, че вълните му отнасят мъката ми. – Елчин Сафарли

Море и небе - два символа на безкрайността. – Джузепе Мацини

Морето никога не остарява. – Марк Леви

Няма нищо по­-привлекателно, разочароващо и заробващо като живота край морето. – Джоузеф Конрад

Тези, които живеят край морето, трудно биха могли да родят и една мисъл, в която то да не участва. – Херман Брох

 

Изложбата „ИГРИ И ФОРМИ” на албанската съвременна художничка Блерта Хюсени се открива днес от 18 часа в дълбока зала на Балабанова къща. Тя е завършила скулптура в Прищина, а към настоящия момент е докторант в Нов български университет в София.

Госпожица Хюсени представя 20 свои платна, в които основно изразно средство е акрилната боя. Силно повлияна от творчеството на Дега тя представя експресивни произведения, в които властва духа на балетната магия. Авторката използва силата на цветовете, нейните сюжети са в чисти и ярки тонове. Освен фигурални композиции тя изгражда и миражни абстрактни образи и въздейства върху зрителя със своя емоционален и творчески потенциал.

Желанието да сподели свои творби в Балабанова къща е повлияно от усещането за магичност и историчност, които Старият град е вдъхнал у авторката.

Изложбата ще гостува в Пловдив до 30 юни. Входът е свободен!

 

Световноизвестните графити артисти Елла & Питр пристигат в България, за да отпразнуват многообразието

Фестивалът на студентите франкофони на Университетската агенция на Франкофонията (УАФ) ще отбележи своето осмо издание. След Загреб и Ереван,франкофонското семейство се отправя към Пловдив – Европейска столица на културата 2019, за да отпразнува многообразието под мотото „Да творим заедно“, което е отговор на нейния девиз „Заедно“. Тази година Френският институт в България (ФИБ) и Международната организация на Франкофонията (МОФ) се обединяват за организирането на това събитие, което ще се проведе в Медицински университет – Пловдив.

Фестивалът ще събере 100 студенти франкофони от 16 държави, които ще работят заедно по културни проекти, обединяващи техните различия в движеща сила. Те с ентусиазъм ще представят своите държави и култури, обединени от Франкофонията в своето многообразие.

Общо 5 творчески ателиета в продължение на една седмица ще обединят студентите. Танц, театър, музика, дигитална култура и градско изкуство ще бъдат в центъра на тяхното внимание. Младите франкофони, под ръководството на признати артисти, ще работят заедно, за да създадат спектакъл, който ще бъде представен на публиката на 5 юли по време на гала вечер под високия патронаж на франкофонските институции в България и Групата на посланиците франкофони, председателствана от г-н Ерик Льобедел, Посланик на Франция в България.

По покана на Френския институт в България, двамата френски графити артисти в пълен професионален възход Елла & Питр пристигат в Пловдив. Те са първите художници, които създават гигантски изображения на земята, „Спящите великани“, чийто размер е повече от няколко хиляди квадратни метри. В рамките на фестивала, „Елла & Питр“ в партньорство с Фондация Пловдив 2019 ще изобразят картина на площ от 5000 кв.м., която ще свърже студентите от тези 20 държави, обединени в своите идентичности от френския език. Тяхната творба ще бъде представена с филм, направен с дрон, който ще покаже студентите като творци в многообразието.

Акцент ще бъде поставен върху дигиталните култури и по специално върху видео игрите в рамките на Френско-германския културен фонд. В Европа видео игрите се превърнаха в значим културен феномен за широката публика и днес никой не може да се обърне към младите хора, ако омаловажава ролята на този вектор, който промени из основи отношението на индивидите към тяхното обкръжение и към цялото общество. Това културно благо е в основата на възстановяването на Европа чрез културата и позволява смесването на култури и личности. Със своето дълбоко социално проникване, то допринася за създаването на нова форма на гражданство и Франкофонията подпомага насърчаването на този нов културен вектор.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Университетската агенция на Франкофонията в партньорство с Международната организация на Франкофонията и Френския институт в България за частта културна програма, Медицинския университет – Пловдив, както и Френско-германския културен фонд, Международната делегация Валония-Брюксел, Оргахим, Mr. Bricolage и Telus International.

Знаменити музиканти от Виенска филхармония ще гостуват на юбилейния международен фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща” 2019 с два концерта

 

От десетилетия марката "Виенска филхармония" се е превърнала в образец за най-висока класа, неповторим стил, недостижимо високо ниво и съзвездие от изумителни музиканти в състава си.

 

На 24 и 25 юни 2019 г. Международният фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща" ще представи своеобразен цикъл от два концерта на едни от най-изтъкнатите солисти от прочутия оркестър:

 

На 24 юни от 18.30 ч. соло флейтистът на Виенска филхармония Карл-Хайнц Шютц, считан за топ-флейтист от новото поколение и именитата пианистка Мария Принц, предпочитан сценичен партньор от редица световноизвестни музиканти, ще изнесат рецитал в Малката Базилика;

 

На 25 юни от 18.30 ч. в Балабановата къща знаменитият ансамбъл WIEN, в чийто състав са Албена Данаилова - концертмайстор на Виенска филхармония, Раймунд Лиси - водач на втори цигулки на Виенска филхармония, Михаел Щрасер - виола, Йозеф Нидерхамер - контрабас и отново Карл-Хайнц Шютц - флейта ще озарят сцената на Фестивала с концерт от най-висока класа.

 

Концертите се осъществяват с подкрепата на Община Пловдив, Фондация “Музикартисимо”, Австрийско посолство, Министерство на културата, Фондация “Америка за България”

 

 

Карл-Хайнц Шютц e най-изтъкнатият представител на новото поколение топ-флейтисти. Соло флейтист на Виенска филхармония, той получава музикалното си образование в Landeskonservatorium във Vorarlberg при Eva Amsler, в Conservatoire National Supérieur de Musique в Лион при Philippe Bernold, и при прочутия Aurèle Nicolet в Швейцария. Лауреат е на редица национални младежки конкурси. През 1998 става лауреат на Международен конкурс „Карл Нилсен” в Одензе, Дания, а през 1999 прибавя към тази победа първото място на Международния конкурс за флейтисти в Краков.

 

Той е професор по флейта в Тhe Musik und Kunst Privatuniversität във Виена и гост-професор на няколко други консерватории. Води майсторски класове в Европа, като същевременно записва активно, специално за CAMERATA TOKYO, където е реализирал CD-та с опуси на Моцарт, Прокофиев и Брамс. Съвместно с The Academy of St. Martin in the fields, под диригентството на Сър Невил Маринър, издава за CHANDOS албум, озаглавен „20th centuries concerto grosso”. Карл Хайнц Шютц е артистичен директор на HORIZONTE Landeck.

 

 

Прочутият Ансамбъл WIEN е сред представителните камерни състави на Виенска филхармония – по време на ежегодния Новогодишен концерт на знаменития оркестър в Златната зала на Музикферайн WIEN често участва с брилянтни изпълнения.

 

Първата цигулка на Ансамбъл WIEN е българката Албена Данаилова – концертмайстор на Виенска филхармония. Втората цигулка в ансамбъла е водачът на втори цигулки на Виенските филхармоници – Раймунд Лиси.

 

Струнен квартет с контрабас, вместо виолончело. Това е комбинация, която позволява на ансамбъла да осъществи идеята си за включване на по-малко известни творби от Шуберт, Ланер и династията Щраус в класически програми. Както и да разшири репертоарната палитра с произведения, създадени специално за именития състав.

 

WIEN участва редовно в елитни форуми – Залцбургски фестивал, Виенски фестивални седмици и Пролетен фестивал, „Шубертиада”, Берлински фестивални седмици, Фестивал в Равена, и изнася концерти в престижни музикални центрове в Европа, Япония, Канада и САЩ. Съвместни изяви с музиканти от калибъра на T. Барто, Х. Карерас, Пл. Доминго, Б. Фритоли, А. Kиршлагер, Г. Mайзенберг и С. Владар, дооформят звездната дейност на ансамбъла, ползващ се с репутацията на един от най-стойностните камерни състави в света.

 

Артистичната дейност на Мария Принц обхваща солови рецитали, концерти с оркестър и камерна музика. Сред най-важните събития в нейната кариера са изявите й с Виенската филхармония под диригентството на Рикардо Мути и Сейджи Озава, и най-вече дългогодишната съвместна работа с легендарния Сър Невил Маринър на концертния подиум и в звукозаписното студио. Българската пианистка, която от 30 години живее и работи във Виена (от 1987 преподава във виенския Universität für Musik und Darstellende Kunst), концертира в Европа, САЩ, Япония, Австралия и Нова Зеландия, участва в програмите на престижни фестивали като Salzburger Festspiele, Pacific Music Festival в Япония, Donau Festival в Улм (Германия) и „Мартенски музикални дни“ в Русе. Нейни партньори на камерния подиум са солисти от Виенската филхармония, а също и именити интернационални инструменталисти и певци, като Патрик Галоа, Андрю Маринър, Филип Кюпер, Красимира Стоянова, Людовик Тезиé, Матиас Гьорне и Маргарита Грицкова.

Поради потвърдените прогнози за опасно време и интензивни валежи на 25.06 (вторник) концертът „ЗВУКЪТ НА СТРАДИВАРИУС” ще се проведе на същата дата в Дом на културата от 21:15 часа вместо на Античния театър.

Решението е продиктувано от необходимостта да се съхранят безценните музикални инструменти от епохата на Страдивариус, за които е немислимо да бъдат изложени на неблагоприятни метеорологични условия! Държавна опера Пловдив искрено се надява, че по този начин ще осигури по-комфортно преживяване и за зрителите!

Разпоредителите на OPERA OPEN ще Ви асистират при настаняването в Зрителната зала в Дом на културата, където е направена допълнителна организация за разпределение на местата. Билетите важат без заверка.

Като комплимент за причиненото неудобство, зрителите на концерта ще получат бонус ваучери за 50 % отстъпка за заглавие по избор от програмата на OPERA OPEN!

Сезонът на отпуските и на дългите летни нощи тепърва започва, а на никого не му се стои вкъщи, когато целият град сякаш е оживял и разцъфнал. Централната част всяка вечер е изпълнена с народ и имаме чувството, че всеки празнува нещо, дори и това да е радостта от хубавото време.

Когато обаче искаме да организираме малко по-различно парти, възможностите не са толкова неограничени. Изключваме възможността да е нещо стандартно – като вечеря или питие с приятели, например…Правили сме го хиляди пъти, а особено ако поводът е специален, търсим нестандартното. Е, тук единственият дигитален гид под тепетата е подготвен с цели четири места, които да направят всеки празник незабравим и най-вече уникален.

Парти в стил „Гетсби” е мечта на много дами. Че кога и къде другаде, бихте могли да облечете обсипана с пайети рокля, да я съчетаете с дълъг наниз перли и да изглеждате съвсем на място. Gingertale е заведението, което прави всичко това реално и чрез специалния си формат за тематично парти ‘Vintage Tales & Cocktails’ подарява едно наистина различно преживяване, включващо комбинацията от коктейли с кетъринг, тематичен декор, създаване на тематична визия с грим и прическа, ди джей, фотограф и персонален уъркшоп по суинг танци. Независимо дали празнувате моминско или ергенско парти, рожден ден, фирмен купон – концепцията на организаторите е да ви потопи в истинска винтидж приказка и в разкоша на бляскавата ера.

И като пишем за летни партита, няма как да бъдем изчерпателни, ако пропуснем басейните. Хубавата новина е, че дори и да не разполагате с вила  и частен такъв, има вариант да изнесете празненството на острова за пъстри и щури купони – бар-басейн Колибри. Барът е голям, зареден със студени освежаващи напитки и екзотични  коктейли. За гладните на разположение  е меню със студена кухня, а ние препоръчваме брускетите и плодовите салатки. Засищащо и леко, а и точната комбинация за богатия избор от коктейлни вина. Вечерите тук са без ограничения – модерна музика под звуците на професионално подбраното оборудване. Многообразие от музикални стилове, различни гост – диджеи и изпълнители са само малка част от възможностите, които ще направят  нощта специална. Точно както колибрито е пъстро и носещо със себе си усещането за цвят и живот, тук е мястото за всички  шарени и щури купонджии, за които всеки ден може да е празник и приключение.

Връщаме се отново в творческия квартал на града, защото особено през лятото Капана е едно безспирно парти на открито. От всяко заведение се чува смях, звън на чаши, а уличките са изпълнени с хора, които искрено и от сърце се забавляват. Крафт биреният бар Котка и мишка също е от местата, които могат да ви предложат нетрадиционно изживяване. Съвсем отскоро с бира в ръка и силен състезателен дух може да разпуснете и да празнувате с една игра на Сьоелбак. Познатата още като Dutch Shuffleboard холандска игра бързо събра почитатели под тепетата след като „Котка и мишка“ откри първия клуб по Сьоелбак, предлагайки ново забавление за всички посетители на квартала на творческите индустрии. Перфектен начин да предизвикате приятелите и  да организирате турнир, в който по-добрият да победи, а загубилият – да плати изпитата бира.

Последната ни идея за незабравимо изживяване в Пловдив ще ви отведе на приключенска мисия в някоя от многобройните стаи-загадки под тепетата. В помещенията видимо без изход целта е да играете като отбор, да откриете скритите отговори и да избягате. Времето е 60 минути, а отборният дух – гарантиран. Със сигурност това не е традиционният начин за купон, но сме на 100% уверени, че предизвикателството си струва. А питиетата и танците винаги могат да са след това.

А как празнувате вие?

Източник: Lostinplovdiv

Прогнозата за дъждовно време променя мястото, на което ще пее легендарният Том Джоунс. В ранния следобед и вечерта днес се очакват проливни валежи – около 20 литра на квадратен метър, с голяма вероятност за гръмотевични бури. Поради тази причина, с цел осигуряване на максимален комфорт на зрителите, артиста и запазване на техниката, концертът на британската звезда ще се проведе в Зала С.И.²Л.А. в Пловдив.

Капацитетът на залата отговаря точно на този на Античния театър – 3 000 седящи места. Схемата на секторите и разпределението по ценови категории ще бъде идентично на първоначалната локация. Всички закупени билети ще важат без презаверка.

За да имат възможност всички зрители да се придвижат своевременно до зала С.И.²Л.А., концертът ще започне малко по-късно – около 21 часа. Няма да има подгряващи изпълнители.

Все още ограничено количество билети от първите две ценови категории могат да бъдат закупени от касата на Зала С.И.²Л.А и мрежата на Ивентим.

Страница 1 от 1530

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…