Капана.БГ

Капана.БГ

Международен екип с пловдивско участие се зае с реставрацията на мозайките на Бузлуджа. Започнала е реалната работа по идеята за стабилизиране на монументалните творби в грандиозния комунистически проект на старопланинския връх. В първия етап се прави проучване на деструктивните процеси. Това се прави за пръв път у нас.

В екипа участват общо 14 български и чуждестранни специалисти. Пловдивският екип води топ специалистът по мозайки Елена Кантарева-Дечева, заедно с изкуствоведа Станислав Станев и Райна Дечева-Учкунова. Освен тях има реставратори и специалисти от София, както и чуждестранни от Германия и Гърция.

Огромният монумент на БКП е построен през 1981 година с включен огромен екип творци. Монументалните работи са изключително много, като там има пловдивска връзка - сред творците са имената на Йоан Левиев, Христо Стефанов, Димитър Киров, Иван Кирков и други.

Арката на емблематичния художник Димчо Павлов ще бъде върната в Цар-Симеоновата градина.

За тези намерения на общината научи КАПАНА. За желанието на администрацията да постави отново монументалната творба в парка потвърди и зам.-кметът по културата Пламен Панов на днешната сесия. Той все още се въздържа от създаване на добра новина, тъй като процедурата още не е докарана докрай. В момента се чака санкцията на НИНКН.

Припомняме, че арката на Димчо Павлов изчезна тихомълком от Цар-Симеоновата градина по време на реконструкцията на парка с европейски средства през 2015г. Тя бе премахната, тъй като попадаше в трасето на възстановената павирана алея между фонтана на Деметра и Виенския павилион. В миналия мандат на няколко пъти се опитвахме да намерим отговор на въпроса: Каква е съдбата на арката на Димчо Павлов, изнесена от Цар-Симеоновата градина? Разбрахме, че творбата на покойния маестро е прибрана „за съхранение“ и чака по-добри дни. Които явно ще настъпят.

Сега най-вероятно арката ще бъде върната в някоя от тревните площи в парка, тъй като по начало замисълът й е да бъде поставена в зелено пространство.

 


Зад дувара на къщата на д-р Михаил Владо , в големия двор на резиденция „Тракийски стан”, три колоритни дами (Виделина Гандева, Снежана Павлова и Денислава Станева), в ролята на представителки на етносите на Пловдив, сладко и весело ще си хортуват.

 

Разказът „Приятелки” на Чудомир е в основата на тяхната раздумка. Неподправен смях, автентичен пловдивски говор и български песни са част от веселбата. Елате и чуйте какво се случва зад високите стени на Стария град на 08.08.2020 от 20:00 часа, резиденция „Тракийски стан“.

 

Музикални изпълнения: Денислава Станева -пловдивското сопрано. Превод на либрето на английски език: Снежана Павлова. Акомпанимент на пиано Ралица Ботева. Озвучаване: Хачик Язъджиян. Сценарий и режисура: Виделина Гандева.

 

Било ли е така или не е било, чини ни се като да е било...

 

Входът е свободен!

 

Представлението не е дълго и мъчително, търпи се да постоите и прави.

 

Събитието е финансирано от Община Пловдив по Наредба за инициативи в сферата на културата, част от Културния календар на града за 2020 по Компонент 3 –„ Гражданска активност“.

 

 

 

Организатор на концерта е френската асоциация за културен обмен „Art Gallery Constantin France” на д-р Елена Радева Николова

 

 

Art Gallery Constantin- Verderonne, France кани пловдивчани и гости на града на един специален концерт, организиран с обич и признателност под името „Шедьоври на оперната и класическа музика“.

 

Събитието е на 8 август 2020 г., събота, от 20:30 ч. на Летния театър на Бунарджика.

 

Най-бляскавите и любими оперни арии и класически произведения от бележити композитори ще изпълнят солисти от Софийска и Пловдивска опери и талантливи пианисти под открито небе. 

 

Концертът е посветен на всички медици, рискували живота си в борбата с COVID–19.

 

 

Билети се продават на всички каси в мрежата на Ивентим в страната, както и онлайн - Билетен център пред община Пловдив, ТИЦ на Римския стадион, каса в Дома на културата "Борис Христов".

 

 

 

В това специално събитие ще участват:

 

 

Марияна Панова - сопрано

 

Получава ранно музикално образование като пианистка и певица в редиците на прочутия Детски хор на БНР. Усъвършенстването си като оперен артист певицата дължи на работата си с българската оперна звезда Юлия Винер, която припознава за свой учител и наставник. След дипломирането си във Вокалния факултет на ДМА „Проф. Панчо Владигеров“, М. Панова продължава обучението си под грижите на Марио Бигаци в Монте Карло. Участието в множество майсторски класове, водени от изтъкнати артисти и педагози като Диана Совиеро и Джоан Дорнеман от Метрополитън опера, Лука Каноничи, Михаил Ангелов, Никола Николов извайват таланта и уменията на певицата.

 

 

Кариерата на Марияна Панова започва с поканата на Маестро Антон Гуаданьо в операта в Палм Бийч, САЩ за ролите на Олга от операта „Федора“ на У. Джордано и Мими от „Бохеми“ на Дж. Пучини. Сред многобройните и изяви трябва да се отбележат участието на Кралския Оперен Фестивал в Уексфорд, Ирландия в ролята на Теринка в “Якобинецът” на Дворжак, покана за главната роля в “Лучия ди Ламермур”, една продукция на „Театро Маноел“, Ла Валета, триумфалната поредица спектакли на „Тоска“ в Холандия – ролята на Флория Тоска е една от тези, които бележат ярко артистичния път на М. Панова; следват гастроли в Испания, нови покани от САЩ. Значителен период от кариерата на М. Панова е свързан със сцените и концертните подиуми на Франция, където талантът и е особено горещо акламиран (Каркасон,Нант и Анжер, Кан, Биариц и др.

 

 

Михаил Михайлов- тенор

 

Започва да учи пеене на 16 години, а преди това свири на цигулка. Завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров”, София през 2011 г. в класа на доц. Иванка Нинова. Участвал е в майсторските класове на Христина Ангелакова и Анна Томова-Синтова.

 

Оперния си дебют прави още като студент, на 22 години, с ролята на Граф Алмавива от „Севилският бръснар”. Непосредствено след дипломирането си започва да трупа сценичен опит, с роли от лиричния репертоар като Неморино в „Любовен еликсир”, Беппе в „Рита”, Едуард в „Брачната полица”, Ернесто в „Дон Паскуале”, Фентън във „Фалстаф”, Ацис в „Ацис и Галатея”, Бастиен в „Бастиен и Бастиена”, Камий във „Веселата вдовица” и др. Плавно осъществява преминаването си към лирико-спинтовия репертоар и в момента е често предпочитан солист в роли като Алфред в „Травиата”, Херцога в „Риголето”, Родолфо в „Бохеми”, Пинкертон в „Мадам Бътерфлай”, Ленски в „Евгени Онегин”, Едгардо в „Лучия ди Ламермур” и др.През 2013, Михайлов участва във Верди/Пучини гала-концерт с Munich Symphony Orchestra и прави своя дебют във Великобритания с Вердиевия „Реквием”, с Royal Philharmonic Orchestra.

 

През 2014 и 2015 се изявява на фестивалите Herrenchiemsee Festspiele (като Бакхус в „Ариадна от Наксос” и Едмондо в „Манон Леско) и „Klassik am See”, Erlangen (Алфредо в „Травиата” и Херцога в „Риголето”).

 

 

След достигането на финалните фази в конкурсите „Опералия” 2017 и „Concours musical international de Montréal” 2018, Михайлов затвърждава международното си присъствие и се изявява на редица престижни сцени като: Teatro del Giglio, Италия; Auditorio Nacional de Música, Мадрид и Palau de la Música Catalana, Барселона, Испания; Osaka Festival Hall, Япония; Московския кремъл, Национална опера Букурещ, Румъния; Операта в Краков, както и на фестивалите Laval Opéra Festival (Франция), Opernspiele Munot (Швейцария), Bartók Plusz Operafesztivál (Унгария), Jan Kiepura Festival (Полша)

 

 

Свилен Николов – баритон

 

Завършва НУИ „Добри Христов” с две специалности – цигулка и оперно пеене. През 2002 г. се дипломира в НМА „Проф. Панчо Владигеров” в класа на доц. Констанца Вачкова. Още като студент започват сценичните му изяви с Учебния оперен театър към Музикалната академия. Папагено от "Вълшебната флейта” на В. А. Moцарт, една от първите му роли на професионална сцена, той изпълнява успешно в множество оперни театри в България и чужбина. Гастролира с концерти и спектакли на престижни сцени у нас, както и в Австрия, Германия, Испания, Франция, Южна Корея. Китай, Кипър, Дания, Холандия, Обединени арабски емирства.

 

 

Лауреат е на VII Международен конкурс “Надежди, дарования, майстори” в Албена и на Националния конкурс за млади оперни певци "Катя Попова", преименуван по-късно на името на Гена Димитрова.

 

 

От май 2004 г. Свилен Николов е солист на Държавна опера Варна. Богатата му творческа биография включва много партии от лирико-спинтовия баритонов репертоар, сред които ролите на Жорж Жермон (“Травиата”), Маркиз Поза („Дон Карлос”), Форд („Фалстаф), Белкоре (“Любовен еликсир”), Доктор Малатеста („Дон Паскуале”), Енрико (“Лучия ди Ламермур”), Шарплес ("Мадам Бътерфлай"), Марсел („Бохеми”), Фигаро ("Севилският бръснар"), Дандини („Пепеляшка”), Граф Алмавива („Сватбата на Фигаро”), Цар Ирод („Исус Христос Суперзвезда”), Великият жрец („Самсон и Далила”), Гунтер („Залезът на боговете” от тетралогията „Пръстенът на нибелунга”) и много други.

 

Още в началото на кариерата си Свилен Николов получава завидно добри критики в чуждестранната преса. „Изпълнението на Свилен Николов беше демонстрация на прекрасните гласови възможности на солиста”, пише Сузане Хаасе-Мюлбауер за „General Anzeiger” – Бон, Германия. И още: „Папагено, представен от Свилен Николов, завладя бързо сърцата на публиката с красивия си глас и лекотата на артистичното си превъплъщение. Любовният модел, свързващ Папагено и Папагена в този съвременен спектакъл, би бил високо оценен и от самите автори на пиесата Моцарт и Шиканедер”, отбелязва Хайнрих Шраг за „Salzgitter Zeitung” - Германия.

 

 

Проф. Боряна Ламбрева – пиано

 

През 1983 г. завършва СМУ-гр. Пловдив със специалност пиано, а през 1989 г. – Държавна музикална академия „Панчо Владигеров” в класа по пиано на проф. Милена Моллова.

 

Лауреат е на Националния конкурс за певци и инструменталисти „Светослав Обретенов” – гр. Провадия (1978).

 

Участник в музикалния фестивал „Мадарски конник” – гр. Шумен, 1989; „Музика нова” – Прага, 1982.

 

 

От 1989 г. работи като корепетитор във Вокалния факултет на НМА „Панчо Владигеров”, през 2003 г. става старши преподавател по камерно пеене в същия факултет, а от 2015 е доцент по камерно пеене.

 

Има активна концертна дейност – като солистка на Пловдивска и Шуменска филхармония (1983 и 1989); камерни рецитали с редица наши и чуждестранни певци и инструменталисти.

 

 

Мичо Димитров – цигулка

 

Роден в Пловдив. Учи цигулка при Тодор Кацаров и Татяна Кръстева. На 10-годишна възраст печели І-ва и Извънредна награда на Международния Конкурс ,,Ярослав Коциян“ в Чехия. На 13-годишна възраст изнася първия си рецитал. По същото време – 1969 г., свири като солист на Пловдивската филхармония под диригентството на Иван Ангелов. През 1974 г. завършва Пловдивското музикално училище и без конкурсен изпит е приет в Музикалната академия в София, в класовете по цигулка на проф. Боян Лечев и по камерна музика на проф. Владимир Аврамов. При тях завършва както обучението си, така и двугодишен майсторски курс.

 

От 1980 г. специализира във Висшето училище за музика и драма „Гилдхол” в Лондон при световноизвестния цигулков педагог проф. Ифра Нийман. Завършва тригодишното си обучение там с най-високото отличие Concert Recital Diploma.

 

През същия период (1980 – 1983 г.) е преподавател по цигулка и камерна музика в ,,Ричмънд Колидж“ в Туикенам. Изнася множество концерти в Лондон, Уейбридж, Оксфорд, Ричмънд и Шепъртън.

 

След завръщането си в България, в периода 1983 – 1988 г. е концертмайстор на Пловдивската Филхармония и преподавател в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. От 1988 г. живее и работи в Холандия. Последователно е концертмайстор на Радио-симфоничния оркестър, а от 1989 г. е един от концертмайсторите на Радио-филхармоничния оркестър в Хилверсум – Холандия.

 

Мичо Димитров свири на различни камерни прояви с пианистката и преподавател

 

 

Ирен Капеловска

 

Тя завършва със златен медал Средно музикално училище (днес Национално училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков”) – Пловдив, със специалност пиано в класа на Кръстина Боева и е първият носител на наградата „Проф. Здравко Манолов”. През 1990г. завършва с отличие магистратура по музикална педагогика в АМТИИ – Пловдив. От същата година е щатен преподавател в НУМТИ “Добрин Петков”.Била е солист на Пловдивската филхармония и Симфоничния оркестър на Хасково. Концертира активно като камерен изпълнител и партниращ пианист в България, Австрия и Полша. Участва като акомпанятор в десетки национални и международни музикални конкурси.

 

 

Емануил Иванов– пиано

 

Той е само на 20 години, но вече лауреат на международния конкурс за пианист на името на италианския пианист, диригент и композитор Феручо Бузони. До финалната част достигнаха едва 22 от над 420 участници, като след тежка надпревара в няколко тура до големия финал с оркестър достигнаха трима.

 

Младият български пианист бе решил да се представи с Концерт за пиано и оркестър №2 от Камий Сен-Санс. Последва прекрасно изпълнение на творбата в партньорство с Оркестър "Хайдн" на Болцано и Тренто под диригентството на Арво Волнер, което го превърна в големия победител. Негови подгласници останаха японката Шиори Кувахара и грузинецът Гиорги Гигашвили. От есента на 2018 г. е студент в Кралската консерватория в Бирмингам.

 

 

Георги Вълчев – пиано

 

Млад талантлив пианист, също само на 20 години. Завършва средно образование в НГСЕИ Пловдив и след колебание избира музикална кариера, вместо театрално поприще. Лауреат е на конкурси в България (Viva Piano в София, Националния конкурс "Георги Атанасов", както и на конкурс Nikolai Rubinstein в Париж). През 2018 и 2019 изнася частни концерти във Франция, както и в родния му Пловдив. Понастоящем е студент в Консерватория „Джузепе Тартини“ в Триест, Италия.

 

 

Организатор и основен спонсор на концерта е френската асоциация за културен обмен „Art Gallery Constantin France” на д-р Елена Радева Николова, родена в Пловдив.

 

Пловдивчанката живее от 20 години във Франция, но е силно свързана с родния си град и културата му.  Art Gallery Constantin France  е призната от френската държава за асоциация с обществена значимост за културен обмен. Основната ѝ цел е популяризиране на европейската култура и изкуство. До момента тя е инициирала и организирала множество изложби, спектакли и концерти, както на български творци във Франция, така и на европейски - в Пловдив.  Паралелно с това, „Art Gallery Constantin France” е инициатор и организатор на множество културни събития в града под тепетата с ярка социална насоченост, свързани с благотворителни каузи, в които участват изтъкнати имена от музикалния живот на страната и от Европа.

 

 

 

Запушените от години от магазини мозайки на Йоан Левиев е подлеза на Чифте баня пак са чисти. След дълга реставраторска работа по възстановяване на изгубени и унищожени камъчета, и почистването им от много мръсотия, те отново грейнаха за любители на изкуството. 

Работата в подлеза е извършена от екип на ГХГ-Пловдив. Те са се задействали след сигнал на скулптора Цвятко Сиромашки, информирал зам.-кмета по култура Пламен Панов, от своя страна информирал за проблема кмета Здравко Димитров. 

Подробности по темата може да прочетете в PodTepeto.com.

Метъл легендите U.D.O. ще разтресат Античния на 18 септември. Пловдив отново ще събере метъл феновете от цяла България, защото немските музиканти и бенд лидера Udo Dirkschneider ще изнесат концерт на древната сцена. Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от  Културният календар на града за 2020 година. Вратите се отварят в 18.30 часа, а самото шоу ще започне в 20.00 часа.

Античният театър ще приема зрители с намален капацитет, за да бъдат спазени световните противоепидемични изисквания и да се гарантира безопасността на фенове и артисти.
Концертът е част от събитията Music of the Ages.

От днес билетите за шоуто са в системата на Eventim и на касата пред Община Пловдив.

През месец август Fluca – Австрийски културен павилион продължава своя фокус за тази година, презентирайки самостоятелни изложби на млади австрийски творци. Между 6 и 30 август ще бъде представена изложбата Comfort of Strangers на Татяна Данеберг.

Изложбата е цялостен проект на авторката, който ще заеме вътрешността на сребърната кутия на Fluca, създавайки напластено от изображения пространство, което ще развие характерът й на сцена. 
Избрани са да се покажат авторски оригинални рисунки от Татяна Данеберг направени върху мащабни завеси, монтирани във Fluca по начин, който създават театрална среда. Татяна работи със завеси и за предишни свои проекти. В един от тях тя създава произведения, вдъхновени от пиесата на Луиджи Пирандело „Шест героя в търсене на автор“, в която шест персонажа, прекъсват репетиция, за да потърсят някой, който да завърши историята им. Като прекъсване, търсене на идентичност и сюжет може да се смята и изложбата й показана в пространството на Fluca.

Татяна Данеберг използва собствена автентична техника за мащабните си платна. Тя рисува картините си върху фолио, а по-късно, когато се изсушат, ги отлепва от подложките им, за да ги залепи към платно, като стикери. При тази процедура нарисуваната повърхност се отваря и изображението се преобръща огледално. Чисто смислово нейната техника илюстрира важността, която има за авторката рефлексията и транслация от един в друг материал и развитието на образа при това действие.

Показаните творби са били представяни в груповата изложба Un Barbare a Paris (курирана от: Joachi Hamou, Maija Rudovska, Barbara Sirieix) във Fondation d’Enterprise Ricard в Париж през 2018.
За своя проект за Fluca - Австрийски културен павилион, Татяна Данеберг споделя, че изпитва голямо вълнение да представи тези свои творби в една рискова, непредвидима не-изложбена среда, където те могат да предизвикат реакциите на случайни минувачи и “герои”, които да “излязат на сцената” създадена за самите тях.
Изложбата се реализира в сътрудничество с галерия LambdaLambdaLambda, Прищина и галерия Sariev, Пловдив.

Татяна Данеберг е родена през 1991 г. във Виена, Австрия и живее във Варшава, Полша. Завършила е Академията за изящни изкуства във Виена, Австрия.
Най-новите й самостоятелни изложби са в La Maison de Rendez-Vous, Брюксел (2020); LambdaLambdaLambda, Прищина (2020) и Австрийски културен форум, Варшава (заедно с Марчин Заржека) (2019). Участвала е в редица групови изложби, като: “Stay Safe” в Shivers Only, Chantemanche(2020); “Un barbare a Paris” във Fondation D’entreprise Ricard, Париж (2018); “Compositions" с куратори Томас Джеп и Ребека Ламарш – Вадел в Charim Galerie, Виена (2018); “Scamming" в Палацо Ланча, Торино (2017); и “Ratatouille” в Shanaynay, Париж (2015). Предстоящите й изложби включват: Back to the Future, Биенале Жельона Гура, Жельона Гура (2020); Danube Dialogues- Quo Vadis Homini, Фестивал за съвременно изкуство, Нови сад и Петроварадин (2020); както и Salzburger Kunstverein, Залцбург, през 2021 г.
 
*Comfort of Strangers ще може да бъде видяна в периода 06.08 - 30.08 от вторник до събота, 16:00 - 20:00 ч.

Страница 1 от 1732

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…