Капана.БГ

Капана.БГ

Галерия „Сариева“ има удоволствието да покани публиката на разговор за съвременната живопис с двама художници, чиито творби е представяла в изложби неведнъж - Аарон Рот и Димитър Генчев.

"Кой се страхува от живописта?" - Разговор с художниците Аарон Рот и Димитър Генчев. Модератор: Веселина Сариева.

31 март 2023 г., 18:30-20:00 ч. Artnewscafe, Пловдив.

Аарон роден в Лос Анджелис (1998 г.) и получава образованието си в Slade school of Fine Art, Лондон. Димитър е родом от Пловдив (1985 г.), като след завършването си на Националната художествена академия в София се дипломира от Утрехтското училище по изкуствата (HKU) и Rijksakademie, Амстердам. Макар с различни биографии и търсения, българинът и американецът са обединени от живописта и живота си в Пловдив. Те използват класически техники, за да представят две много различни естетики. Димитър създава деликатна и крехка визуалност, която внася пластичност в груби урбанистични елементи. Същевременно, Аарон рисува символите на новобогаташкия лукс почти натуралистично, откривайки нещо първично в еталоните на чалга-елита.

Галерия „Сариева“ отправя покана към аудиторията за открит разговор с творците, които ще обсъдят статута на живописта и в частност живописеца днес. Младите художници ще говорят за развитието на динамичната съвременна арт сцена в България, начинът, по който ѝ се отразяват тенденциите и какви в действителност са те на този етап. Логично, ще бъде дискутирана и ролята на учебните заведения спрямо съвременното изкуство, от гледната точка на двама артисти с образование от български и чуждестранни художествени университети.

Не на последно място, Аарон и Димитър ще разгледат комбинацията между живопис и срам – срамът на художника, естествените му проявления и прокрадването му в творчеството. Има ли срам в това да си живописец, как се поражда той и кой се страхува от живописта?

Разговорът се развива в контекста на самостоятелната изложба „Бейж“ на Аарон Рот в галерия „Сариева“.

-

Аарон Рот е роден в Лос Анджелис (1998 г.). В момента работи между София и Пловдив. През 2021 г. получава бакалавърска степен по изящни изкуства (живопис) от Slade school of Fine Art, Лондон с дипломна работа за визуалната култура на попфолка. Първата му самостоятелна изложба e през 2021 г. в изоставен супермаркет близо до Сточна гара в София - „бизнес (енд) мениджмънт“. Втората му самостоятелна изложба, „Със свободна времева рамка", е част от „FLUCA“, Австрийския културен павилион в Пловдив (2021 г.), организиран от фондация „Отворени изкуства“. Участията му в групови изложби включват: „Memories of a social club that doesn’t exist“, галерия ZÉRUÌ, Лондон (2022); „Свобода“, галерия Kapana, Пловдив (2022); „The hanging show“, Институт за съвременно изкуство, София (2021); ,,София куиър форум", Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство и галерия Доза, София (2021); ,,Sofia Art Week" (2021); „And The weird dreams/ we have 3.0_back_to_postwhut“, Венеция (2020); „BAZA 2022”, СГХГ.

Димитър Генчев е роден 1985 г. в Пловдив, България. Живее и работи в родния си град. Художествено си образование получава в Националната художествена академия в София, Утрехтското училище по изкуствата (HKU) и е възпитаник на Rijksakademie в Амстердам.

Негови творби участват в множество изложби като: „Beauty and Decay“, самостоятелна изложба заедно с Питър  Бугенот, музей за съвременно изкуство „De Domijnen”, Ситтард, Нидерландия, „Generation between enthusiasm and destruction“, Kaskadenkondensator, международното изложение за съвременно изкуство LISTE в Базел, „Семеен портрет“ самостоятелна изложба в галерия Sariev, Пловдив, „Чуйте ни - Артистичен интелект“ (творби от колекцията на Дойче Телеком), Пловдив, „The Good Machines” самостоятелна изложба в галерия Gerhard Hofland, Амстердам.  През 2016 г. творби на Генчев са подбрани от куратора Noor Mertens за секцията „Перспективи и концепции“ на Art Rotterdam. 

Поради здравословни проблеми Джералдин Чаплин отпътува от България и ще поздрави пловдивската публика дистанционно

Двама от най-любимите български актьори – Радина Кърджилова и Деян Донков, както и режисьорът на филма тази вечер „Анна“ Боримир Илков – Боно пристигат за среща с публиката на София филм фест в Пловдив. Прожекцията е от 18:30 часа, като тримата ще останат за разговор с публиката след края.

„Анна“ разказва за смела, но самотна разследваща журналистка, която решава да забременее от донор. Неочаквано работата ѝ я отвежда в непозната среда. След сериозен житейски обрат, Анна взема най-трудното решение.

Късният филм тази вечер е носителят на голямата награда в Кан „Близо“ на режисьора Лукас Донт. Тринайсетгодишните Лео и Реми са най-добри приятели. През лятото те са неразделни, но началото на учебната година идва с нови социални проблеми, които поставят на изпитание тяхната интимна и привидно неразрушима връзка. Прожекцията е от 20:45 часа. Филмът е част от програма LUX и е с вход свободен.

В утрешната програма е премиерата на филма „Лука“. Поради здравословни причини, Джералдин Чаплин отпътува по-рано от България, и няма да може да присъства на прожекцията в Пловдив, за която ще дойде режисьорката Джесика Уудуърт. Самата Джералдин Чаплин ще поздрави пловдивчани със специално видео обръщение.

„София филм фест в Пловдив“ е част от Културния календар и се провежда с подкрепата на Община Пловдив. Билетите са на цена от 9 лева и 8 лева намалени за учащи и студенти. Карта за 6 прожекции е 48 лева. Пълната програма и билетите очаквайте от петък на kinolucky.com и на касите на LUCKY Дом на киното.

С отворени врати на театралния музей, документална фотоизложба и спектакъл, посветен на Пенка Калинкова

Международният ден на театъра - 27 март, е определен през 1961 г. от IХ конгрес на Международния театрален институт (International Theatre Institute, ITI)*.

Във фоайето на пловдивския Драматичен театър ще бъде открита документална фотографска изложба, посветена на големия български режисьор и театрал Юлия Огнянова.

Също така тази вечер в Камерна зала на ДТ "Николай О. Масалитинов" ще бъде представен спектакълът „От другата страна на живота“ с режисьор Валентин Ганев, с участието на Светлана Атанасова и Стефан Попов.

Спектакълът се посвещава на Пенка Калинкова.

постановка – Валентин Ганев
сценография – Красимир Вълканов
музика – Слав Бистрев
консултант – Константин Константинов
плакат - Радослава Боор

Пиесата е вдъхновена от „Голям колкото малка ябълка“ на Петър Анастасов.

"Животът има много страни – начало, детство, мечти, юношество, приятелства, младост, любов, надежди, изпитания, предателства, зрялост, равносметка, спомени, изход…
Срещи, случайни и неслучайни.
Истории, истории, истории… Неповторими
.

Най-удивителното в нашата история е, че тя е разказана от Светлана Атанасова, започнала актьорския си път от Пловдивския театър, в пиеса, чието продължение написва сама и я представя отново тук, от свое име, отново като актриса със същия партньор – Стефан Попов.
Трийсет години след легендарната постановка на Христо Церовски, героите от „Голям колкото малка ябълка“ на Петър Анастасов се срещат отново. Сменили са се епохи, преобърнали са се съдби. Това се е случило и със самите актьори
.

Гостоприемната камерна сцена на Пловдивския театър вплита в едно измислица и действителност, мечта и реалност, живот и… любов.

Представяме ви съдбовната среща между две човешки същества, която си струва да бъде споделена с вълнение и светла надежда…" - Валентин Ганев.

Публиката ще може да посети Музея на театъра, който вече ще работи за посетители.

Съюзът на артистите в България ще връчи Националните награди за сценични изкуства ИКАР. Церемонията ще се състои в Народния театър в столицата. 

Драматичен театър – Пловдив получи пет номинации за " Икар “ 2023 за представлението " Солунските съзаклятници “ от Георги Данаилов с режисьор Стайко Мурджев. 

* Приема се, че театралното изкуство възниква в древна Елада. Първообразът му са пиесите, играни по време на празниците в чест на Дионис - прочутите дитирамби. Характерното за древногръцкия театър е, че една пиеса включва максимум до 3 актьора, като те са само мъже. Актьорите носят маски в зависимост от персонажа, който играят. През цялото време на сцената присъства хор, който служи като акомпанимент.

Дружество на пловдивските художници представя „Цветове“ в изложбената зала на ул. „Гладстон“ 32.

 

Изложбата ще бъде открита на 04.04.2023г. /вторник/ от 18:00ч. Тя се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив.

 

"Отново сме пред чудото на Христовото възкресение, пред саможертвата на сина божи за нашето спасение. Не ни отмина и тази година без напрежение и страдание от войната в близост, от трудностите за оцеляване – финансови и психологически.

И сякаш навреме идва като спасение този величав и радостен миг за християните в синхрон със събуждащата се пролет, надежда и вяра, че животът ни ще се върне към доброто.

Мир, хармония и благоденствие са посланията на художниците от Дружество на пловдивските художници, които обгръщат с любов и пролетна радост от предстоящото Божествено чудо.

В изложбената зала на ул. „Гладстон“ 32 да вдъхнем красота, светлина и сила от лечителите на душите ни – творците."

Издателство ICU и литературният фестивал Пловдив чете организират на 24 март 2023 г. от 18:30 ч. в Bee Bop Café представяне на най-новата книга на Олга Токарчук – графичният роман „Господин Изразителен“ с илюстрации на Йоанна Консехо. Участници в събитието ще бъдат преводачът Крум Крумов и редакторът Невена Дишлиева-Кръстева, а модератор ще бъде Ина Иванова.

 

Какво място заема „Господин Изразителен“ в цялостното творчество на полската нобелистка и каква е връзката на тази книга с романа „Емпузион“, предстоящ на български през юли 2023 г.? Книгата излиза с любезната финансова подкрепа на Полския институт в София. Събитието е част от програмата на фестивала „Пловдив чете“.

 

Тандемът Олга Токарчук и Йоанна Консехо, който познаваме от въздействащата притча „Изгубената душа“ (ICU, 2019), ни отвежда в един въображаем свят, който толкова напомня на света от днес – егото, качено на пиедестал, лъскавата коруба на илюзията за щастие, плъзгането по повърхността. Ще оцелеем ли в свят като този, в който сме захвърлени?

 

„Селфито е специален начин да бъдеш в света. За да направя селфи, трябва да изляза от себе си, да застана до себе си и да се погледна през очите на някой друг. Това е процес на постоянно самонаблюдение, който предизвиква уморителна бдителност и безкрайни въпроси. Как изглеждам? Вписвам ли се в света? Как ще ме видят другите? Ще привлека ли вниманието им? Ще ми се възхищават ли? Може би като публикуваме своите изображение в социалните мрежи, придобиваме усещане за по-пълноценно съществуване. Виждаш ме, значи съм.“ – Олга Токарчук

 

Бирите за поредното издание на Лагериада са готови и сега е ред на ценителите да опитат и да гласуват за своя фаворит

Лагериада 2023 на пивоварна Диво пиво ще се проведе в 15 заведения в 7 града в страната и ще излъчи най-любимата рецепта на дегустаторите в един от стиловете: Munich Helles vs German Pils. В нея ще премерят сили рецептите на четирима домашни пивовари, от които само един ще бъде излъчен като победител и всеобщ любимец

В Пловдив, единствено в бирен бар Котка и Мишка, може да закупите и изпробвате на място дегустационен сет с четири различни вкуса пиво. Към него ще получите и бюлетина за гласуване, в която да отбележите своя фаворит.

След това резултатите ще бъдат събрани, внимателно преброени и пивоварят с най-много гласове ще получи парична награда върху правата на рецептата си и тя ще стане част от портфолиото на Диво пиво. За част от гласувалите също ще има изненади.

След 22 години на сцена, Руши е готов със съвсем ново шоу. Първи ще могат да го видят феновете в София на 12 май, Пиротска 5, а веднага след това в Пловдив, на 13 май, Plovdiv Event Center. Билетите вече са в продажба в мрежата на Еventim.

“През последните години излизах на сцена с банда, а този път исках да изненадам публиката и да им представя ново шоу с танци. Старата школа е новата школа”, разказва Руши.

Специалната програма е с четирима талантливи танцьори и хореография от Милен Данков. Освен всички любими хитове, поп звездата ще направи на живо и някои нови парчета, а към него на сцената ще се присъедини китаристът Иво Чалъков (Тангра, Gravity Co.). Шоуто включва и мултимедия, и много сценични костюми, за да е пълно партито.

Снимка: Златимир Ираклиев

Страница 1 от 2136

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…