Капана.БГ

Капана.БГ

Изложбата включва 70 афиша-реликви от български игрални филми, правени през петдесетте години на ХХ век

От времето, когато киноплакатите се рисуваха на ръка от художници

Соня Попова

В изложбената зала на фоайе „Изкуствотека“, на втория етаж в Народна библиотека „Иван Вазов“, в Пловдив снощи бе открита изложбата „Забравените герои на българското кино“.

Тя включва киноплакати на български игрални филми от петдесетте години на ХХ в. до наши дни. Тези реликви, седемдесет на брой, са от фонда на библиотеката, където се съхраняват още стотици.

Снимката на корицата показва афиша на считания за първи български игрален филм – „Калин Орелът”.

Според проф. Александър Янакиев – български киноисторик и кинокритик, (1955-2015), това не е абсолютно коректно.

„Истината е, че това е първият завършен игрален филм от изцяло одържавената кинематография. Идеята за екранизирането на пиесата на Никола Икономов датира от 40-те години на ХХ век. Работата започва след края на войната и недовършената продукция е национализирана в началото на 1948. Следват преработки и дописване на сюжета. Така патриотичната мелодрама се превръща в разказ за тесните социалисти, френските комунари и пр., гарнирана с историята на забравения заточеник и щастливата среща с порасналата му дъщеря, отгледана от френския посланик…”

Оригинално заглавие: Калин Орелът

Език: български
Жанр: драма
България, 1950, 89′
Режисьор: Борис Борозанов
Сценарий: Орлин Василев
по мотиви от пиесата на Никола Икономов
С: Иван Димов, Борис Ганчев, Мария Ясникова, Петрана Ламбринова, Константин Кисимов, Стефан Савов.

Награди: Димитровска награда, 1950; Почетен диплом на МКФ в Марианске Лазне, ЧССР, 1950.

Изложбата с киноплакати в Библиотеката има познавателна стойност, като същевременно е един носталгичен поглед към славните времена на българското кино, разказа Йохан Девлетян – връзки с обществеността на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив.

Експозицията е по инициатива на отдел „Изкуство“  и може да бъде видяна до края на месеца.

Издателство "Библиотека България", в партньорство с Община Пловдив ви канят на премиерата на дебютната книга с разкази на фотографа Десислава Грамадникова, носеща името "Събирачът на думи".

 

Книгата е финансирана от Община Пловдив по Компонент 4, "Произведения на пловдивски писатели и важни за града издания". Събитието е на 22 януари 2020 г. от 18:30 ч. в Исторически музей Пловдив, пл. "Съединение" № 1. Със специалното участие на актрисата Ивана Папазова.

 

 

Сред гостоприемната атмосфера на Исторически музей Пловдив думи за книгата ще прозвучат от рецензента Тео Буковски, за създаването ѝ ще разкажат издателите Ива Спиридонова и Симеон Аспарухов. Ще можете  се запознаете лично и с художника на книгата - Обрен Деляков, а за настроението на гостите ще се погрижат музикантите от ансамбъл "Еподай", както и Мария Недялкова и Наделина Налбантова от Формация за автентичен фолклор "Куклици".

 

Заповядайте, за да научите как се събират думи и кадри от самата Деси Грамадникова, как се създава свят, в който можеш да живееш, без да искаш да си тръгнеш и защо един фотограф посяга към белия лист. Ще бъде интересно!

 

 

Колко струва една обикновена любов?

 

Спомняте ли си родния град и тихата квартална уличка с хлебопекарницата на ъгъла, цветните кафенета и ателиетата за ръчно изработени бижута, кукли и сувенири? А очите на мама? Или онзи тъжен площад с мрачната камбанария и меланхоличните хора и дървета? Колко спомени всъщност може да побере човешката памет?

 

В дебютната си книга с разкази, наречена „Събирачът на думи”, Десислава Грамадникова успява да приюти дузина спомени, свързани с Пловдив и самобитния квартал „Капана”, с фотографското ѝ студио и някои странни негови посетители, а дори и с онзи „залив на сирените” – колкото въображаем, толкова и истински. Успява да ги съхрани непокътнати от течащото време, като онзи часовник с избелял циферблат в „Къща за снимки”, показващ незнайно откога осем часа и единайсет минути. Но не само това. Тя, като истински „събирач на думи”, сътворява от своите спомени изящни късчета живот – понякога топли и вдъхновяващи, друг път – мрачни и плашещи. Събирач на спомени или умел въжеиграч, балансиращ по въображаемото въже между камбанарията и балкона на сеньорита Моралес – това за мен е разказвачът Десислава Грамадникова. Защото, както споделя в един разговор американският психолог Даниел Гилбърт: „Използваме очите си, за да погледнем в космоса, а въображението си – да погледнем във времето.”

 

Разкази се пишат трудно, още повече кратки – такива, каквито ще прочетем в настоящия сборник. Това е така, защото трябва с малко думи и много въображение да приковеш вниманието на читателя, да го развълнуваш и да го накараш да преживее цял един живот в рамките на няколко минути и три-четири страници. Но фотографското око на Десислава успява да се справи с тази трудна задача, ползвайки думите за проявител на запечатания в лентата на съзнанието ѝ или родения пред обектива на въображението ѝ свят.

 

Тази интересна дебютна книга всъщност ни представя двайсет и три разказа, в които се срещаме с първата голяма любов, скътана в сърцевината на една манастирска ябълка, разтърсва ни историята на един писател, черпещ вдъхновение от смъртта на другите и за финал ще ни подканя да мушнем пръсти в болничния халат на Илай, за да открием там, грижливо прибрана, думата ЖИВОТ. Да, защото всичко това са късчета от нашия живот, събрани и разказани с толкова любов от Десислава Грамадникова. И тогава, съвсем естествено, идва въпросът: „Колко струва една любов, една обикновена любов?” Авторката отговаря съвсем конкретно в един от разказите си – „Обикновената любов струва точно осемнайсет лева и седемдесет и седем стотинки, на доставна цена. А после… после вие ще си я направите безценна.” Да, безценността на любовта идва от безкрайната стойност на нашите спомени, спомени, които събираме през целия си живот. „Работа като всяка друга.”

 

Насладете се на историите от тази книга, прочетете ги така, както Десислава ги е сътворила и подредила – в този или в разбъркан ред, и ги преживейте така, както вие ги усетите – с вашите думи и чрез вашите спомени. Та нали това е най-ценното в четенето – да погледнем живота такъв, какъвто го обичаме.

 

Тео Буковски,  рецензент

Издателство Жанет 45 и Литературен салон "Spirt and Spirit"  представят Ина Иванова с новата ѝ поетична книга  "Криле от папиемаше" на 28 януари 2020, вторник, от 19:00 часа в клуб „Петното на Роршах“, ул. Йоаким Груев 36. 

Модератор е Цветелина Драганова, художник на корицата Димитър Келбечев.

Поезията на Ина Иванова обръща специално внимание на паметта, на детството, чиито рани носим през целия си живот, както и на невъзможността да преодолеем човешката си уязвимост („сърцето винаги е потърпевшият”). Вероятно заради това хартиените криле, ядката на смисъла, изящното и спасителната сила на думите са възможните изходи на лирическата ѝ героиня.

Стихотворенията в „Криле от папиемаше” издирват светлината и „тънката радост”. И се доверяват на премълчаното - изобщо на акта на премълчаване, който подтиква читателя да потърси собствената си идентичност.

Творбата е реализирана с подкрепата на Община Пловдив по Компонент 4 „Произведения на пловдивски писатели и важни за града издания“.

Ина Иванова: Поезията изисква да доизмисляш отново света - така, че да просияе

Градската художествена галерия ви кани на 24 януари в 18.00 часа на откриване на самостоятелната изложба живопис на Кирил Иванов, който освен талантлив художник е и дългогодишен служител на галерията.

Изложбата има ретроспективен характер, тъй като през 2020-а той ще навърши 40 години. Верен на своето предпочитание да се изразява чрез маслена живопис върху платно, Кирил ще представи близо 40 картини, създавани през различни творчески периоди, но с отличителните за стила му ярък колорит и богато цветово изграждане на формата. Платната ще бъдат подредени на първия етаж в Залите за временни експозиции на ул. „Княз Александър I“№15, където ще могат да се видят до средата на февруари.

Кирил Иванов е роден на 07.08.1980 г. в гр.Пловдив.
През 1999 г. завършва СХУ за сценични кадри – Пловдив, специалност „Театрална живопис и бутафория“. Той е магистър по „Живопис“ (2008) и по „Църковна живопис“ (2005) от АМТИИ – Пловдив.
Носител е на Първа награда от Пленер Пловдив 31 март (2011), както и на Наградата на Фондация „Атанас Кръстев – Начо Културата“ през 2005 г.
Работи основно маслена живопис, изявява се като автор на икони.

Автор е на следните самостоятелни изложби:
2015 галерия „L’UNION”- Пловдив,
2014 галерия „L’UNION”- Пловдив,
2013 галерия „L’UNION”- Пловдив,
2012 галерия „L’UNION”- Пловдив,
2011 галерия „Пиронеса”- Пловдив,
2009 Градска художествена галерия – Пловдив, Постоянна експозиция „Мексиканско изкуство“,
2006 галерия „Червеното пони”- гр.Пловдив.

Взима участие в съвместните изложби:
2017 със Светлин Колев в Градска художествена галерия – Пловдив, Зали за временни експозиции;
2010 с Димитър Шопов по проект „Джумаята“ в Нощ на музеите и галериите в Пловдив;
2008 с Димитър Шопов и Любомир Кръстев в галерия „Херос“, Пловдив;
2007 със Светлин Колев в галерия „Бовиел“, Пловдив;
2000 с Георги Гаванозов и Димитър Марински в ОИ „Старинен Пловдив“, Балабанова къща, Пловдив;
1999 с Георги Гаванозов в РНБ „Иван Вазов“, Пловдив;
1997 с Тенчо Жеков в Офис на ИМКА, Пловдив.

Включва се в редица колективни изложби, по-важните от които са:
2012 БКИ „Дом Витгенщайн”, Виена, Австрия;
2007 – 2011 Градска художествена галерия – Пловдив – колективна изложба на художници – галеристи от Пловдив и Стара Загора;
2006 Галерия „Червеното пони“, Пловдив;
2005 Младежка изложба на ДПХ, Пловдив;
2005 АРТ Позитив, Център за съвременно изкуство „Баня Старинна”, Пловдив;
2004 Младежка изложба на ДПХ, Пловдив;
2004 „Вдъхновени от Бах”, Център за срещи на провинция Саксония-Анхалт в Пловдив.

Често при настъпване на определени празници, като рожден ден, имен ден и Свети Валентин се чудим какъв подарък да поднесем на половинката, децата и роднините. Ние от 4sales.bg искаме да Ви дадем някои оригинални и нестандартни предложения за мъже, жени и деца.

Какви нестандартни идеи за подаръци ще намерите във 4sales

В специалната категория на онлайн магазина ни ще откриете изключително оригинални и нестандартни идеи за подаръци. Те са подходящи както за мъже, така и за жени. Такива са например:

  • вечна роза - невероятна изненада за половинката, например на празника Свети Валентин на 14 февруари;

  • красив стъклен пясъчен часовник - подходящ е за поставяне на работното бюро;

  • бутилка или чаша с различни форми - доста красива изненада за рождения ден на половинката;

  • възглавница с 3D принт на приятно животно - подари например за имения ден на любимия човек;

  • букет от рози, специално опакован - невероятен за любимата жена.

 

С всеки от изброените и не само оригинални и нестандартни идеи за подаръци от 4sales.bg, със сигурност ще изненадате половинката си. Например, много хора вече не се радват на плюшеното мече със сърце и надпис за свети Валентин. От друга страна, за мъжкия пол много клиширана е станала изненадата комплект принадлежности за бръснене или други подобни за рождения ден или имения ден. 

 

На нестандартните и оригинални идеи за подаръци обаче всеки ще се изненада, а ние имаме куп предложения за това в специалната категория на 4sales.bg. Без значение дали става дума за празници, като свети Валентин, рожден ден, имен ден за мъже и жени, при нас имате всевъзможен избор и то на атрактивни цени.

За кои поводи са подходящи

Всеки самостоятелно може най-добре да прецени кои оригинални и нестандартни идеи за подаръци от гамата на онлайн магазина 4sales.bg са подходящи за конкретен повод. Предимно са предназначени за рожден ден, имен ден, Свети Валентин и други подобни. Някои от предложенията ни дори са подходящи и за сватбени юбилеи или просто когато искате да изразите любовта си към половинката.

 

За още по-голямо Ваше улеснение при избора, онлайн във 4sales.bg сме разделили категорията на подкатегории за мъже, жени и деца. Така изчезва съмнението, дали определен избор е подходящ за съответния човек или не. Отделните изненади от нашия магазин дори са достъпни и за двата пола, което прави подбора още по-лесен.

 

Допълнително сме се погрижили да осигурим информативни описания към всеки от тях, така че да получите максимално информация и съответно да направите своята преценка.

„Зелено училище за характер“, проект за рециклиране на пластмаса и кризисен център за майки с деца са сред претендентите за големите награди. Академията се провежда за 2-ра поредна година в рамките на програмата „Забавно лято, Грижовна есен“, която се осъществява с подкрепата на „Филип Морис България” ЕООД

На 30-ти януари ще се състои представянето и защитата на проектите, достигнали до финала в „Академията за местни предприемачи“. Академията е специално създадена програма за хора с идеи за стартиране на бизнес от тютюнопроизводителните региони в страната – областите Кърджали, Хасково, Благоевград, Силистра и Шумен. Най-добрите бизнес идеи ще получат финансова подкрепа за осъществяването им – една голяма и две поощрителни награди в размер на общо 25 000 лв. Специално подбрано жури ще оценява 14-те проекта, достигнали до финала в Академията, на събитие по тяхната защита в гр. София. След избора на финалистите ще се  проведе официална церемония по връчване на наградите.

Предприемаческите проекти, които ще се борят за голямата награда, са разнообразни – Тракийски клуб и клуб за майсторски идеи в община Хасково, модно ателие в Гоце Делчев, център за обучение на деца в Гоце Делчев, кризисен център за майки в с. Долен, производство на продукти от рециклирана пластмаса в Тутракан и други.

Нади и Краско от Крумовград желаят да създадат детски парти център „Бинг-Бонг” с оборудван и обезопасен детски кът и кафе-зона. Проектът на семейство Чакърови от община Хасково е "Тракийски клуб - минало с бъдеще" и се реализира в село Книжовник.  Целта им е да довършат реновирането на сградата на Тракийския клуб и да създадат уютно място, в което гостите им - хората от селото, региона и преминаващите туристи за Маджарово и Перперикон, да се запознаят с историята на района. Мотото им е "Влез в Клуба! При нас е забавно, цветно, вкусно и интересно." 

Проектът „Цветна дафния” е създаден от двама дипломирани специалисти по биология и химия. В лабораторна среда и контролирани условия те оцветяват иновативно водни бълхи /дафнии, зоопланктон/, като ги превръщат в цветна жива храна за акваруимни риби. В Гоце Делчев, художникът и дизайнер Айсела Амзова, заедно с компютърния инженер Жулиен Манов създават модно ателие „AIA“. Вдъхновени от миналогодишните победители Димитричка и Георги от Лаборатория за натурална козметика „ДжиВая” извайват живи,  натурални, ръчни, бутикови сапуни. Частната  школа „Първенец“ кандидатства за голямата награда с център за обучение на деца в IV, VII, X и XII клас, който предлага курсове за подготовка на учениците с предстоящи „малки матури“ и зрелостни изпити. Илияна и Никифор спечелват мястото си сред финалистите, като част от екипа на Старсийдс. Те създават кремове и серуми за лице и тяло от натурални масла. Клуб за майсторски идеи “иДЕЙНО” от Хасково предоставя възможност за смислено прекарване на свободното време в града. Всеки посетител на клуба е свободен да развихри таланта и фантазията си във всяка форма на изкуство.

Създателите на кризисния център в село Долен: Дом за десет майки с деца има за цел да помогне на майки и деца, изпаднали в беда. Над 50 % от идеята е осъществена. Необходими са средства за довършителни работи и обзавеждане.

Теодора, Христо и Димитър от Характер.бг вярват, че позитивното развитие на характера на учениците води до щастие и успех в училище и в живота. Базирайки се на науката за характера и позитивната психология, те провеждат училищни работилници и преживявания за ученици от 1 до 4 клас, в които децата намират, развиват и ползват своите силни страни на характера като решения отвътре на проблемите отвън. Текущо екипът работи по стартирането на 3 дневна образователна програма „Зелено училище за характер“ по индивидуален проект, която да помага на начални учители от област Благоевград да постигат възпитателните цели в образованието, чрез силните страни на характера на своите ученици.

ЕкоПроПласт е проект насочен към рециклирането на пластмаса и производството на продукти от преработена пластмаса. Проектът има за цел да мотивира гражданите на Тутракан  да събират разделно пластмаса, като визуализира процеса на преработка й, с помощта на лесни за създаване машини. Проектът е част от глобалното движение Precious Plastic, което предоставя технически знания и схеми за изработка на машините, видео уроци, съвети и взаимопомощ, както и онлайн платформа за продажба на произведените продукти от отпадъчна пластмаса.

Сред финалистите е и семейната таханджийница на "Атанас и фамилия" е разположена в района на Южен Сакар, град Харманли и възражда многовековната традиция в производството на тахан. 

„Цветята на Камен” е млад проект за производство и продажба на цветя. Чрез него авторът му, Камен Бакърджиев, иска да докаже на себе си и на връстниците си, че животът в запустяващото българско село е възможен и хубав за млади и амбициозни хора, ценящи корените си и връзката със земята. Симона и Виктор са създателите на сладкарница "Sprinkles", която се намира в град Разлог. Те печелят своите клиенти и много почитатели с вкуса на техните торти и сладкиши, които са направени от автентични, природни  продукти.

Сред тези иновативни и амбициозни проекти ще бъдат избрани тримата победители. Те ще бъдат определени от жури, в което са включени авторитетни представители на бизнеса, медиите и държавната администрация – Бойко Таков, изпълнителен директор на ИАНМПС, Д-р Камен Колев, зам.председател на Българска стопанска камара, Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България, Ивайло Лаков, водещ в Bloomberg TV,Михаил Дюзев, водещ в „Дарик радио“, Мартина Георгиева, ръководител бизнес кредитиране и международни проекти в СИС Кредит, Елица Баракова от Фондация „Бикоуз“ и Диляна Якова от Филип Морис България. 

 „Академията за местни предприемачи“ е част от програмата за развитие на местните тютюнопроизводителни общности „Забавно лято, грижовна есен“ и се осъществява от Център за предприемачество и обучения "Ринкър" към Фондация BCause с финансовата подкрепа на Филип Морис България. Дейността и съпътстващите я активности са предназначени за предприемачи, производители, земеделци, търговци - без ограничение в икономическия сектор, а също и читалища, нестопански организации и училищни настоятелства с идея за стопанска дейност в полза на идеалните си цели. Условието е да са в началото на своята идея за стартиране на местен бизнес и да го осъществят на територията на четирите области.

За да помогне на желаещите да участват в Академия за Местни предприемачи, екип на Център "Ринкър" и експерти организира информационни срещи в Кърджали, Хасково, Благоевград, Силистра и други близки населени места, които се проведоха през септември и октомври 2018-а.

Понеделник, 20 Януари 2020 11:08

Места за брънч в Пловдив

Екипът ни продължи да търси за вас местата, на които можем да похапнем вкусно в уикендите, когато няма по-сладко от излежаването до късно

 

 

 

Докато си скролвате из Инстаграм всеки уикенд, не може да не сте попадали на десетки снимки с апетитно изглеждащи авокадо тостове, яйца и вкусни мекички от популярните инфлуенсъри. В събота и неделя излежаването до късно е задължително, а след това късната закуска преминава плавно в ранен обяд, за да се превърне не само в хапване, а в цялостен социален експеримент. Търсенето на термина „брънч” в търсачките се е покачило драстично от 2004 г. насам, но този тренд далеч не е толкова отскоро. Идеята се заражда още през 1985 г. , когато брутански автор пише статия по темата за това колко е нужно ястие между закуската и обяда в неделите, което да събира хората заедно – тези, които обичат да спят до късно и тези, за които вече е време за второ похапване за деня. Това е и една от основните цели на брънча – време за срещи с приятелите, ритуал за прекарване на пълноценно време с тези, които обичаме

 

И въпреки че в Пловдив много малко са заведенията, които ни предлагат възможността за избор от брънч меню, ние смятаме, че тепърва тази тенденция ще се разгръща в Града под тепетата. Е, авокадо тостове все още няма, но пък може да попаднете и на доста други вкусотии, а времето за срещи с приятели е гарантирано.

 

 

Започваме селекцията ни с победителя в категорията Нова вълна: Брънч от наградите на списание Бакхус за 2019-а г. Това е любимият ни гастро бар Multi Culti, където цялата концепция е организирана върху предлагането на интересни предложения от най-различни държави, които лесно може да комбинирате с коктейл. Там може да се насладите на брънч през цялата седмица и изобщо не е нужно да чакате уикенда. Тотална класика са яйцата „Бенедикт”, но днес от гастро бара ни предлагат да заложите на по-екзотични вкусове.

 

 

В ресторант Atlas всяка неделя съчетават вкусно приготвената и поднесена храна с балончета за всеки, който може да изяде всичко, което поиска. На бюфет може да избирате от разнообразни салатки, най-различни разядки, (за къде без пошираните яйца) и още редица сладки изкушения. Няма ограничения в консумацията, а от 12:30 за всички посетители звучи музика на живо, която създава настроение и прави неделята ни една идея по-цветна и приятна.

 

 

С възможност за късно похапване ни изкушават и от заведнието в двора на Драматичния театър. ThEATre събират за гладниците всяка събота и неделя най-вкусните рецепти, както от българската, така и от световната кухня. Там може да похапнете топла шкембе чорба, за да преборите махмурлука, а после спокойно да се „нахвърлите” пържените филийки с моцарела и сладко. А „Блъди Мери” е абсолютно задължително!

 

 

Сравнително наскоро откриха и едно ново местенце, сгушено под една от сградите около Римския стадион. В Мекица § Кафе няма да получите традиционното брънч меню, но по всяко време може да се насладите на прясно приготвени мекички и бухти с различни топинги. Идеален вариант за тези, на които не им се приготвят вкъщи. Често имат и предложения на месеца, което прави менюто разнообразно.

 

Май мързеливите сутрини през уикендите вече изглеждат малко по-заети!

Източник: Lost in Plovdiv
 

Страница 1 от 1683

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…