Капана.БГ

Капана.БГ

 

Всяка година в края на месец септември общината на немския град Лайпциг организира тематични „Междукултурни седмици“. Това е своеобразен фестивал, по време на който се провеждат различни събития, представящи исторически и културни факти и традиции на различните етнически общности, които живеят в град Лайпциг.

 

През настоящата година, Община Пловдив се включи в програмата на „Междукултурни седмици Лайпциг“ 2020 с фотоизложбата „Пловдив – най-старият жив град на Европа“. В дните от 20 септември до 4 октомври жителите и гостите на Лайпциг ще могат да видят тридесет фотографии на емблематични за град Пловдив места, пространства, сгради, паметници, събития, символи и явления.

 

Кадрите са дело на известни фотографи от Пловдивското фотографско средище - Мариана Камбурова, Соня Станкова, Никола Лаутлиев, Георги Димитров, Георги Матов, Ванеса Попова и Дарина Комитова.

Дълги години той бе най-популярният търговски център под тепетата, но впоследствие промени своите функции и днес е тотално преустроен

Три дами - архитект е Мария Сапунджиева, инженери Драгия Алексиев и Николина Петрова са автори на знаковата сграда

ърговският комплекс “Евмолпия” е построен в типична за първата половина на 80-те архитектура – открит бетон и видими конструктивни елементи, като колони и трегери. Интересна е връзката с друга сграда в подобен дух – дългият блок зад магазина, който също има интересни бетонни колони на партерния етаж.

Архитект е Мария Сапунджиева, автор на редица други интересни сгради, както и цели урбанистични планове, като например на ЖР “Тракия”. Тя е родена през 1932 година, завършва през 1956 година, след което работи в Пловдив. Най-интересните ѝ проекти определено са през 80-те. Инженери са Драгия Алексиев и Николина Петрова.

Самият търговски комплекс всъщност приютява няколко по-големи и множество по-малки магазини. Двата големи са магазин “Образцов дом” и магазин “Направи си сам”. Вътре е разположен и РУМ – в който има и множество по-малки магазини за дрехи, обувки, текстил и др. Има и заведения – кафе-ресторант, летен бар бюфет и др. В стария си вид от 80-те години сградата бе от най-интересните в Пловдив, строени в този период. Освен решенията за фасадата – интересните оформени с бетон парапети и стълбище, погледа привличаха също и надписите. Графичните елементи в интериора също са били стилно направени.

След промените в годините след 10 ноември 1989 година, постепенно през 90-те помещенията променят функциите си. Дълги години имаше множество магазини, кафенета и др. Интересна бе “конкуренцията” с пазара по улица “Капитан Райчо”, който впоследствие през първото десетилетие на новия век бе разрушен, за да се изградят съвременните търговски и офис комплекси, като “Гранд” и “Маркет Център”. Така се стигна и до последните 4-5 години, в които сградата изцяло промени своите функции.

Днес вече върви в една част преустройството ѝ в луксозен бутиков хотел от бранда MGallery by Sofitel, а останалите площи от няколко години са превърнати в ресторант Torro Grande, а функцията като търговски център остава твърдо в миналото.

Източник: Lostinplovdiv

 

 

Тазгодишният проект е своеобразно продължение на „Литературни пътешествия в Пловдив“, които се проведоха през 2019 г. в рамките на Пловдив – Европейска столица на културата, като част от програмата на фондация „Пловдив 2019“. Поради изключителния успех и проявения висок обществен интерес към проекта „Литературни пътешествия в Пловдив“, през 2020 г. издателство „Летера“ го продължи и доразви тематично под заглавие „Духовни маршрути в Пловдив“.

 

Инициативата се провежда по Компонент 1 от Наредбата за реда и условията за финансиране на инициативи в сферата на културата, част от Календара на културните събития на Община Пловдив – „Фестивали и значими събития“ за 2020 г.

 

20 септември 2020 г., неделя, 11:00 часа

 

СБОРЕН ПУНКТ: Паметник на Цанко Лавренов

 

ВОДАЧ: Галина Лардева

 

Тема: ВИДНИ ПЛОВДИВСКИ ХУДОЖНИЦИ (Златю Бояджиев, Цанко Лавренов, Енчо Пиронков и др.)

 

Паметник на Цанко Лавренов

 

Постоянна експозиция на Димитър Киров

 

Градска художествена галерия

 

Постоянна експозиция на Златю Бояджиев

 

Експозиция „Цанко Лавренов“

 

Експозиция „Енчо Пиронков“ Носенето на МАСКА в закритите пространства е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!

 

 

 

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и кметът на район „Тракия” Костадин Димитров дадоха официалния старт на петото издание на „Народен събор Пловдив” в парк „Лаута”.

 

„Днес Пловдив е сцена на дарования от цяла България, пъстра черга от гласове, мелодии, стъпки и шевици, въртележка от звуци и движения, звън на родопски чанове, кукерски маски, обреди, наричания, занаяти. Тази палитра от багри и ритми не може да остави никого равнодушен, защото е в кръвта ни, защото ни сплотява и ни държи за пояса”, заяви Цвета Караянчева пред участниците и гостите на събора. Тя благодари на кмета на район „Тракия“ Костадин Димитров за поканата да бъде гост на фестивала, а на всички участници пожела „На добър час”!

 

От своя страна символичният домакин на събитието Костадин Димитров поздрави с „Добре дошли” участниците и гостите от цялата страна.

 

„Много съм развълнуван да чуя гайди и хубави гласове, всичко в мен танцува. Преди години бе трудно да минеш през „Лаута”, но успяхме с малки стъпки да направим така, че хората да използват парка за спорт, свободно време и почивка. А народният събор стана част от него”, каза кметът на район „Тракия”.

 

Заместник-кметът по култура на Община Пловдив Пламен Панов заяви, че е щастлив, че в рамките на една седмица председателят на НС гостува в града и има възможност да се убеди в разнообразието на богатия културен календар. „Народният събор е събитие, което традиционно вече е част от културния календар на града и носи своята голяма добавена стойност за културния живот, защото съхранява традициите, опазва корените, предоставя възможност за изява на десетки самодейни състави от цяла България”, заяви Пламен Панов.

 

На официалното откриване присъстваха организаторите от „Ясмина” Димитър и Петя Михови, народният представител Атанас Ташков, председателят на Общинския съвет Александър Държиков, районните кметове Костадин Язов и Георги Стаменов, общински съветници.

 

Три сцени в парк „Лаута“ посрещнат изпълнители от цяла България. В рамките на двата фестивални дни – 19-ти и 20-ти септември 2020 г.,  организаторите от „Ясмина” са подготвили за посетителите уроци по народни танци, хоротеки, кукерски игри, изложби на занаятчии, старинни оръжия и народни носии, концерти на фолклорни оркестри и ансамбли, битова детска работилница и много други.

 

Част от програмата на фестивала ще бъдат ансамбъл „Тракия“, гайдарски състав „Големите гайди“, представителен ансамбъл и оркестър към АМТИИ – гр. Пловдив, Здравко Мандаджиев, оркестър „Пловдив“, оркестър „Феникс“, гайдарски състави от Чепеларе и Момчиловци, ансамбъл „Седенчица“, комитет „Родолюбие“, комитет „Традиция“, ансамбъл към УХТ – гр. Пловдив, солистът на БНР Любомир Петов и гайдарят Стефан Янев и още много читалища, училища, пенсионерски клубове и самодейци от цялата страна.

 

За спокойствие на посетителите са осигурени безконтактни дезинфектаторни машини на всички входове и около сцените, предвидено е достатъчно място за свободно движение и спазване на дистанция. Организаторите препоръчват носенето на предпазни маски.

 

Дясната лента на бул. „Санкт Петербург” в посока „Тракия” ще бъде отделена за паркинг и ще се осъществява постоянен контрол на скоростта.  Участниците в движението се призовават за повишено внимание.

 

Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Календара на културните събития 2020.

 

   

 

Събота, 19 Септември 2020 15:11

Ето ги новите Ромео и Жулиета

Представяме ви Ясен Кадиев и Леа Дашкова

 

Те са на годините на главните герои, двамата са от София и са успели да се преборят в национален кастинг с десетки кандидати за ролите

 

снимка: Венелин Пиперов

 

Премиерният музикален спектакъл, базиран върху най-новия превод на прочутата веронска трагедия, дело на големия англицист, поет, учен, педагог – проф. Александър Шурбанов, ще оживее на сцената на Международният фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща” тази вечер.

 

Репортер на Капана успя да надникне „зад кулисите“ по-рано днес и разбра дълго пазената тайна кои са прекрасните млади хора в ролите на вечните влюбени. Представяме ви Ясен Кадиев – Ромео и Леа Дашкова – Жулиета.

 

Те са на годините на главните герои, двамата са от София и са успели да се преборят в национален кастинг с десетки кандидати за ролите.

 

Интериорът на Балабановата къща с минимални усилия се превръща в древна Верона, а музиката по време на спектакъла е от автентични, подбрани произведения, датиращи от времето на Шекспир.

 

19 септември, 18.30 ч., Балабанова къща
МУЗИКАЛЕН СПЕКТАКЪЛ
РОМЕО и ЖУЛИЕТА – ВЕЧНИЯТ РОМАНС НА ВЕРОНА

по най-новия превод на проф. Александър Шурбанов на прочутата шекспирова трагедия

С участието на Ансамбъл за старинна музика в състав:

Мила Павлова - блокфлейта, флейта

 

Валентин Методиев – обой

 

Венелин Пиперов - блокфлейта, кларинет

 

Евгений Тонев – фагот

 

Ясен Теодосиев – валдхорна

 

Диляна Червенкова - виола да гамба

 

Сабина Йорданова - бароков фагот

 

Пламен Проданов – блокфлейти

 

В ролите: Леа Дашкова и Ясен Кадиев

Билети на място час преди началото на събитието.

 

 

 

Грънчари, кожари и дърводелци представят работата си на улица “Съборна”

 

Никола Михайлов, стажант

 

Регионалната занаятчийска камара отново организира традиционния си “Есенен панаир на занаятите”. Съвместно с програмата “Празници на Стария град”, РЗК превръща улица “Съборна” в изложба на най-различни български занаяти.

 

Пловдивчани и гостите на града могат да се насладят на демонстрации от страна на майстори-занаятчии днес и утре от 10 до 20 часа, да види как творят майсторите и да  отнесе вкъщи ръчно направени от тях творби.

 

 

Независимо дали човек иска сувенир, подарък за някой близък или просто да разгледа, проектът на РЗК е един прекрасен обществото да се докосне до миналото ни и да разбере как точно са се изработвали всички онези красиви неща, които виждаме в музеите.

 

 

Други събития, които са част от “Празници на Стария град”, са “Работилници за малки и големи”, “Вкусът на Пловдив” и пешеходният тур “Крачка по крачка за здраве и познание”.

 

 

Непременно идете на улица “Стръмна” – Улицата на майсторите, на която има няколко ателиета, където човек може сам да изработи нещо.

 

 

Предлагат се всякакви възможности като рисуване върху стъкло, художествена керамика, дърворезба и други.

 

 

 

Фенове не само от България, а и от съседни страни куфяха на Трихълмието

 

С тричасово шоу избухнаха снощи рок звездите U.D.O. на древната сцена на Античния театър в Пловдив.

 

Това е паметно събитие! Единственият ни концерт за 2020-та година! Всичко е заради шибания вирус, каза фронтменът Udo Dirkschneider.  

 

Феновете пяха с бандата от началото до края на невероятно шоу със звук и светлина. С три Accept класики завърши убийственият концерт на немските рок музиканти, който бе заснет за предстоящо DVD.

 

За шоуто бяха пристигнали фенове не само от България , а и от съседни страни.

 

Еуфорията беше огромна, вечерта незабравима за хиляди почитатели и раздаващите се артисти, зажаднели за публика.

 

Снимки: Орлин Николов

 

Страница 1 от 1758

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…