Пловдивската архитектурна гилдия излезе с остро отворено писмо до кмета на града Иван Тотев по повод начина на възлагане на обществени поръчки за знаковите обществени обекти. От КАБ и САБ заедно настояват за среща с градоначалника и очакват от него да приеме поканата им. Отвореното писмо е подписано от целите ръководства на Камарата на архитектите в България, регионална колегия Пловдив  и Съюза на архитектите в България, дружество Пловдив.

Гилдията е силно разтревожена и озадачена от начина на възлагане и кратките сроковете, по които предстои да се извършат проектни, ремонтни, строителни и реставрационни дейности на почти всички големи и важни обществени обекти в града. Става норма в работата на Община Пловдив, големи обществени обекти в града ни, да се възлагат чрез така наречената технология „инженеринг“ и без архитектурни конкурси, пише в отвореното писмо на КАБ и САБ.

Архитектите дават няколко конкретни примера в тази посока- Площад Централен, Кино Космос, галерията на Гладстон, за които вървят процедури, повечето от които възлагане чрез „инженеринг”. За Площад Централен беше проведен архитектурен конкурс,  избран беше печеливш проект и се откупиха авторските права от португалските проектанти на значително висока цена, но това остана без последващ резултат. Възлага се реконструкцията му на "инженеринг"  по ново планово задание, без критерии за архитектурна и функционална визия. Инженеринг се възлага и за Кино Космос, без обществено одобрена концепция за функцията на сградата и без бизнес план за устойчиво развитие и по скромно задание, относимо по-скоро  към инженеринговата дейност, а не към проектната й част. Същата е ситуацията и с Сградата на Дружеството на пловдивските художници. Там е предвидено събаряне на съществуващата ценна сграда и строителство на нова без конкурс за архитектурна идея, без изисквания в обществената поръчка за архитектурен облик, без обществено обсъждане на обемно пространствено решение и съответстващо на високите изисквания към такъв род сгради планово задание за проектиране, изброяват архитектите.

Дават за пример и новият мост над Марица, който общината възнамерява да строи. по всички медии присъстват визуализации от проведения архитектурен конкурс от КАБ Пловдив и САБ Пловдив през 2015г., а в същото време от Община Пловдив е възложено директно на софийски колектив от пътни инженери работен проект на моста, който от архитектурна и естетическа гледна точка търпи значителни критики, подчертават от КАБ и САБ.

Почти всички гореописани обекти бяха обявени като част от необходимата инфраструктура на Пловдив, ЕСК (Eвропейска столица на културата) през 2019г. Това означава, че за оставащата по-малко от една година, те трябва да се въведат в експлоатация. Това време е недостатъчно дори за изготвянето на качествени проекти, а е немислимо да се говори за качествено строителство. Настоящата ситуацията крие огромни рискове за нашето национално културно наследство и за бъдещето на качественото  градско планиране. Ситуацията е сложна и проблематиката - разнолика. Всеки от обектите има свои специфики и се нуждае от експертно отношение.

За повече яснота, трябва да изясним същината на така наречената технология "инженеринг".Тя е ярък  пример за това как един некомпетентен в конкретната материя субект може да се яви водеща фигура в сложни и отговорни проекти, заявява архитектурната гилдия.

Когато обстоятелствата наложат създаване на нова обществена сграда, реконструиране на съществуваща, реставриране на ценна такава или изграждането на важно съоръжение като градски мост например, общинското ръководство е длъжно да проведе съответната обществена поръчка, така че общественият интерес да бъде удовлетворен максимално. Удовлетворен максимално означава да бъде създадена сграда на високо архитектурно ниво, без неприемливи компромиси в проектното решение. Такъв резултат може да има ако най-добрият, правилният проект бъде намерен чрез архитектурен конкурс. Едва след това може да се пристъпи към следващата отговорна задача – избор на изпълнител на строителните работи. Архитектурната гилдия на Пловдив с голямо съжаление и тревога констатира, че  при възлагане на важни за града обществени поръчки, се пренебрегва описания по-горе правилен подход, изтъкват от КАБ и САБ.

Отвореното им писмо продължава така: „Вече е норма работата по обществени обекти в Пловдив да се възлага чрез така наречената технология „инженеринг“, т. е. избира се "строителят", а той се ангажира да създаде и проекта, по който ще се строи. За нуждите на строителството на обществени сгради и съоръжения този начин е изключително порочен. При него ръководител на екипа се явява некомпетентен в урбанизма, проектирането и реставрацията човек. По този начин обществеността е лишена от възможността да получи сграда по избран добър проект. Тя ще получи онова, което "проектира" строителят по своя преценка, колкото и неудачно да е то.
Основният критерий при "инженеринга" е най-ниската цена. Този критерий и подход са напълно неприемливи при работа с обществени сгради и още повече архитектурно наследство, защото това гарантирано води до ниско качество, а по отношение на архитектурата и до неприемливи компромиси и грешки. Гражданите на Пловдив не се нуждаят от това.

Не напразно Законът за обществените поръчки предвижда провеждане на архитектурни конкурси за важни обекти. Това изискване се нарушава чрез "инженеринга". Международната норма ФИДИК забранява инженеринг при изразходване на средства по европейски програми и с това се цели гарантиране на добър резултат.
Загрижена за качеството на обществените сгради,  архитектурната гилдия на Пловдив се обръща към ръководството на Община Пловдив с апел да преосмисли и преустанови налагащата се технология "инженеринг" за възлагане на обществени поръчки от инвестиционната програма.

За да се запазят архитектурните ценности на Пловдив трябва де се преустанови строителството без качествени проекти, защото най-важното е да се запази наследството автентично за поколения напред. В този смисъл е по-добре то да стои непокътнато, защитено, скрито и така да изчака за цялостен компетентен подход.
Ръководствата на КАБ РК Пловдив и САБ дружество Пловдив за пореден път заявяват готовността си да предоставят необходимата професионална експертиза за ползотворна и успешна работа при реализиране на инвестиционната политика и мероприятията на града като Културна столица през 2019г. и очакват предложение от Кмета, съобразено с неговата програма за среща по изложената тема”.

Дали кметът ще откликне на поканата за среща и диалог, тепърва ще разберем. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…