Най-красивата асма в квартала увенчава ул. „Абаджийска“

На Широкото има цели пет   

Буйни, слаби, криви, стройни, сенчести, оплетени, безплодни, оставени на милостта на времето и на моменти почти абстрактни. Така изглеждат асмите в квартала на творческите индустрии. Увлечени в емоцията на делника повечето преминаващи през Капана дори не подозират за съществуването им. Но те са там, посадени от някога грижовни ръце.

Едни са пропълзели по фасадите и вече са оплели клони с близките дървета, като тези на ъгъла на ул. „Йоаким Груев“ и ул. „Христо Дюкмеджиев“. Цели три тънки и високи, чак до тавана на втория етаж на сградата.

Широкото се явява мястото с най-много лози в Капана. Има още две асми, които излизат от дупка в паважа пред входа на магазина за електроуреди на едноименния площад Марукян. Собствениците на обекта са оплели разклоненията около специална дървена конструкция и лятото лозовите листа правят красив сенник над входа.  

На Трифон Зарезан единствената асма в квартала, която е виждала скоро лозарска ножица, е най-младата такава. Намира се на улица „Магура“ № 1А и е съседка на стрък жълта роза. Двете са единствените растения на улицата.   

 

Най-ниската лозница на Капана се е кривнала на ъгълче на ул. „Константин Стоилов“, като че ли се опитва да надникне какво се случва на съседната пресечка. Малко по-надолу по посока Джумаята една друга пълзи опъната като струна по фасадата на сградата, провира се зад бръмчащото външно тяло на климатик и превзема небето над балкон миньон.

Успоредната улица „Абаджийска“ е приютила красавици, расли самобитно през времето. Няколко от тях увенчават входа на най-старата останала книжарница в Капана. На тях вече не им стига да растат нагоре и завиват към средата на уличката, може би за да ги забелязват по-често минувачите.

Най-красивата асма в квартала увенчава ул. „Абаджийска“. Визията и символизира всичко в събирателния образ на виното като усещане и философия. Тя е всичко онова, което оформя съвършенството на Еликсира на боговете: климат, почва, местоположение, културата, сред която расте, начинът на отглеждане и инстинктът на хората към тяхната земя…

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…