Точно две години след като багери събориха по-голямата част от тютюневия склад Ориент Табако, Темида заяви с категоричност, че сградата е паметник на културата. Върховният административен съд (ВАС) окончателно потвърди законността на спирането на разрушаването на тютюневия склад – паметник на културата, на ул. "Одрин" 8 в Пловдив, съобщи днес Дневник, позовавайки се на адв. Александър Кашъмов.

"На този етап с колегите от Министерството на културата си свършихме работата, за да спрем това безобразие, ред е на прокуратурата да докаже обвиненията и да бъдат наказани злосторниците", написа Кашъмов в профила си във Фейсбук. Той вероятно визира подсъдимите за унищожаването на недвижимата културна ценност, според съда, Георги Бранеков и Александър Николич, делото срещу които върви в пловдивския Окръжен съд. Следващото заседание в процеса е насрочено за края на март, като решението на ВАС може да се яви сериозна пречка в тезата на защитата на представителите на фирма „Одрин 8”, която оспорва именно защитения статут на съборената от тях сграда.

От решението на ВАС се вижда, че съдебният състав, че сградата е декларирана като архитектурен паметник на културата с писмо от института за паметниците на културата още от 1975 г. Съдът посочва и че има одобрен от министъра на културата протокол от 2000 г., с който е обявена историческа зона "Филипопол-Тримонциум-Пловдив" - групов паметник на културата, в която попада сградата. Магистратите определят като несъстоятелно твърдението на жалбоподателите, че протоколът на министерството не представлява индивидуален административен акт, въз основа на който да се приеме, че някоя от сградите попада в обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групов археологически и архитектурно-строителен паметник на културата, паметник на урбанизма и културния пейзаж. "Такова интерпретиране на закона е в противоречие с ясната и точна формулировка на относимите разпоредби", гласи решението на ВАС.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…