Стартира програма ADATA AiR

Артисти от Германия, Португалия, Румъния и Дания разработват проекти за социализирането на остров Адата и Мариця с инструментите на културата в резидентната програма ADATA AiR на „Пловдив 2019”. Те са сред първите творци, които гостуват на града в инициативата на фондацията, която се реализира в партньорство с Гьоте-институт България и Полски институт в София. Първата среща с тях ще се състои утре в СКЛАД-а в Тютюневия град.

Първите артисти, които гостуват в града през пролетта на 2018, ще разкажат за досегашния си творчески опит, за впечатленията си от Пловдив, а също и за проектите, върху които работят тук за 2019 г. Програмата за утрешното събитие, в Деня на Европа, включва кратки презентации на Матиас Гарф (Германия), Ана Бротас (Португалия), Алин Танаса (Румъния) и Нина Йоргенсeн (Дания). Ще бъде прожектирано и видео, подготвено от АТОМ театър (България) като резултат от работата им в Пловдив след едноседмичен престой в края на април. 

Участниците в ADATA AiR вече имат любопитни идеи за художествени проекти, свързани с реката и остров Адата, за които ще потърсят мнения и обратна връзка от пловдивчани. Идеята е на края на престоя им те да са напълно развити, за да се превърнат част от специалната програма АДАТА в рамките на Европейска столица на културата.

Артистите в резидентната програма са избрани чрез предварително проведена в началото на 2018 г. отворена покана.  До края на юли Пловдив ще посрещне още 30 други художници от цял свят в рамките на първа сесия на програмата. Успоредно фондацията обяви нова отворена покана за резиденцията, чрез която да бъдат избрани още толкова участници за втората половина на годината.


Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…