Четиринадесетото издание на Европейската нощ на музеите ще се проведе на 18 май. Общински институт „Старинен Пловдив“ отново участва активно в европейската инициатива, като екипът на културния институт е подготвил седем прояви в часовете между 18.00 и 00.00 часа.

 

Очаква се отново десетки музеи и галерии в цялата страна да се включат в с интересни изложби, концерти и разнообразни арт прояви. Европейската нощ на музеите е организирана за първи път през 2005 г. във Франция и само за няколко години печели много поддръжници и се разпространява успешно из цяла Европа.  Българските музеи и галерии се включват в инициативата още в първото й издание.

 

По своя формат Европейската нощ на музеите е широко отворена програма, при това към възможно най-широк кръг от хора, които имат възможност не само да се докоснат до експонатите и творбите, които музеите и галериите показват, но и до техните послания. Концепцията на инициативата е да се достигне до голям кръг от хора и най-вече до младата аудитория чрез представянето на необичайна и забавна програма, която освен възможността за запознаване с постоянната експозиция, да предлага и други културни прояви, като например театрална постановка, литературно четене, музикална програма и др.

 

 

Малка базилика

 

  • 18:00 ч. Откриване на изложбата „Свързване“ - живопис, графика, скулптура, плакат. Гостува  Културно – информационен център на Република Македония в гр. София.

 

 Балабанова къща

 

  • Володя Казаков – изложба живопис „Нивото на река Дунав в сантиметри“, Сводеста зала
  • 19:00 ч. - Откриване на изложба - живопис „Допълване“ на дуото Димитър Тошев и Тодор Васев – Дълбока зала.
  • Изложба От съкровищницата на Старинен Пловдив. Творби на Георги Божилов  - Слона – 1 етаж

 

Галерия „Златю Бояджиев“

 

  • 20:00 – 21:30 ч. Поетичен дует на Славка Зашева и Рамела Бохосян
  • 21:30 – 23:30 ч. Музикално – поетична вечер с участието на студенти по класическа китара и камерна музика на Стела и Костадин Динкови и поезията на Елена Диварова, Виолета Караджова и Евгения Тагарева.

 

Римски стадион

18:00 -  00:00 ч. – Отворен за посетители с вход свободен!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…