До края на месеца събират оферти за галерията, успоредно с това тече процедурата за енергийно обновяване на жилищната кооперация

Само един е против санирането на блока

Събирането на оферти по обществената поръчка за изграждане на художествена галерия за временни и постоянни експозиции на съвременно изкуство в сградата на бившия Детмаг „Снежанка“ на Малката главна е с краен срок 31 май. Това съобщи кметът на район „Централен“ Георги Стаменов днес.  Ремонтът на част от вътрешните помещения  в галерия е с прогнозна стойност 888 333.33 лева без ДДС. Отварянето на офертите е планирано за 1 юни.

Припомняме, че името на най-новата градска галерия ще бъде "Галерия 2019". Тя трябва да е готова за годината, в която Пловдив ще е Европейска столица на културата.  Галерията ще е на обща площ от 1000 кв. метра и ще се ситуира на два етажа. Пространството ще бъде запазено в цялост. Залата на втория етаж ще може да се разделя на две по-малки посредством подвижна стена, като там ще има и малка зала за конференции. Това предвижда техническият проект, изработен от екипа арх. Петко Костадинов от "Арко Студио".

Визуализация на проекта: Арко Студио
Визуализация на проекта: Арко Студио


В проектанския колектив участват още арх. Иван Костадинов, арх. Росица Митева и арх. Ангел Чоруков. До второто ниво ще се стига по съществуващата стълба от юг и нова такава в северната част на партера. Освен това е предвиден и просторен асансьор, не само за трудноподвижни посетители, но и за  транспортирането и на едрогабаритни произведения на изкуството.

Успоредно с набирането на оферти за галерията тече и процедурата за саниране на жилищния блок над Детмаг. По думите на кмета Стаменов всички документи на етажната собственост са уредени и придвижени за техническо обследване. Само един собственик на апартамент не се е подписал за санирането, но изискванията на закона за процентно съгласие на собствениците са изпълнени.  

Общинската администрация е заложила срок за изпълнение на галерията най-късно до края на тази година. „Надяваме се това да стане, за да може новото културно пространство да се ползва през 2019-а,“ коментира Стаменов.

С оглед на „бързината“ по процедурите за саниране има вероятност блокът да е със скеле по време на ЕСК.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…