С театрални работилници, изследователски разходки и запознаване с децата и младежите от Столипиново стартира проектът на италианската театрална компания „Gommalacca Teatro".  В рамките на два дни, от 27 до 28 юни, професионалните актьори и сценографи от Италия ще се запознаят с квартала и ще очертаят пространства за работата си в Пловдив. Ще се проведат пет театрални изследователски семинара с участието на младежи от българската и ромската общност  на възраст от 14 до 25 години. Първите два от тях  се случват  последователно първия ден в Столипиново, а втория в пространството на СКЛАД в Тютюневия град. Целта е чрез техниките на сценичните изкуства да бъде създаден нов език за общуване между участниците от ромската общност на Столипиново и връстниците им от други квартали на града.

Проектът на италианците със заглавие "Aw(E)are" се реализира от юни 2018 до януари 2019 г. като част от официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Техни партньори са  Младежки клуб "Рома" и IAC - Център за интегрирани изкуства - Матера. Работилниците се осъществяват и със съдействието на Национален алианс за работа с доброволци.

Неформалният метод на работа на "Gommalacca Teatro" е базиран върху педагогически подход към сцената и идеята за “потапяне”  чрез визуалните изкуства за преосмисляне на границите и освобождаване на въображението.  “Gommalacca Teatro” e единствената италианска компания, която осъществява паралелно два проекта към инициативата Европейска столица на културата - Пловдив 2019 и  Матера 2019. Работата с тях е продължение на партньорството на фондацията с италианската столица на културата и част от дългосрочните дейности за работа с общностите в града.

С началото на изпълнението на проекта “Aw(E)are” се отбелязва десетгодишнината от основаването на “Gommalacca Teatro” от Карлота Витале и Мимо Конте през 2008 г. Театралната компания съсредоточава своята дейност върху работата с общности, професионалната театрална продукция и търсенето на възможни нови места за “заразяване” с нестандартни езици в областта на неформалното образование, сценичните и визуални изкуства.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…