Арт мрежата Phase 7 спечели поръчката за идейна концепция на откриващо събитие на Европейска столица на културата

Хората от Пловдив ще се превърнат в главни творци и художествени ръководители на техния уикенд на откриването

Екипът на Свен Бейе е дал старата на Европейска столица на културата в Умеа, Швеция, 2014 и е участвал в закриващата церемония за Европейска столица на културата през 2008 в Ставангар, Норвегия

Създадената в Германия интердисциплинарна мрежа от артисти „Фейс 7 перформинг.артс ГмбХ“ е официално избрана да изготви идейната концепция за  официално откриващо събитие на проект „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“. Решението на комисията по обществената поръчка е взето на заседание в сряда след обяд.

Обявяването на резултатите от конкурса се забави, поради факта, че Единният европейски документ за обществени поръчки на единствения кандидат - Phase 7, не бе представен в електронен вид и с електронен подпис. Немската група получи срок за корекция на документите. На страницата на Общинска фондация „Пловдив 2019“ вече са публикувани докладът от заседанието и решението на комисията, че „Фейс 7 перформинг.артс ГмбХ” печели премията от 50 000 лева, като победител в конкурса. Решението може да бъде обжалвано в срок от 10 дни.

 

Ето част от доклада, която повдига леко завесата около идеята на екипа на Свен Бейе – създател на Phase 7:

„Предвижда се уикендът на откриването да се състои в дните петък и събота. Малките събития завършват на голяма церемония по откриването в събота вечер. Основна цел на уикенда на откриването на Пловдив 2019 е да се създаде децентрализирано събитие в целия град, което да се съвпадне с церемонията по откриването в събота вечер. Галерии, църкви, театри и други културни институции ще бъдат поканени да участват в изложби или малки събития, свързани с основната тема. Хората ще се разхождат наоколо и ще усетят многоцветната култура на Пловдив. Те преживяват духа на индивидуалната съпричастност още преди церемонията по откриването да събере всички в центъра на града в събота вечер. Заинтересовани страни и организатори на проекта, като например фондация Рома, фестивалът Лумикс, Градът на тютюна, също могат да се присъединят към началните дейности през уикенда. Заедно с общината те ще очертаят голямата картина на колоритното единство и ще изградят така наречените сателитни местоположения.

Участието на гражданите ще бъде основната цел на цялата тема „Всички ние сме цветове“. Хората от Пловдив ще се превърнат в главни творци и художествени ръководители на техния уикенд на откриването…“

След края на срока за обжалване и подписване на договора ще започне усилената работа по разгръщане на концепцията за предстоящото откриване на 12 ануари 2019 година. Откриващият спектакъл ще струва близо 2 милиона лева.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…