Общо 100 пейки в цялата страна ще ремонтира екипът Destructive Creation. Малките градски пространства са символ на общуването, на живота на открито – те са посредник между човека и природата. Проектът „Сервиз за пейки“ е част от по-големият проект _Място, чиято цел е да подобри градската среда с позитивни намеси в нея. До момента общо 10 партньора са част от инициативата, като Destructive Creation са едни от пионерите, вече ремонтирали 3 пейки в София. Един от следващите проекти е за промяна на парк „Самолета“ в Силистра. 

„Това, което ни кара да правим това, е че може да накараме тези пейки да изглеждат много по-добре с малко усилия. Тоест, с малко бои и материали е са готови“- казват младежите от Destrucive Creation –„„И да ги счупят, пак ще ги поправим”. Това е на база шопските поговорки и шопското твърдоглавие – И сам да съм в рейса, пак ще се бутам. Но ако обърнем този начин на мислене в друга посока, ще получим позитивно твърдоглавие. Да, нещата се развалят, ние ги поправяме. За съжаление понякога нарочно се чупят. Но не трябва да изпадаме в крайности и да смятаме, че всички чупят и никой не пази. Реално това не е вярно. Повечето хора пазим и оценяваме труда на другите, оценяваме хубавите неща. Ние не приемаме лично разрухата от хората, а по-големият проблем за нас е отношението на общината към тези процеси.“

Целта им е не просто да ремонтират пейките, а с помощта на артисти и художествени намеси те да се превърнат в произведение на изкуството. До края на годината ще бъдат ремонтирани още 97 пейки по територията на цялата страна. Основната  цел на художниците е да покажат и представят самоинициативата и доброволният труд в обществена полза с цел подобряване на градската среда, не просто като нещо хубаво – а като нещо наистина яко, привлекателно, даващо възможност за себеизразяване, нещо вдъхновяващо.

Изборът на първите ремонтирани пейки ще бъде от страна на артистите, след което жителите на София и други градове ще бъдат провокирани в социалните мрежи да споделят какво искат да променят в своя квартал и чрез конкурс ще бъдат избрани останалите пейки. Целта е активни граждани да изпращат снимки / качват във ФБ групата: преди-след намеси в публичното пространство, които показват определена активност – било то почистване, ремонт или добавяне на нови елементи на даденото място. Най-атрактивните кандидатури ще бъдат наградени с ремонт на пейките на тяхното място. Това ще става чрез предварително обявяване на дата за всяко място с цел включване на местните хора.

Проектът _Място е насочен към промяна на публичните пространства и се осъщестява с финансовата подкрепа на Coca-Cola Foundation. Той има потенциала да промени представите на местните администрации и жители в българските градове относно начина, по който физическите пространства могат да се облагородяват и поддържат.

Харесайте страницата на проекта “The Spot” във Facebook за да следите актуалната информация за нашите намеси в публичното пространство.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…