Годината 2018 може да влезе в историята на изкуството с първия официален отдел на нюйоркския MoMA в българското селото Старо Железаре. Всички най-големи произведения на изкуството от колекцията на MoMA ще бъдат достъпни в открита галерия в селото. Тук те ще бъдат представени по нов начин, различен от затворените пространства и архива на музея. За първи път в историята на MoMA колекцията ще бъде представена не само на най-бедните, но и по-малко мобилни, достигайки директно до вратата им.

Това лято екип от полски артисти, воден от полско-българското кураторско и артистично дуо Каратжина и Венци Пирянков, ще работи върху селските стени през целия два месеца, за да прехвърли колекцията MoMA в село Старо Железаре.

Фестивалът е продължение на основните идеи и лозунги на предишни издания - "Изкуство за социална промяна", "Село на персонажите". Портретите на жителите на селото са изрисуване заедно с избрани личности не само от Европа, но и от света на политиката, културата. Смесвайки локалното с глобалните, показва различни гледни точки и различни светове #заедно. Този път, портрети, образи на местни герои, селяните ще се появят в компанията на избрани произведения на изкуството или личности, които са техните герои. И така, в предложението от наша страна ще открием например "Спящата циганка" на Анри Русо, " Госпожиците от Авиньон" от Пикасо, автопортрет на Фрида Кало, поп арт давещо се момиче от Рой Лихтенщайн - описано като "шедьовър на мелодрамата" и е една от най-ранните работи на художника, изобразяващи жените в трагични ситуации, тема, която не е известна на много село жени.

Ефектът от този проект може да бъде грандиозен, дори феноменално, може да бъде най-артистично образователното село в света! Надяваме се, че следващото лято мнозинството от баби и дядовци, движейки се накучвайки и цигански семейства, ще бъдат експерти по изкуството на Warhol, Chagall, Malewic и Rothko.

Това е единственият шанс за такава институция като МоМА в наши дни, за дишането на нов живот в нея, за използването на нейния потенциал по един ценен, ефективен и жив начин. Потенциалът на големите арт центрове в градовете е изчерпан, средата и получатели са изчерпани, експлоатираните теми, както никога преди е необходим нов източник на енергия и освежаване на познатото.

Дори да беше умиращо село със стари хора и циганско малцинство в края на света, тук има още неизползвани ценности, неоткрито съдържание, погребани емоции, ценни неща, които могат да бъдат смирено разкрити от жителите на градовете и играчи на великия свят. Много ценности са дискредитирани през последните години от историята, съвременното изкуство прекалено лесно попада в капана на политическите игри и идеите за политическа коректност. Нужна е здравословната дистанция, независимостта, свободно поле за интерпретация, нови визии и решения. Селището, независимо от това в какво състояние е било държи своите истории погребани сред кутии и буркани, чували с боб, огънати и излекувани запаси от не непременно логични и обясними митични инструменти, неконтролирани и необясними емоции, нови стари начини да за справяне с реалността.

Лятото на 2017 година започнахме революционни дейности в селото, призовавайки за възраждането на авангард. Отивайки още една крачка напред, ние се движим към възход, където малко по-летаргичната роля на традиционния Читалища ще бъде поета от Музея на модерното изкуство. Днешният шанс на АРТ да влезе в живота би могъл да бъде видът СОЦИАЛЕН КОЛАЖ залепен/съединен от съвсем различни части от реалността.

Баба Велика, дядо Иван, Шабан, Янко и Али от ромския квартал, ще имат възможност да се запознаят с часовниците на Салвадор Дали, селските картини на Шагал, Мерилин Монро и Уорхол, колелото на Дюшан, белия квадрат на бял фон от Малевич.

Проекта отворен, с пространство за творчески импровизации и интерпретации през лятото, свързани с актуални ситуации и контексти, които най-вероятно ще доведат и до непредвидени и не планирани събития от А до Я, свързани с текущия контекст, което не само заслужава да бъдат включени в проектите за стенописи и стрийт арт, но които ще им дадат уникалност и автентична добавена стойност на проекта.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…