Инициативата „Синьо сърце“ е посветена на Международния ден за борба с трафика на хора – 30 юли

Един от емблематичните символи на града - фонтанът с пеликаните, осъмна с бликащата в синьо вода. Водната атракция на площад „Стефан Стамболов“ бълва ниски и високи струи в с цвета на небето, оцветена вода се лее и от човките на пеликаните.

Инициативата „Синьо сърце“ е посветена на Международния ден за борба с трафика на хора – 30 юли, уточниха от Община Пловдив. Синият цвят е символ на кампанията, в която за поредна година се включва Местната комисия за борба с трафика на хора в Пловдив, съвместно с Български Червен кръст – Пловдив.

Пред синия фонтан вече се изредиха за снимки сутрешните групи на Free Plovdiv Tour, чиито обиколки стартират от там. Групата, участници във Международния фолклорен фестивал от далечно Мексико също направи ярка фотосесия пред пеликаните.

Около фонтана доброволци разпространяват информационни материали по темата и раздават сини балони.

Трафикът на хора е престъпление, което експлоатира жени, деца и мъже за многобройни цели. Според Международната организация на труда 21 милиона души са жертви на принудителен труд в световен мащаб. Тази оценка включва и жертви на трафик на хора за трудова и сексуална експлоатация. Всяка страна по света е засегната от трафика на хора, независимо дали е страна на произход, транзит или дестинация за жертви. Почти една трета от всички жертви на трафик на хора по света са деца, а жените и момичетата съставляват 71% от жертвите, се посочва в доклад на ООН.

Местната комисия и Български Червен кръст – Пловдив предоставя възможност за включване и на всички, които не могат лично да подкрепят инициативата, но желаят да се присъединят. За целта във фейсбук е изработена специална рамка с инициалите на кампанията, която всеки желаещ може да постави на профилната си снимка в знак на солидарност.

Тези, които искат да се изявят и да покажат своята креативност и умения, могат да го направят до 2 август във фотоконкурс на тема: „30 юли – Международен ден за борба с трафика на хора“. Необходимо е да публикуват своя снимка със скръстени под формата на сърце ръце, придружена с хаштаг #синьосърцепловдив. Условията и начина за участие са описани във фейсбук страниците на организаторите.

Противодействието срещу трафика на хора не е отговорност само на правителствата на отделните държави. Всеки един от нас също може да допринесе затова като започне малки, но значими действия, които да предоставят надежда и помощ на пострадалите от трафик на хора.

Ние имаме сърце за жертвите на трафик на хора, а вие?

По данни на Върховна касационна прокуратура пострадалите лица по наблюдавани през 2017 г. дела за трафик на хора са общо 508 лица, от които 444 жени (от тях 36 непълнолетни и 1 малолетно момиче) и 64 мъже (от тях 5 малолетни момчета). Доминираща форма на това престъпление продължава да бъде трафикът на жени и момичета с цел използването им за развратни действия. Пострадалите лица според вида експлоатация през 2017 г. са: с цел развратни действия – 323, спрямо бременна жена с цел продажба на детето ѝ – 97, принудителен труд – 67, държане в принудително подчинение – 17 и отнемане на органи – 1.

Съгласно предоставена информация от страна на Районна прокуратура – Пловдив за 2017 г. пострадалите граждани от престъпления с предмет трафик на хора в досъдебна и съдебна фаза са общо 18 лица, от които 17 са от женски пол, като всички от тях са пълнолетни и 1 малолетно лице от мъжки пол. Основната цел на по-голяма част от извършителите при трафик на хора е да извършват развратни действия с пострадалите и така да се придобиват имотни облаги.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…