„Чистота“ чисти цял месец сиенитните скали на Сахат тепе  

Рисунките на Стойко Гагъмов бяха премахнати след предписание и инструкции как да стане това от Националния институт за недвижимо културно наследство

Триметров портрет на Апостола на свободата по пътя Асеновград – Смолян, рисуван през миналата година, остава най-близката творба на маестрото

Скалните рисунки върху Дановия на художника Стойко Гагъмов повече няма да се виждат върху сиенита. 4 години след като Стойко получи забрана да рисува образите на бележити личности върху пловдивските хълмовете, неговите творби са заличени.

Новината съобщи директорът на общинско предприятие „Чистота“ Иван Стоянов. „Всички рисунки по склоновете на Дановия хълм са почистени и за първи път от години насам сиенитните скали на тепето възстановиха своя естествен вид.“ Той разказа, че специализираният екип на общинското предприятие е приключил продължилата повече от месец работа.Припомняме, че на среща между  Иван Стоянов и художникът в началото на 2014-а година, Стойко предложи срещу заплащане сам да заличи с боя последните си творби на Младежкия хълм и все още незавършените портрети на Трихълмието. Тогава стана ясно, че премахването им по друг начин освен с пясъкоструйка е практически почти невъзможен, тъй като са използвани много качествени дълготрайни бои, фиксирани след това със специален лак. Всички материали маестрото заплаща сам.

„Вложихме много труд и усилия. С вишка изкачвахме работниците до най-големите височини, за да почистим тази природна забележителност от белезите на самодейни творчески изяви“, коментира днес Стоянов. Рисунките на Стойко Гагъмов бяха премахнати след предписание и инструкции как да стане това от Националния институт за недвижимо културно наследство, припомниха от ОП-то.По време на дългата процедура с института кметът на район „Централен“ Георги Стаменов заяви, че скалите са природна забележителност, а не платно за графити. Администрацията на Пловдив е категорична, че всеки, който има желание да се изявява в този вид изкуство, може да се обърне към управата на града, за да му определи място.

Триметров портрет на Апостола на свободата по пътя Асеновград –Смолян, рисуван през миналата година, остава най-близката творба на маестрото. Тя се вижда на повече от километър.

Според проучване на предприятието, 79 на сто от пловдивчани смятат, че мястото на рисунките не е върху скалите.Директорът на „Чистота“ препоръча на родителите повече контрол върху децата им през свободното време, защото повечето драскачи са в тийнейджърска възраст. Той напомни, че почистването на тепето започна още през май, а в началото на юни беше премахнат и последният щрих от Часовниковата кула. Междувременно обаче се появиха първите нови драсканици. От предприятието призовават гражданите да пазят.

От тази сутрин екипът започва да чисти фасадите на сгради в реконструирания участък на бул. „Руски“.


 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…