Строител на сградата ще бъде ГБС

След публикуване на визията на галерията се появиха разнопосочни мнения за естетиката ѝ

Малко повече от половин година се предвижда за строителството на новата галерия на улица „Гладстон“, на мястото на бившата изложбена площ на Дружеството на пловдивските художници. Реална дейност по строеж ще започне на 1 септември и трябва да приключи до 31 март 2019 година според указателна табела на огражденията на сградата. Така, ако се спазят всички срокове, което невинаги се случва в България, галерията ще отвори в началото на април 2019 година.

Старата, издигната като временна постройка преди няколко десетилетия сграда, бе съборена преди седмици от Община Пловдив. Съвсем скоро след това, без предварителни дебати и обществени обсъждания, пред публиката бе представена и визията на новата сграда по проект на арх. Петкана Бакалова и по популярния начин за по-бързо проектиране „инженеринг“.

Сградата ще има голяма изложбена площ, два етажа и кафене на един от балконите. Пред галерията ще има и малко площадно пространство. След представянето на проекта в медийното пространство много архитекти се изказаха критично, спрямо дизайна и цялата процедура на проектиране. Според други мнения лошият опит от конкурси в Пловдив обричаше на мястото да не се изгради нищо дълго време и градът ни да посрещне 2019 година с едно празно място, вместо галерия.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…