Artnewscafé чества десетата си годишнина със стрийт парти на откритата сцена на FLUCA Пловдив и разкрива малко известни факти за историята си в изложба фотографии

Както всяка година, в началото на септември Artnewscafé чества своя рожден ден със специално парти. Тази година това е юбилейната десетгодишнина, която ще се отбележи в деня на Съединението 6 септември между 16 и 22 часа с архивна изложба фотографии и с DJ стрийт парти на улица „Отец Паисий“ пред кафето, на сцената на австрийския културен павилион FLUCA. Artnewscafé ще събере своя настоящ екип, но и хората, които са били зад бара от самото начало и са част от културата на мястото, както и много приятели и фенове.

Още със създаването си през 2008 година, дори и преди да отвори официално врати, Аrtnewscafé се превръща в идеен хъб, място за събиране на хора около изкуството и градските каузи, и привлича нови хора от други градове и страни, оказва се важен фактор за развиването на съвременната градска култура в Пловдив. Историята на Аrtnewscafé започва през 2007 година, когато обнадеждени от ефекта върху аудиториите на организираната от тях за втора поредна година тогава Нощ на музеите и галериите Пловдив, Веселина и Катрин Сариеви решават да наемат току-що освободения сервиз за аудио и видео техника на Чоли, намиращ се непосредствено до галерия Сариев, и да направят едно място от нов тип, което да създава и развива на ежедневна база нова младежка креативна култура с респект към града, интерес в изкуствата и културата, съвременната музика и желание за развитие. Още преди да отвори врати, дори и без да има име, мястото започва да организира пърформънси (Леда Екимова, "За по-висша любов", "Зелева салата"), уъркшопове (за съвременни бижута с проф. Димитър Делчев, Николай Сърдъмов и Цвети Алексиева, и за ръчно правена хартия), изложбата "Моя Куфар" на Lloydhotel, Амстердам, лекции, и участва в Нощ на музеите и галериите Пловдив 2007.

Катрин и Веселина Сариеви решават да работят с бармани, които не са професионалисти, а са млади хора с интерес към определени културни области. Така първите бармани са Виктор и Дамян, издатели на студентския вестник "Млък", Мартин, който има интерес в етнологията и съвременната музика, и Василена, която е филолог. В годините редица от лицата зад бара на Аrtnewscafé се развиват професионално именно в сферата на културата, някои от тях продължават сътрудничеството по други проекти на Галерия Сариев и Фондация "Отворени Изкуства".

Място се оформя като точка за срещи и обмяна на мнение като кани известни личности да бъдат Приятели зад бара. Други инициативи на Аrtnewscafé имат ангажираност към социални, урбанистични и граждански теми. Такива са групата събития, дискусии и презентации "Беседка за града" през 2013 и 2015 година, а също така и инициираната от Веселина Сариева първа акция, изложба и дискусия съвместно с Пенка Попова и Георги Сербезов, състояла се на 24 януари 2011 година, "Да запазим кино Комсомол/Космос", която в последствие създава подписка и основава инициативен комитет, който в последствие променя хода на събитията и спира гласуваното решение за разрушаване на киното.

Наравно със сериозните теми, Artnewscafé става популярно през годините и с улицата, на която се намира. Разположено е на ул. „Отец Паисий“ в Пловдив, където под мотото "Успоредната Градска Култура" четири поредни години до 2013 г. се организира фестивал "Улица Отец Паисий". Artnewscafé винаги е било място за парти и запознаване с нова музика, за което имат принос първите DJ-и, които пускат в кафето, като Emil Doesn’t Drive, Robothko, Martin, а в по-ново време и създадените именно около Artnewscafé група DJ Мелформатор с основен идеолог Самуил, когото все още може да видите зад бара.

В годините Artnewscafé повлиява за развитието на този тип градска култура и на други подобни места в града, но и страната, и днес, за разлика от първите години на съществуването му, може да видите доста подобни места в Пловдив. Днес Artnewscafé има по-редуцирана програма от събития, като концепциите му за развитие се фокусират до голяма степен върху музикалната програма, доста често изнесена във външни събития като традиционните коледни и великденски партита All Together Now, и програмата на зародения до кафето  FLUCA – австрийски културен павилион, продуциран от фондацията на основателите на кафето "Отворени изкуства". 

Artnewscafé поддържа собствената си арт-библиотека и мини-книжарница, и все още дава името си на месечния Artnewscafé бюлетин за изкуство, който има свое мобилно приложение, а от 2015 година – и сайт за арт критика – www.artnewscafe.com/bulletin, и до днес продуцирани от "Отворени изкуства". Непроменени за тези десет години остават и архитектурното решение на MMXX architects – Магдалена Матанова и Христо Хаджиганчев, и запомнящото се лого – подарък от световноизвестния художник Недко Солаков.

По време на рождения ден на 6 септември 2018 година ще може да  видите някои от тези моменти във фотографска изложба на Веселин Трачев, посветена на историята на Artnewscafé. И да празнувате заедно с основателите, управителите и приятелите с музиката на DJ Sayulke, Martin /Nordic Soundscapes Bulgaria/, Denitza /Good vibes/, Mironov /Melformator/, ELEN /Melformator/, Plamen K, Radischen /Dots/, Cvetka /Dots/, Krassimir Dobrev, jOObba /XRaydio/, които ще пускат от сцената на FLUCA пред Artnewscafé.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…