Оригинален проект за заснемане и дигитализиране на културното наследство в Калофер търси доброволци. Екипът на Мелформатор кани всеки желаещ да участва в поредица лекции, работилници за обучение и помощ при работата по проекта „Дигитално Наследство България“. Той представлява 3D заснемане и разпространение на интересни, значими, труднодостъпни или малко известни, географски, исторически, археологически и архитектурни обекти на територията на град Калофер.

Целта на проекта е създаването на богат фонд от информация с Българско културно наследство, който след приключването на проекта ще е безплатно и свободно достъпно за публична употреба. 3D обектите ще бъдат качени за широката общественост под лиценз за свободно ползване (creative commons) в две от най-популярните в света платформи за споделяне на 3D съдържание - sketchfab.com и myminifactory.com.

Обектите ще се заснемат и дигитализират в 3D програма чрез иновативната техника “фотограметрия” (photogrammetry). Тя използва средствата на фотографията и специализирани софтуерни инструменти за генериране на триизмерни модели. Тези модели могат след това да се използват за видео, анимации, проекти, изследвания, реставрация, 3D принтиране и други.

Създаването на виртуални артефакти ще бъде извършено от специализиран екип впартньорство с Народно читалище „Христо Ботев 1869“ гр. Калофер и други местниструктури. В периода от 8ми до 14ти Октомври в град Калофер можете да участвате в цялостния процес на заснемане и дигитализация на обектите. За целта, ще бъдат организирани отворени лекции и работилници за обучение. Ако проявявате интерес да се запознаете с иновативната техника на фотограметрия, моля изпратете вашето резюме и кратко мотивационно писмо на "Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите." до 30.09.2018. Проектът предвижда хотелско настаняване и транспорт за двама кандидати. "

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…