Няма причина архитектурните творения да бъдат анонимни

Продължаващата практика авторите на проекти в градска среда да са неизвестни ще води само до повече недоволство и до лоши резултати

Голям обществен и експертен интерес предизвика строителството на новата сграда на Дружеството на пловдивските художници на улица „Гладстон“. Дебатите на различни нива из институциите доведе до организирането на полу-общественото, полу-експертно обсъждане, което се проведе преди няколко дни. Оказа се, че това обсъждане повдигна много повече въпроси, без да отговори на нито един отговор – и всъщност, изглежда, не промени по никакъв начин реалната ситуация. По сградата се работи от седмици, като вече е с изляти основи – тоест част от нейния план вече е решен.

Най-притеснителен от цялата ситуация е срамът, който, изглежда, изпитват в конкретния случай авторите на проекта – а и изобщо, тенденцията, която е идентична и за други архитектурни творби от последните години. Новината, че бъдещата галерия ще бъде проектирана от арх. Петкана Бакалова дойде леко изненадващо, но и в същото време с известни надежди у гилдията или сред обществото. Тя е един от опитните, но и уважавани специалисти, с реална експертиза в сферата на културното наследство.

Представеният през медиите проект – или по-скоро визуализация – обаче разочарова гилдията. Това бе предшествано от по-сериозното разочарование. Въпреки уважението, което арх. Бакалова си е заслужила през годините както сред колегите си, така и в обществото, не стана ясно как изборът за проектант на бъдещата галерия е паднал точно върху нея.

От дълги години част от пловдивските архитекти, сред които и професионалната им организация – Камара на архитектите – регионална колегия Пловдив – се борят все по-рядко да се прилага т.нар. практика за проектиране на инженеринг, като архитектът придобие по-голяма роля, заложи се по-силно конкурсното начало в обществени проекти и се повиши информираността сред обществото. Иначе казано, когато се проектира галерия – архитектът да бъде избран чрез конкурс, а плодвивчани да знаят какво се случва.

Конкурсите не са панацея. Горчиви са спомените от смелите опити на One Architecture Week с конкурсите за площад „Централен“ или пространството пред Градския дом на културата „Борис Христов“, за които не се случи нищо, освен, че се изхарчиха пари за самия конкурс, раздадоха се награди и се направиха откупки. Идеята на всичко това не е да се правят упражнения по проектиране, а да имаме краен резултат – построен площад, сграда или от каквото там има нужда.

Очаквано – но не оправдано – е решението да се намери заобиколен начин да се случват нещата. И именно това се прави с процедурите за инженеринг – общината си избира някой архитект и сме прескочили няколко месеца.

Ако сме приели тази практика – което, според мен, не бива – то топката тук вече е в полето на самите архитекти. Когато работиш каквото и да е, трябва да се гордееш със своя труд. Особено в случай, в който строиш сграда за целия град – обществена сграда, с публични пари. Не бива да съществува страх от това дали ще има критики към проекта – напротив, той трябва да премине през възможно най-много хора, колеги архитекти, артисти, художници, изкуствоведи, куратори, галеристи и т.н. В българското общество сме доста назад в опита си да водим аргументиран диалог и да приемаме чуждото мнение (което се отразява на самите „критикуващи“ – често не се води конструктивна критика, а по-скоро се плюе и не се приема никаква защита от критикуваната страна) – но и това не трябва да ни спира. Ако едногодишното ви дете не може да ходи самостоятелно, няма да се откажете, нали? Ще продължите да се учите заедно, докато няколко месеца по-късно то вече ходи само.

Така, за да се получават хубави сгради или пространства в градска среда, ни е нужен много повече диалог. Нужно е да сме по-смели в тоя диалог. Нужно е и самите архитекти да не ги е срам от труда им. Докато няма конкурси и обществени обсъждания обаче, голямата вина е у тези архитекти, които се съгласяват да работят на „инженеринг“ и в последствие отказват да показват и защитават творбите си. След като даден архитект е получил работата си без конкурс, това е единственият начин не само да направи най-добър резултат – чрез широк и експертен диалог – а и за да си изкупи вината.

И тук не става дума за галерията на „Гладстон“ – а за всички други десетки проекти, които се случват в целия град в последните години. Защото този процес в случая някак се разви - макар и след голям обществен натиск. А той трябва да става лесно. Защото нямаме никаква представа какво се случва с площад "Централен", все още - с галерията в бившия ДетМаг, сградата в Стария град на Градската художествена галерия и още куп важни пловдивски сгради.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…