Интерактивен маршрут представи част от градското културно наследство по интерактивен начин чрез сетивни задачи

Интерактивен маршрут „Усети града 2“ представи част от градското културно наследство на Пловдив по интерактивен начин чрез сетивни задачи. Периметърът му беше от Цар-Симеоновата градина до пл „Ст. Стамболов“. Маршрутът се преминаваше със затворени очи с предварително подготвен водач. В него се включиха и хора със зрителни затруднения. Участниците се запознаха с места от значение за градската култура, памет и наследство, както и с паметници и скулптори на Жорж Трак и Цвятко Сиромашки. Началната точка беше фонтанът „Деметра“ в Цар-Симеонова градина и завърши пред сградите на БНР и БНТ – Пловдив.

„Усети града 2“ беше представен на кръгла маса на 19 октомври в ПУ „Паисий Хилендарски“, където бяха дискутирани предизвикателствата пред представянето на градско културно наследство по сензорен начин. На кръглата маса присъстваха представители на местни и национални институции, граждани със затруднения, студенти, преподаватели от катедра Етнология на ПУ. Гост беше и Аксиния Бутева – представител на Министерство на културата на РБ.

Маршрутът е резултат от антропологично изследване чрез сензорна етнография, част от научно-приложен проект „Сензорно представяне на градско културно наследство“ на Асоциация за култура, етнология и антропология „Медиатор“. Проектът е финансиран от Национален фонд „Култура“/ National Culture Fund, Bulgaria, и реализиран в партньорство с Философско-исторически факултет ПУ „Паисий Хилендарски“, Център за антропологични и етносоциологически изследвания към ПУ и Национален център за рехабилитация на слепи – Пловдив.

От АКЕА „Медиатор“ предвиждат организирането на маршрута и занапред с цел повишаване на осведомеността за достъпа до градските пространства и културно наследство на Пловдив за хора със зрителни затруднения и повишаването на емпатията на повече хора.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…