Знам ли как да потърся правата си, толерантен ли съм, реагирам ли, когато нечии чужди права са нарушени?

На тези въпроси отговори флашмоб #ПредайНататък с послания за опазването на човешките права

Соня Попова

„Имаш право да гласуваш”, „Имаш правото да бъдеш чут”, „Защитавай интересите си” бяха част от призивите, с които доброволците от Асоциация „Голям брат Голяма сестра – България” привлякоха вниманието на преминаващите пред  Дома на културата „Борис Христов“ в Деня на будителите, по време на флашмоба #ПредайНататък.

В четвъртък след обед на площадчето пред ГДК те инсценираха ситуация, в която човек не е наясно с правата си, но с помощта на свои приятели и обществото, очите му могат да бъдат отворени за това, че той е равен с всички останали и че първото условие за упражнение на изконните човешки права е тяхното знание.


Своеобразната сценка премина в т.нар. mannequin challenge, чрез които младежите продължиха да предават нататък още послания, с които да събудят чувствителността на гражданите към въпроси, които не са от типично ежедневен характер – знам ли как да потърся правата си, толерантен ли съм, реагирам ли, когато нечии чужди права са нарушени.  Избраният тематичен жълт цвят и музика направиха флашмоба по-атрактивен за случайно присъединилата се публика, на която разчиташе.


Събитието бе част от Кампания „#НовитеБудител(к)и: Предай нататък“, която се реализира от Асоциацията в партньорство с Български фонд за жените и с подкрепата на Civitates – инициатива за филантропия, демокрация и солидарност в Европа. Кампанията обединява в неформална коалиция 12 неправителствени организации и медии от 7 града в България и цели да популяризира общочовешките и демократични ценности, приноса на фондациите, асоциациите и сдруженията за опазването на достойнството и правата на човека на различните групи в обществото и да обърне внимание на новите предизвикателства и свиващото се пространство за гражданското общество.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…