Ситуацията там е много неприятна, имаме купища жалби заради масовите сбирки в публичното пространство, заяви кметът

 

Обмисля се отнемането на удълженото работно време на денонощните магазини в зоната, от които тийнейджъри си набавят бира

 

Патрулиращи частни охранители ще всяват ред и спокойствие в квартала

 

Нови мерки за сигурността и за спокойствието в Капана предприема Община Пловдив. За това информира днес кметът Иван Тотев. Причината е случващото се на откритото публично пространство Ядрото в квартала на творческите индустрии, срещу което в администрацията са входирани десетки оплаквания само в последните няколко седмици.

 

„Прекалено много станаха жалбите за шум от Ядрото. По наши наблюдения дори вече хората избягват и през деня мястото, а това е проблем, който ще решим. Утре правим широка среща с кмета на район Централен и зам.-кмета по сигурността, на която ще обсъдим какво точно трябва да се случи в публичните пространства в центъра на града. Защото става така, че ние променяме градската среда, за да бъде за хората, но после тези публични пространства стават само за част от хората. Ситуацията в Ядрото е неприятна. Може би ще стигнем дори до момент, в който да отнемем удълженото работно време на денонощните магазини в зоната на Капана, тъй като не можем да ги контролираме. Има закони, които са ясни и които трябва да се спазват. Но не се случва. Продажба на алкохол на деца под 18 години е забранено и това е ясно разписано. Но ние не можем да сме пъдари. Затова ще стартираме проверки в по-късните часове, за да видим как се продава алкохол и откъде се купува той. Но категорично ще вземем мерки”, подчерта Иван Тотев днес.

 

Една от предвижданите идеи за справяне с проблема е сключване на договор с частна охранителна фирма за Капана. Намерението на кметството е в квартала да патрулира обходна двойка от по-млади и в силата си охранители, които да са в непрекъснат контакт със служителите на Общинска охрана и с полицията.

 

„Имаме няколко опции, които сме решили да приложим, но в никакъв случай това на Ядрото не трябва да продължава така. Същото се отнася и за зоната около Джумая джамията и за още  няколко места в центъра. Ще сложим табели, които много ясно да заявяват, че консумацията на алкохол и вдигането на шум там след десет часа са забранени. За да не влизаме в режим „Не съм информиран, не знам”. Освен това в повечето случаи хората там са непълнолетни, което създава проблем при евентуално санкциониране. Твърдо решени сме да се справим с казуса, защото все пак говорим за някакъв имидж на града, който градим толкова много време и толкова усърдно. Не искаме да минем във вариант, в който да затваряме, заграждаме, забраняваме. Искаме тези обществени пространства да са отворени и да са за всеки, но да се знае как да се ползват тези обществени пространства. Категорично през 2019 година трябва да гарантираме сигурността и спокойствието на хората”, заяви кметът.

1 comment

  • Comment Link Agueda Agueda Дек 19, 2018

    Ahaa, its nice dialogue about this paragraph at this place
    at this blog, I have read all that, so now me also commenting here.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…