30-метровата сцена-кула за откриващата церемония на „Пловдив – Европейска столица на културата“ ще бъде обърната към всички зрители на 360 градуса – целта е гостите от всички посоки да могат да наблюдават спектакъла. Това разказа Свен Сьорен Байерн от Phase7 – организацията, която режисира представлението на 12 януари в центъра на града. Това е в контраст с и нещо невиждано от хората, свикнали с рок-концерти и други спектакли с типичен „фронт-стейдж“, добави той.

Представлението, носещо името „Ние сме всички цветове“, стъпва на концепцията „Заедно“, обясни артистичният директор на Phase7. За нас тази идея е изключително вълнуваща – в Европа постоянно се сблъскваме с различни проблеми и е предизвикателство това, че се налага отново и отново да преоткриваме смисъла на заедността. Концепцията на „Пловдив 2019“ се вписва много добре в това – първоначално „заедно“ е просто една дума, но всъщност тя има много дълбок смисъл, добави Свен Сьорен Байерн. В съзвучие с името "Ние сме всички цветове", той препоръча и посетителите да се облекат в цветни дрехи - носете си червените шапки, шарените якета, помоли той.

На сцената ще се качат много музиканти, сред които известни български имена, като Теодосий Спасов, Валя Балканска и нейният гайдар Петър Янев. Освен тях немските режисьори са включили кукери, във връзка с новата година. На 6-етажната конструкция ще се появят близо 1500 души – освен изпълнителите, там ще има и много доброволци, които ще обогатят спектакъла. Сред тях са деца, пенсионери, младежи от спортни клубове по гимнастика, вдигане на тежести, стотици чуждестранни студенти от Медицинския университет и други. Ученици от гимназията за сценични изкуства също ще се включат в спектакъла – някои като актьори, други като гримьори.

Танцови изпълнения са подготвили от Ансамбъл „Тракия“, които обаче ще видим в нова, по-модерна светлина – творчеството им ще бъде обогатено със специално режисирано видео. Освен големите индивидуални изпълнители, за музиката ще се погрижат и 200 души от няколко пловдивски хора – сред които хорови състави от АМТИИ, хор „Детска китка“, хора на момчетата „Стефка Благоева“, както и подготвителната му група, и хор на Държавна опера – Пловдив, всички те дирижирани от Диан Чобанов. В спектакъла ще се включат и 20 гайдари.

Освен 30-метровата кула-сцена на шест етажа, танци ще има и по два подиума-продължения на най-ниската част на конструкцията. Продълженията ще са по бул. „Цар Борис III Обединител“ – по 100 метра в двете посоки от централната кула, която ще бъде поставена в близост до пресичането на булеварда от тунела и бул. „Мария Луиза“. По самата сцена и по подиумите ще са поставени екрани, на които пловдивчани и гости ще могат да наблюдават по-отблизо спектакъла.

Самото представление ще стартира в 19 часа и ще продължи около 1 час. След това в рамките на още поне 2 часа ще има и музика. Свен Сьорен Байерн препоръча хората да идват по-рано, тъй като ще се извършват различни проверки от съображения за сигурност. Трябва да се вземе предвид и транспортът – не е подходящо да се идва с автомобил, тъй като очакваните между 50 и 80 000 души няма да има къдеда паркират. Препоръката е който може да дойде пеша, с обществен транспорт или по друг начин, ненатоварващ движението в центъра.

Откриващият спектакъл на 12 януари ще даде старт на годината на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019 година. Детайлната програма предстои да бъде представена пред медии и обществеността. Целият „дълъг“ уикенд ще бъде изпълнен със събития, още от петък, 11 януари. За 13 януари, неделя, се предвижда и „детско откриване“ с множество събития на много места из Пловдив за най-малките.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…