Почти по цялото Земно кълбо, където е разпространено християнството, се отбелязва и вечерта преди Коледа. Всички ви разказват за това как посрещат и празнуват Рождество Христово по света, ние пък потърсихме приликите и разликите в традициите за вечерта преди най-светлия празник.

Вижте как празнуват Бъдни вечер хората в различни краища на света:

Франция

Във Франция има традиция, която е сходна с нашия „бъдник“. Вечерта преди Колета в много части на Франция, семействата поставя пън в камините си, който гори чак до Новогодишната нощ.

Швеция

На Бъдни вечер шведите сервират традиционния си оризов пудинг. В него е скрита една бадемова ядка. Те вярват, че на който се падне бадема, той ще се ожени или омъжи през следващата година.

Италия

Италианците също сервират определен брой ястия. Както у нас спазваме традицията за 7 (или 9) постни ястия, така те имат подобна. Разликата е, че на Ботуша сервират 7 рибни ястия. Сред тях са  пържена риба, пушена сьомга, морски дарове и рибни салати. Италианците свързват числото със седемте добродетели в християнството: вяра, надежда, милосърдие, въздържаност, благоразумие, смиреност и справедливост.

Англия

В навечерието на Рождество Христово в Англия, децата закачат специално приготвени чорапи на леглото си или над камината в очакване на подаръците от Дядо Коледа. Във вечерята на празничния ден има коледния пудинг, в който се пъха монета от 6 пенса.

Германия

На 24 декември цялото семейство се събира пред трапезата, отрупана с традиционни немски ястия за коледа - като се започне от печената пуйка с картофи и се стигне до традиционния сладкиш „Щолен", който се приготвя месец по-рано.

Португалия

Който намери паричката, трябва да почерпи цялото семейство и да плати Коледната вечеря следващата година.

Русия

Всеки знае, че традициите ни са почти еднакви, но ние открихме нещо интересно и не толкова популярно. Традиция-символ, според която се скрива между клоните на елхата дни наред клетка с бели гълъби, които са били пускани на свобода на Бъдни вечер. Идеята е да се върнат и да донесат късмет и щастие.

Австрия

На Бъдни вечер на австрийската коледна трапеза задължително присъства щрудела с плодове и орехи,от  който се дава и на бедните хора по улицата.

Австралия

Няма как да се сравним с това полукълбо, там сега  температурите често надхвърлят 40 градуса и е разгарът на летните отпуски… Така че празникът е на открито, обикновено по бански и с много песни.

Гваделупа

На Бъдни вечер ядат свинско месо, особено кървавица, а на Коледа се хранят по-постно.

Канада

В някой части на страната из църквите се продава риба, която е уловена специално за случая. Приходите от продажбите отиват за благотворителност.

САЩ

Вечерта на Бъдни вечер децата закачват чорапи на камината или стълбището и приготвят чаша мляко и захарни пръчки за Дядо Коледа, както правят и децата в Канада.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…