Площадното пространство пред Кино Космос ще бъде включена в общия проект за сградата. До 20 дни ще бъде готово заданието и публикувана поканата по Закона за обществени поръчки. То ще бъде съгласувано, през арх. Петко Костадинов, с Камарата на архитектите и Съюза на архитектите, съобщи кметът Иван Тотев.

Проектът за Кино Космос ще стане бързо. Желанието е той да се случи успоредно с площада пред сградата, коментира кметът. Вече има издадени заповеди за павилионите, които се обжалват в съда, но така или иначе се върви по процедурата за отчуждаване, добави Тотев. Сумата за проектиране ще е малко по-голяма, 150 000 лв е горната граница, тъй като към проектирането на киното се добавя и площадът, уточни още кметът.

Желанието на общината, което ще бъде най-точно описано в предстоящото задание, е в западната част, която е на калкан със съседните сгради, да се оформят галерийни пространства във временни съоръжения. Те трябва да са отворени към площада, като така се създаде още едно пространство за култура, коментира Иван Тотев. В самия площад – в центъра му, или където преценят архитектите, ще трябва да се оформи и бар или кафене, някакъв тип лятно заведение, където да се събират хората на културата, разясни още кметът.

В проекта се включва и затварянето на улица „Никола Козлев“. В момента тя е тупикова и не излиза на „Гладстон“, като в новия проект тя ще се затвори и за паркиране – по подобие на улица „Отец Паисий“ в най-южната ѝ част. Там ще може само да се преминава, тъй като все пак има живущи с гаражи. Но сегашната улица ще се приобщи към пешеходната част и ще се проектира като площадно пространство.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…