Панаирът на занаятите завладява Малката главна, заедно с първия фестивал „Споделени нишки“

Дипломати ще се включат в тъкането на черга, дълга 2019 см

Още преди официалното откриване на Традиционният пролетен панаир на занаятите в Пловдив, занаятчийте вече се настаниха по Узун чаршия. От днес до неделя Малката Главна и Улицата на занаятите в Стария град ще разказват и показват древно изкуство на 70 майстори от пет държави, представители на над 20 занаята. Те ще демонстрират уменията си на живо пред посетителите.

Заради тържественото посрещане на Купата на България в Пловдив тази вечер от 18 ч. откриването на панаира се измества с час напред и ще започне в  17,15 часа.

Акценти тази година са тъкачеството, залегнало в първото издание на пленера  „Споделени нишки“, и ножарството. В продължение на 4 дни 7 признати майстори тъкачи ще тъкат черга, дълга 2019 см, а финалните конци ще сложат кметът Иван Тотев и дипломати от петте държави.

В две работилници на ул. „Стръмна“ в Стария град деца ще могат да си изтъкат пано под ръководството на тъкачи, а възрастните – да изковат нож от парче метал.

Освен това в петък на стълбите на Каменица ще има парад на шапките с участието на Ирина Сардарева, а желаещите да участват могат не само да пробват шапки, а и да дефилират с любимата си собствена шапка. На дефилето с шапки на Сардарева са предвидени и награди за най-добре представените модели.

Междувременно днес се очаква двата пловдивски футболни тима ЗАЕДНО да отидат до сградата на Общината, където в 18 часа ще бъде показана Купата на България от терасата на „Стефан Стамболов“ 1.

Шествието ще премине покрай фонтана с пеликаните, чиято вода вече е оцветена в бяло, в чест на победителите в дербито.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…