Какво може да направи една шапка със самочувствието на жената?

Клоунът: По-добре е да имаш глава, отколкото да нямаш шапка. Ако нямаш шапка, направи си! Ако не можеш- купи си!

Таня Грозданова

„Шапката е любов!“, повтаря Ирина Сардарева и раздава творенията си на малки и големи дами. Те са дошли от близо и далеч в петък вечер в подножието на Стълбите на Каменица на Главната улица в Града под тепетата, за да участват в първия в Пловдив ,,Парад на шапките“.

Дефилето с капели, воалетки, кепета, такета, каскети и т.н. се състоя в рамките на Пролетния панаир на занаятите, които продължава до неделя, включително на Малката Главна.

Парадът бе организиран от Регионална занаятчийска камара – Пловдив по идея и с шапки, изработени от на най-талантливата и обаятелна, майстор шапкар Ирина Сардарева и синът ѝ Георги. В него се включиха дами и господа от 4 до 64+ години, някои със свои, а други с уникатите на Шапкарката на републиката.

Участници, които бяха дошли със своите любими шапки, дефилираха и ги представиха пред публиката, а най-шикозните получиха награди за атрактивно и оригинално представяне от Ира, Георги и Камарата.

Водещият на шоуто – актьорът Васил Караманлиев не спираше да приканва минувачите с шапки и без шапки да се включат в забавлението:

„По-добре е да имаш глава, отколкото да нямаш шапка. Ако нямаш шапка, направи си! Ако не можеш- купи си!“

Репортерът и стажантът на Под тепето също не издържаха на изкушението.

Освен че ви потапят в атмосферата на тази незабравима феерия от цветове и усмивки, те също дефилираха и научиха отговора на въпроса „Какво може да направи една шапка със самочувствието на жената?“

А той е: „Фурор!“

Ето и няколко истории с шапки от парада.

Събка: „Мечтите сбъдват ей, сбъдват се! Днес, на 54г., ранно- пубертетната ми мечта да бъда МАНЕКЕНКА се сбъдна! Тогава, на 12- 13г. бях грозното патенце – тромавичко, пълно, с пъпки и мазна коса, а днес- лебед, манекенка! Вярвайте в мечтите си!“

Лили: „Това е съвременната корона! Аз съм инженер по професия, но от няколко години в свободното си време украсявам шапки. Не ги продавам, а ги подарявам на приятелките си. Днес дойдох от Троян специално за Парада.“

Гери: Първо с шапката се гледате от разстояние, преценявате се. После я слагаш, поглеждаш в огледалото плахо и след това в миг се преобразяваш! Светът става различен, някак по-шик.

 

Ваня: Не ме снимай толкова много, шефът знае, че съм заета в късния след обед, ама не знае с какво.

Майсторът-кошничарят Мехмет Шакир си сътворил шапката в петък преди обяд, за да се включи в парада със съпругата си Емел Балъкчи.

Мехмед: Моята шапка пристигна от гората рано тази сутрин…

Парад на шапките премина по Главната улица на Пловдив до сградата на Общината и обратно до Стълбите на Каменица. През това време туристи, минувачи и айляка по кафенетата снимаха и ръкопляскаха на капелатите дами.

За всички, които не успяха да се потопят в емоциите на живо е галерията по-долу и съобщението, че предстои „Летен парад на шапките“ в София на 29 юни 2019 г. от 16:00 ч. до 19:00 ч. Ще дефилираме по Витошка.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…