Техническият университет – филиал Пловдив ще реставрира своята сграда, обявена за архитектурен паметник на културата

Третият учебен корпус на Техническия университет-филиал Пловдив се помещава в красива сграда на ул. „Цанко Дюстабанов“ № 8, обявена през 1985 година за архитектурно-строителен паметник на културата. От 2009 година е паметник на урбанизма и културния пейзаж в историческата зона „Филипопол-Тримонциум-Пловдив“.

Историята на тази сграда води началото си от август 1899 година, когато архитектите Мариано Пернигони, Георги Фингов и Вълко Вълкович правят проекта на френския девически колеж „Свети Йосиф“. По исторически данни сградата е била построена през 1907 година. Запазена е нейна снимка от 1912 година, публикувана от Димитър Райчев Пловдивски алманах на страница 104. Пърноначално сградата на девическият колеж „Свети Йосиф“ е била двуетажна. След земетресението през 1928 година започва ремонт и дострояване на трети етаж. В този вид сградата е завършена през 1942 година.  През 1948 година сградата на колежа е национализирана и предоставяна на държавни институции. От 1987 година е предадена за ползване на Техническия университет – филиал Пловдив.

Католическият орден „Свети Йосиф“ е водил неуспешна съдебна битка за възстановяване на собствеността на сградата. През 1992 година имотът е реституиран и върнат на ордена. По-късно в международен съд българската държава доказва, че е изплатила репарации на Франция след втората световна война и в тези репарации е включена и цената на имота на ордена за колежа. От 2000 година имотът със сградата отново е публична държавна собственост, предоставена на Техническия университет – филиал Пловдив.

Необходимият ремонт на трети учебен корпус на Техническия университет – филиал Пловдив започна с изготвяне и съгласуване на проект за външен ремонт на сградата и издаване на строително разрешение през 2012 година. През периода 2017-2018 година беше изпълнена малка част от проекта – смяна на дограмата и ремонт на покрива на югоизточното крило на сградата със собствени средства.

Външният ремонт на останалата част от сградата на Трети учебен корпус на Техническия университет – филиал Пловдив, включваща югозападното крило и средната част, предстои да се извърши по проекта за изграждане на Центъра за компетентност „Интелигентни мехатронни, еко- и енергоспестяващи системи и технологии“. Основната част от средствата са предоставени безвъзмездно от Европейския съюз, а останалата част се финансира от националния бюджет. В обновената част от сградата на вуза ще бъдат създадени и оборудвани с най-съвременна научна апаратура 20 научни лаборатории, в които ще се разработват проекти в областта на мехатрониката, роботиката, автомобилостроенето, авиацията, изкуствения интелект и енергоспестяващите системи и технологии.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…