Вместо банка, там отново ще има ресторант

Ремонт в сграда от 30-те години на миналия век изкара наяве интересен стар надпис. Текст „Разлъка“ със стария правопис се показа под мазилката на първия етаж на къщата. Тя се намира на ъгъла на кръстовището на „Антим I“ и „Христо Г. Данов“. Доскоро там се помещаваше клон на банка.

„Разлъка“ най-вероятно е името на стара кръчма, която се е помещавала там. Днес вместо банката, отново ще се изгради кафе-ресторант. Самата сграда е типичен пловдивски пример за модерната тогава архитектура – най-специфични са дългите вертикални прозорци на стълбището, както и триъгълните еркерни отстъпи на горните етажи. Типични за периода са също и прозорците, които са много широки.

За съжаление през годините сградата е претърпяла много преустройства и автентичният ѝ вид е напълно загубен, освен ако не претърпи цялостна реставрация. Запазени са дограмите на прозорците само на първия жилищен етаж, а всички останали, включително на стълбищната клетка са сменени. Цветът на фасадата също е различен.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…