След реконструкцията той се превръща във все по-любимо място на пловдивчани и гостите на Града под тепетата

Пространството пред Военния клуб и около сградата на Централна поща е основният площад на град Пловдив. Преди 9 септември 1944 г. той е носил името Цар Симеон, а след това – Червен площад. Фактическото му формиране започва през 1963 г., а няколко години по-късно се случва и цялостната му реконструкция и обособяването като площад.

В хода на работата на дълбочина от 3,5-4,5 м общо на площ над 1000 кв. м се появяват най-различни археологически находки – многоцветни подови мозайки с изображения на птици, растителност, геометрични фигури, антични улици, части на водопроводи, на жилищни сгради, понякога на две, че дори и на три нива. Най-важните открития са около подлезите – „Тримонциум“ и „Археологически“. По време на реконструкцията археолозите успяват да уточнят цялостната градоустройствена схема на античния град от римската епоха I-III в. В това време на мястото на хотел Рамада Принцес Тримонциум се е намирала крепостната стена и площадът се е намирал в покрайните на града. След Освобождението на негово място се е намирало старо турско гробище и той е представлявал голямо равно поле.

Фокусът към него се насочва през 1891 г., по времето на Първото българско изложение. Тогава на територията на гробището се прави парк, а главният вход се е намирал точно на мястото на Централния площад. След края на събитието градината получава наименованието Цар-Симеонова градина, а по този начин е кръстен и площадът, който все още изглежда по-скоро като поле. С течение на годините районът започва да се налага като централно място за провеждане на паради и чествания. Всички големи гости са минавали през него. По-мащабен ремонт на пространството е направен в периода 1963-1970 година.

Днес вече площадът отворен след последната си реконструкция и разкрива пред нас впечатляваща архитектура на две нива. Налице са два шадравана и пасивна водна атракция, която позволява „ходенето по вода” в близост до паметника на Гюро Михайлов. Хората сами могат да моделират фонтаните чрез създаване на индивидуална програма за водните и светлинни ефекти през специално устройство със сензорен екран. Самите водни атракции са достъпни за влизане. Същото се отнася и за така наречената „течаща вода”- водният ефект, който се намира в страни от двата фонтана. Посетителите могат да слязат и да разгледат отблизо разкопките в единия край, а тепърва предстои подстъпите към Одеона и Форума да се оформят и да се изгради пешеходен маршрут до Епископската базилика.

 
 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…