Емблематичното сграфито на Георги Божилов- Слона на улица „Съборна“ №2 се събуди за нов живот по фантастичен начин с 3D мапинг снощи. Монументалната творба от 1968г., посветена на основоположника на българското книгоиздаване Христо Г. Данов, бе „раздвижена“ от видео инсталация пред погледите на много млади пловдивчани и гости на града, събрали се да се насладят на визуалното представление. Единствената пречка за цялостното удоволствие от събитието бяха паркираните автомобили.

 

 

Организаторите на инициативата интегрираха различни калиграфски и печатни визуални похвати чрез D техника, като съживи иначе статичната творба на големия творец във всеки един детайл. Мапингът бе дело на екип от млади интердисциплинарни артисти, обединени в проекта Heritage Illuminated, които целят да провокират разговор в съвременното общество за запазване на културното наследство и монументалното изкуство в частност, както и с помощта на новите технологии да насочат интереса на гражданите към художествените шедьоври в градска среда, които често подминаваме с безразличие или биват забравяни напълно. Поради тази причина те ще направят впечатляваща визуална инсталация върху още две фасадни творби за знакови художници в страната- монументалната стенопис „Булгарплод“ на Стоян Илиев на Театър „199“ в столицата и сграфито паното „Апотеоз“ на панорамните площадки на ул. „Стефан Стамболов“ във Велико Търново.

 

 

Красотата на две напълно различни техники- сграфито и 3D мапинг показаха визуалният артист Влaдислав Илиев, Ивелина Иванова и колегите им от Studio Phormatik.

 

 

Съдбата на повечето монументални пана в страната не е толкова радостна — в България има регистрирани около 1200 сграфито творби, създадени между 1945 и 1990 година, като множество от тях вече не съществуват или са в лошо състояние. Санирането на сгради се оказва един от основните врагове на сграфитото, като множество творби са били покрити или унищожени в процеса. Това подчертава необходимостта от защита и възстановяване на сграфито като част от културното наследство на България.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…