Print this page

Стартира изграждането на Проект 0 в Капана. Той предвижда двойна огледална стена, която ще пресече много прецизно перпендикулярно улица Златарска, следвайки всички архитектурни извивки. Днес детайлите на идеята представиха авторът на проекта Кирил Кузманов и кураторът Владия Михайлова.С него бяха запознати и хората от квартала, които с интерес очакват появата на огледалната стена край домовете си.

Проектът стартира преди 4 години. Той е част от платформа за това кое и как се появява в публичното пространство, защо се появява, какви са отделните роли и взаимоотношения на художника, на институциите, на гражданите. Все важни въпроси, особено след нашето настояще, с една голяма въпросителна- до колко е възможно и невъзможно да се реализира един такъв проект с абсолютно хоризонтална структура. Некомерсиален проект, който се изгражда от самото пространство и от хората в него. Остава след себе си поле и пространство за други неща. Временното експониране за 10 дни е много важно, казва авторът Кузманов.


Работата му стартира през пролетта на 2010 година.От  юни същата година беше представен с изложба в галерия Сариев в рамките на Фонд Млади автори. Тогава Владия Михайлова беше куратор и по нейна покана всъщност откликнах за работа в тази платформа и това беше моето предложение за участие. От тогава това, с което се променя проектът, е трупане на съдържание. От една страна заявяването на всички тези 50 фрагмента. Това, което се променя е свързано със съдържанието, което е свързано с изложбите, представянията и отворените дискусии, които са правени за проекти в Капана. В този смисъл проектът сам по себе си е една платформа, която трупа и генерира съдържание, казва Кирил.


Идеята на проекта е събирателност на гледни точки от хуманитарна аудитория. Средата и качеството на средата, в която ние живеем, е свързана с качеството на комуникация, която имаме. Яснота на това кой какви позиции има в този процес, казва Кузманов. И вмята, че през 2010-та година е нямало такъв фокус и интерес в Капана, какъвто има в момента.


Кирил КузмановПредставяме мащабна конструкция с около 6 хиляди килограма общо тегло, 120 кв. м. площ, с размери 10, 40 на 5, 20 м. Появяването на едно такова произведение в публичното пространство е доста сериозен ангажимент, пълен със съвместна работа - конструктори, инженери, минаване по всички необходими пътища, които са в синхрон с нормативните уредби, законодателството в страната и общината, които са свързани с изискванията за това, тази работа да бъде представена и инсталирана, казва авторът.
И пояснява още, че изследванията, които са направили са свързани с това как Капана се е развивал през времето. Хора, които по различен начин са взимали отношение за това как се е променял или би се променил кварталът. Говорили сме с архитекти, историци, урбанисти, художници. Какъв е бил статутът му през 2010 година и сега. Защото и сега има паркирани автомобили, но тогава бе пълен с такива . Съществуването му беше като черна дупка в центъра на Пловдив без много ясна концепция, бриколаж от различни периоди, стилове, изоставени, работещи пространства, разкрива разликите в квартала само за период от 4 години той.


Какво е Капана? Какво би могъл да бъде? Това беше публично зададен въпрос още през 2010 година. Но какво би могъл да бъде отдолу на горе, какво хората могат да видят в Капана?  Не какво политиката може да види. Самите хора какво искат. Огледалната стена, която ще се случи с фрагментите от Проект 0 дава една такава възможност хората да се видят в града. Да помислят какво биха искали да видят в това пространство. Едно е само да минаваш- тогава си само очи, гледаш навън, а скоро ще видиш и себе си в града. Това е психологическия момент, който очаквам основно в тази работа на Кирил. Която и за него е уникална среща. Проект 0 е художествен проект, не е мениджърска инициатива, която включва събирането на хора. Не е фестивал. А художествен проект, в който логиката на случване беше това - двойнатa огледална стена да бъде създадена чрез предварително заявяване на отделните фрагменти, казва Владия Михайлова.

Предстои изграждането и откриване на проект 0 в Капана. Предвидена е и паралелна програма с документална изложба, която ще представи целия процес на реализиране на проекта, представяния, отворени дискусии, изложби. Ще има една международна конференция за град и публично пространство.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…