Print this page

Американските музиканти забиха импровизирано на Малката главна в най-големия пек

Паулина Александрова

До вчера в града под тепетата цареше такова спокойствие, че чак дразнеше. Улиците бяха почти празни, а тишината изпълваше целия Пловдив. Днес обаче Малката главна беше пълна с народ, защото пред халите имаше безплатен концерт на една нетрадиционна група - The Underscore Orkestra. Импровизацията на изпълнителите доведе до безброй учудени  погледи сред минувачите, които недоумяваха защо тези музиканти се кефят толкова на живота в този пек, пеят с цяло гърло въпреки августовската жега, при това не на сцена, а на уличната настилка срещу дюнерджийница. Много просто – те са души, зареждащи се от ритмите. Те са хора, които се радват на малките, но истински неща в живота като музиката и хубавото време. Те не свирят, за да вземат големите мангизи, а за да покажат изкуството и таланта си, да повдигнат не само своя, но и духа на околните. Точно това направиха  и  днес на Малката главна като накараха хората да се усмихнат и потанцуват.

The Underscore Orkestra изпълняват парчета, представляващи смесица от балкански ритми, ромски джаз, суинг, както и малко познатия у нас клезмер – музиката на древния еврейски фолклор със силно застъпени балкански и джазови мотиви. Свирят на много и различни инструменти – саксофон, бас китара, акордеон, кларнет, тромпет, тромбоне, бас, няколко вида китари, тарамбука. Оркестърът се състои от 20-тина човека, по-голямата част от които бяха днес на Малката главна. Те пътуват по целия свят и свирят по концерти, заведения, сватби, а много често просто ги удря вдъхновението и независимо къде са – на улица или на закрито, започват да свирят и танцуват. Повечето от тях са американци.

Такива хора, отдадени изцяло на живота и изкуството са рядкост в България. Може би това е причината пловдивчани да ги гледат с недоумение, но едно е сигурно – те приповдигнаха настроението на минувачите и озвучиха така тихите прекалено спокойни през лятото пловдивски улици. Бандата ще забие в петък вечер в Конюшните на царя.We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…