Челюсти: Акули плуват под паважа

Къщата на ужасите затисна майстор

Арт инсталации провокират в квартала на творческите индустрии

Таня Грозданова

„Днес в Капана е ОПАСНО!! ВСИЧКИ СЪРФИСТИ ДА ВНИМАВАТ ПОЯВИХА СЕ АКУЛИ!!“ – това написа в социалната мрежа Пламен Иванов. Верно, е има акули. Перките на цели три се подават над паважа на улица „Златарска“ и зловещо кръжат около издигната над канализационната шахта човешка ръка.  Той явно се опитва да си намери помощ, и вече хората се опитват да му погнат, разказва Пламен на мястото, а и ние го виждаме.

Виждаме също така, че и много хора подминават, все едно че млад мъж рита възрасна жена на спирка…

Някак странно е днес в Капана. До нас има труп, разказва сервитьорка на колежката си от съседната улица, докато пушат по цигара.

Заради „трупа“ ремонтните дейности в квартала  днес ще са в застой, шеговито подхвърля Пламен.

Кой е той ли? Млад, усмихнат, креативен, това е Пламен Иванов от Театъра на огъня и сенките. Участник и двигател в проекта ЛИЦА/FACES/CARAS, който се реализира в рамките на проект „Капана – квартал на творческите индустрии“ от програмата на Пловдив Европейска столица на културата 2019 и се осъществява с финансовата подкрепа на Фондация „Пловдив 2019”.

Тук (на ъгъла на ул.“Алцеко“ и „Хр. Дюкмеджиев“) има един човек, който се е захванал да ремонтира нещо по сградата, но тя взела, че му паднала на главата и той чака някой да му помогне, разказва Пламен, докато минувачите щракат „трупа“.

Ама репортерът пак не вижда някои да се притичва на помощ… После си го обяснява с легендата, че в Пловдив и в частност в Капана, всеки разбира от изкуство.

„Всъщност се опитваме постоянно да накараме хората да се замислят. Ето например, минават по улицата, имат си еднодневните си задачки и изведнъж … някой има нужда от помощ. Много се радвам и се забавлявам. Какво правя – създавам дадената инсталация и прекарвам около нея половин-един час, виждам хората как реагират и след това променям нещо. Идеята е да намериш точния подход към публиката защото тя навсякъде е различна.

Искаме да разчупим още повече Капана и хората в него да се усмихват още повече и да се радваме всички, добавя Пламен преди да се отправи към следващото място за арт провокация. Питам го къде е и какво да очакваме, а той отвръща просто – тайна. Все пак целта е да задържим изкуството в Капана и да го търсим там, разбира се. 

Междувременно разбитата оранжерия и портретите на Че изчезнаха мистериозно.

Очаквайте продължение на "ужасите" в Капана.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…