"Кантори Матерани" и девойките от "Евмолпея" превърнаха РИМ в Концертна зала (ГАЛЕРИЯ)

Двата хора разкриха невероятната акустика на сградата, рожба на италианския архитект Пиетро Монатни

Смесеният  хор "Кантори Матерани" от италианския град Матера, с диригент д-р Алесандра Барбаро и Девическа хорова формация "Евмолпея" – Пловдив, с диригент д-р Рада Славинска вдигнаха на крака публиката в Регионалния исторически музей в събота вечер. Двете формации подариха незабравим концерт на пловдивчани, като част от Българо-италианските дни, който се провеждат в града под тепетата от 9 до 13 юни.

Пеещите гости от Италия са официален църковен хор към Катедралата на Базиликата на Матера – градът, който заедно с Пловдив дели титлата Европейска столица на културата през 2019-а. В зала "Съединение" на Регионален исторически музей – Пловдив те бяха посрещнати от директора Стефана Шивачев, който ги запозна с една показателна история за дружбата между двата народа. Шивачев направи мултимедийна презентация, озаглавена „Един италиански архитект в България“, посветена на архитект Пиетро Монтани и разказаваща за делото и живота му в Пловдив.

Мъжете и жени от Матера не само се убедиха, но разгърнаха истински акустиката на сградата, строена за Народно събрание на Източна Румелия от техния сънародник, което разбраха от лекцията минути преди концерта. Алесандра Барбаро представи накратко репертоара, подбрана за вечерта: популярна песен от Матера, която разказва как всички празнуват заедно, споделяйки каквото имат; песен за една хитра госпожица, която продавала разредено с вода вино и за старецът, който се оженил за доста по-млада жена. „Надявам се нашите весели песни да ви харесат и да влязат в сърцата ви“, заключи енергичната дама.

Всичко за страта на българо-италианските дни „Между хоровете и културите“, които са под патронажа на председателя на Общински съвет Пловдив Савина Петкова. Подробности за общата изява на двата хора, както й галерия от кноцерта, можете да видите в Под тепето

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…