Няма да има нито парк, нито културен център. Сградата остава, но ще бъде мъртва

Пренасочват парите за бутането на Фурната за тротоари и ремонт на вътрешно квартални улици в Западен

Местната власт е решила да се освободи тежестта на казуса Гарнизонна фурна на сесията на местния парламент тази седмица. В точка за изменение на бюджета на Пловдив за 2017г. е вкарано за гласуване искане на кмета на район Западен Димитър Колев средствата за събарянето на казармената сграда да бъдат пренасочени за ремонт на тротоари и вътрешно квартални улици.  Става въпрос за 350 хиляди лева, които трябваше да бъдат използвани за бутане на сградата и оформяне на паркова среда в последствие. Или пък за нейния ремонт, ако бяха приети предложенията на инициативния комитет за запазване и оживяване на Фурната като център за култура с въпросните 350 хиляди лева.  Диалог по същество между артистите и администрацията обаче така и не се състоя. А вместо да вземе решение, властта реши най-лесното- просто да затвори темата. Няма да има парк, но няма да има и жива индустриална постройка. А сграда, която ще пустее и ще се руши от капризите на времето.

Така, според инициативния комитет за запазване на сградата, можеше да изглежда културен център Фурната със средствата, отделени за събарянето йТова е бягство от отговорност. Поредна проява на никакво отношение към културата. Това категорично е акт срещу Пловдив, бъдещата Европейска столица на културата. Поведението на цялата администрация по тази тема, а и не само, е много странно, коментира основният двигател на кампанията по превръщането на Гарнизонна фурна в място за култура Емил Миразчиев.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…